Câștigul ponderal, consumul suplimentar de alcool, țigări sunt doar câteva dintre consecințele negative ale pandemiei, potențate și de lipsa activității fizice, un factor de risc care s-a agravat, odată cu debutul pandemiei care ne-a izolat în case, limitându-ne activitățile. Aceasta este concluzia prezentată de Dr. Maria Pană, Cardiolog, Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni”, doctorandă cu activități de cercetare în domeniul prevenției cardiovasculare, cu ajutorul tehnologiilor inteligente și Asistent Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, București.
Câștig ponderal important secundar pandemiei
Invitată la conferința dedicată Zilei Mondiale a Inimii, un proiect dezvoltat de Asociația Optim Cardio împreună cu comunitatea platformei CardiologieModerna.ro, și cu susținerea Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” din București, Dr. Maria Pană a spus că, la aproximativ un an jumătate de la începutul pandemiei, studiile ne arată că am câștigat kilograme în plus, că suntem mult mai puțin activi decât înainte și consumăm cantități mai mari de alcool și de tutun.
Importanța stilului de viață activ, fără riscuri
”Pentru că nu putem aprecia cu exactitate sfârșitul pandemiei, este recomandat să luăm măsuri în a preveni aceste provocări ce pot fi fatale inimilor noastre, pe termen lung. Auzim adesea că este important să facem sport, pentru a ne menține inima sănătoasă și pentru a preveni instalarea unei boli cardiovasculare precoce, însă nimeni nu ne spune cu exactitate ce înseamnă un stil de viață activ și cum putem să-l practicăm, astfel încât să nu ne supunem unor riscuri”, a arătat medicul cardiolog.
Activitate fizică: min. 150 min. moderate sau 75 min. intense, pe săptămână
Durata și activitățile fizice care aduc un beneficiu inimii noastre, recomandări care vin de la Societatea Europeană de Cardiologie, potrivit medicului, ne îndeamnă spre o activitate fizică moderată, cu o durată de minim 150 min./săptămână sau o activitate fizică intensă, cu o durată de minim 75 min./săptămână.
”Sunt persoane care nu pot efectua activități fizice moderate sau intense, dar cărora li se recomandă un stil de viață activ, în limita abilităților și a condițiilor de sănătate. Un stil de viață activ nu înseamnă neapărat alergat în parc, pot fi și activități casnice, care implică un efort cel puțin ușor. Este recomandată adoptarea tehnicilor de suport, pentru îmbunătățirea capacității de efort și a aderenței persoanelor la o activitate fizică susținută, cum ar fi consilierea telefonică, utilizarea grupurilor din mediul online sau utilizarea de device-uri inteligente pentru măsurarea activității fizice”, a mai spus Dr. Pană.
Diverse tipuri de activitate fizică
După cum a povestit cardiologul, de multe ori, la spital, pacienții sau persoanele care vin la evaluări cardiovasculare întreabă medicul ce tip de activitate fizică ar trebui să facă: ”În primul rând, activitate fizică de tip aerob, adică cu consum de oxigen, la nivel muscular: mersul alert, alergarea ușoară, mersul cu bicicleta sau înotul. Intensitatea cu care practicăm aceste activități ne dă gradul ușor, moderat sau crescut. Pentru a vă face o idee despre fiecare grad de intensitate al exercițiului fizic, o activitate fizică ușoară este reprezentată de un mers cu o viteză de sub 4,7 km/h. Însă, fără a măsura viteza cu care mergem pe stradă, putem să considerăm că este un corespondent al unei plimbări ușoare, relaxate sau, la polul opus, orice activitate casnică ușoară, care să nu implice un ritm alert în efectuarea acesteia. Pe de altă parte, mersul la un pas mai rapid înspre alert, însă fără a implica alergarea, reprezintă un exemplu de efort fizic moderat. Mersul pe bicicletă, care să nu depășească 15 km/oră, este un alt exemplu de efort moderat. Activități casnice de efort moderat: aspiratul, grădinăritul, dansul sau aerobicul. Deja dacă facem jogging, alergare, tenis de câmp, înotăm sau orice fel de ciclism cu viteze de peste 15km/h, ne încadrăm într-un efort fizic crescut. Grădinăritul ce implică săpatul este o activitate casnică de efort crescut. Tot Societatea Europeană de Cardiologie ne recomandă ca, alături de acest tip de efort de tip aerob, să adăugăm și exerciții fizice de rezistență, de minim 2 ori pe săptămână, care să implice 8-12 repetări, pentru fiecare grupă musculară.”
Pandemia nu e o scuză
Activitatea fizică este recomandată și în condiții de pandemie, deoarece putem efectua activități fizice în aer liber sau la domiciliu personal, cu evitarea activităților în grup sau în locurile aglomerate în această perioadă, mai ales, pentru cei aflați în categoriile de risc de infecție cu noul coronavirus, potrivit medicului.
Minim 6 luni, pentru ca o activitate nouă să devină hobby
”Este foarte important să vă informați, din surse potrivite, ce înseamnă un program de exerciții corect, complet și adecvat nevoilor personale. Având în vedere că informația de astăzi este foarte ușor de accesat, trebuie doar să ne dorim să o asimilăm și să reușim să găsim sursele potrivite. Există și este foarte de ajutor anumitor persoane pentru motivația personală suportul din mediul online, unde găsim grupuri de persoane care fac sport și oferă consiliere. Se spune că o activitate nouă în programul nostru are nevoie de minim 6 luni, pentru a deveni hobby, astfel încât este necesar să fim perseverenți, odată ce ne-am decis să mergem pe acest drum”, a mai spus cardiologul.
Exercițiul fizic poate scădea cu până la 20-30% evenimentele adverse
Concluzia medicului: ”Nu este niciodată prea târziu să începem a avea grijă de inima noastră. Acest lucru stă în mâinile noastre și este reprezentat de îmbunătățirea stilului de viață, înainte de orice. Exercițiul fizic este un beneficiu asupra aparatului cardiovascular, asupra inimilor și arterelor noastre, direct relaționat cu doza, și poate scădea cu până la 20-30% evenimentele adverse, comparativ cu persoanele care nu practică niciun fel de activitate fizică. Perseverența este cheia și beneficiile sportului sunt maxime, atunci când acesta este efectuat corect și constant.”
Conferința a marcat Ziua Mondială a Inimii
Reuniunea Comunității OSC – CardiologieModerna.ro, dedicată prevenției cardiovasculare, a fost organizată miercuri, 29 septembrie 2021, pentru a marca Ziua Mondială a Inimii. Medicii din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni”, au explicat publicului larg cum pot să acorde o mai bună îngrijire inimii, înainte de a dobândi o boală cardiovasculară, dar și care sunt modalitățile optime de recuperare, în urma unui episod cardiovascular marcant.
Invitații au susținut prezentări succinte, pe câteva subiecte foarte importante din zona cardiovasculară, mai ales, dacă e să ne raportăm la rata ridicată a mortalității în România și pe glob, provocată de bolile inimii.