”Menopauza nu înseamnă doar sfârșitul fertilității, ci și o perioadă de tranziție – atât pentru creier, cât și pentru întregul organism” atrage atenția medicul endrocrinolog dr. Maria Tulpan.
” Noi, endocrinologii, o numim o perioadă de tranziție neuroendocrină, deoarece estrogenul are o influență imensă asupra creierului și asupra multor alte organe din corpul nostru. Această „resetare” implică o reorganizare a creierului și a metabolismului în timpul perimenopauzei și menopauzei”, a explicat dr. Tulpan în cadrul webinarului dedicat Zilei Mondiale a Menopauzei.
Webinarul organizat în 18 octombrie de Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți cu susținerea partenerului Vitavea Sante a marcat festiv ziua internațională dedicată menopauzei și a fost momentul discuției deschise între pacienți și specialiști și a lămuririi tuturor necunoscutelor privind menopauza.
Ce se schimbă în menopauză
Dr. Maria Tulpan a explicat care sunt principalele schimbări în organism în timpul menopauzei: ”În perioada perimenopauzei, înainte de încetarea ciclului menstrual, se observă o scădere drastică a progesteronului și estrogenului. Progesteronul este primul hormon care scade în această perioadă, iar multe femei încep să observe, în jurul vârstei de 40 de ani, că ciclul menstrual se scurtează. Apare și unul dintre primele simptome: insomnia. În plus, nivelul estrogenului fluctuează, uneori ajungând chiar mai ridicat decât în perioada premenopauzei, ceea ce poate agrava simptomele.”
Multe dintre simptomele menopauzei sunt de natură neurologică, de aceea, multe femei ajung mai întâi la neurolog, ORL-ist sau cardiolog, înainte de a consulta un ginecolog sau endocrinolog.
Printre simptomele frecvente se numără:
- insomnia,
- bufeurile vasomotorii,
- transpirațiile nocturne,
- anxietatea,
- depresia și
- atacurile de panică.
Toate aceste simptome sunt cauzate de scăderea nivelului de estrogen.
Dr. Tulpan atrage atenția că ”este important să știm că în această perioadă se pun bazele unor boli cronice, cum ar fi osteoporoza, sarcopenia (pierderea masei musculare), obezitatea, diabetul de tip II, ateroscleroza și hipertensiunea.”
Un stil de viață sănătos trebuie adoptat la orice vârstă, însă această perioadă de tranziție este critică pentru sănătatea femeii, deoarece toți factorii negativi se accentuează și evoluează mai rapid. Așadar controlul periodic și discuția cu medicul sunt foarte importante, iar aceștia pot contribui semnificativ la îmbunățirea stării de sănătate a oricărei femei aflate la menopauză.
” Trebuie să ne cunoaștem pe noi înșine și riscurile metabolice, pentru că în această perioadă se pun bazele sănătății noastre viitoare. E păcat să nu trăim cât mai frumos și sănătos!” a declarat dr. Maria Tulpan în finalul intervenției sale din webinar.
Despre Ziua Mondială a Menopauzei și Manhae Menopause
Webinarul prin care am marcat Ziua Mondială a Menopauzei este un proiect Manhae Menopause by Vitavea Sante, implementat de Oameni și Companii prin platformele Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți și EventsMax.ro.
Gama de suplimente naturale Manhaé este fabricată în Franța de Grupul Havea. Cu 350 de milioane de euro cifră de afaceri și peste 200.000 de produse vândute în fiecare zi, în peste 70 de țări, Havea este liderul european în producția de suplimente alimentare naturale. În România, gama Manhaé se găsește în principalele lanțuri de farmacii fizice și online, precum și pe site-ul propriu, www.vitavea.ro.