La cel mai recent webinar din cadrul Programului Cred în MedicinăDr. Marian Turbatu, chirurg plastic de renume internațional, a împărtășit cu studenții la medicină și farmacie prezenți, gânduri și experiențe ce provin dintr-o carieră bogată și diversă.

Cu o experiență ce se întinde pe mai multe continente, de la Franța la Brazilia și apoi în Suedia și Finlanda, Dr. Turbatu a adunat nu doar cunoștințe medicale, ci și o înțelegere profundă a diversității culturale și a necesităților pacienților din întreaga lume și, implicit, o capacitate de a se adapta oricărei tipologii de pacienți.

Dr. Marian Turbatu este medic specialist Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă în cadrul NORD – Grupul Medical Provita.

Dr. Marian Turbatu a subliniat încă de la începutul intervenției sale importanța comunicării și a înțelegerii în relația cadru medical-pacient, mai ales în domeniul chirurgiei estetice, unde pacienții vin cu așteptări și temeri specifice.

Pentru a asigura o comunicare eficientă, subliniază medicul specialist, este nevoie să fie adaptat stilul de comunicare al cadrului medical, la fiecare pacient în parte, recurgându-se chiar la elemente grafice și prezentări vizuale, pentru a facilita înțelegerea: „Pentru a asigura o comunicare eficientă, este esențial să adaptăm stilul de comunicare la fiecare pacient în parte. Recurg deseori la elemente grafice și prezentări vizuale, pentru a facilita înțelegerea și a crea așteptări realiste.”

În contextul delicat al chirurgiei estetice, înțelegerea și empatia față de pacienți devin cruciale, mai ales în cazul persoanelor care suferă de tulburări dismorfice corporale, precum BDD: „Este foarte important să adoptăm o poziție empatică față de acești pacienți, pentru a ne asigura că nu exagerăm involuntar. Este foarte, foarte ușor să le spui un cuvânt, care pentru noi nu înseamnă mare lucru, dar care pentru ei înseamnă totul și să-i transformăm, astfel, în oameni care se urăsc foarte mult”, a afirmat medicul.

Despre respectul față de pacienți, dr. Marian Turbatu afirmă că „înseamnă a trata fiecare pacient ca pe un individ unic, cu propriile nevoi, propriile dorințe, propriile așteptări.” Mai mult de atât, în cazul chirurgiei estetice, „respectul poate însemna a asculta activ și a răspunde cu compasiune oricărei îngrijorări pe care o are un pacient cu privire la aspectul său fizic, fără a emite vreo judecată de valoare. Respectul implică și un angajament față de onestitate și transparență”, a continuat acesta.

Dr. Turbatu subliniază, de asemenea, importanța eticii în practica medicală, evidențiind riscurile unei lipse de integritate și transparență, care pot afecta profund pacienții și încrederea în sistemul medical: „Etica este subiectul fierbinte pentru industria medicală estetică și mă refer aici în special la chirurgie plastică și dermatologie. Lipsa de etică poate îmbrăca multe forme, de la recomandarea de proceduri inutile (dintr-o motivație financiară), la nerespectarea confidențialității pacientului, administrarea de tratamente fără consimțământul informat al pacientului sau, un alt exemplu foarte relevant, vădit lipsit de etică, este promovarea în exces a procedurilor estetice. Aceste fenomene, nu numai că subminează demnitatea și încrederea în sine a pacienților, dar pot duce și la decizii care le afectează negativ sănătatea fizică și emoțională, chiar și pe termen lung.

În contextul delicat al chirurgiei estetice, pacienții vin adesea cu dorințe și așteptări cu o încărcătură emoțională foarte puternică. Acești indivizi pot fi vulnerabili, luptând nu numai cu percepția lor despre ei înșiși, ci și cu speranța unei transformări care le poate schimba viața. Prin urmare, susține chirurgul estetician, „protejarea demnității lor devine un act de compasiune și respect și acest lucru se reflectă în cel mai înalt standard de îngrijire medicală.

În concluzie, Dr. Marian Turbatu, pledând pentru o comunicare empatică, respectuoasă și transparentă, ce valorizează demnitatea și necesitățile individuale ale fiecărui pacient: „aceste principii, sprijinite de un mediu de îngrijire sigur și primitor, contribuie la îmbunătățirea experienței pacientului și la succesul intervențiilor medicale”.

___

Webinarul „CRED în Medicină”: Comunicarea și relaționarea în asistența medicală. Rolul esențial al asistenților medicali în îmbunătățirea experienței pacientului a fost organizat în cadrul platformei EventsMax.ro, cu suportul NORD – Grupul Medical Provita.

Programul „CRED în Medicină” susține și promovează standarde înalte de Comunicare, Respect, Etică și Demnitate în practica medicală.

Pentru mai multe informații despre Program, vizitați www.credinmedicina.ro.