”Cursul “Terapia cu sisteme hybrid closed loop” este o continuare firească a cursurilor despre tehnologia medicală folosită în managementul modern al diabetului insulinotratat. Am învățat despre senzori, apoi despre pompe de insulină, iar acum vorbim despre sisteme hybrid closed loop, așa-numite cu bucla închisă, în care livrarea de insulină este adaptata de o serie de algoritmi, în funcție de valorile glicemice oferite de senzor” a declarat dr. Mihaela Vlăiculescu la începutul celei de-a treia sesiuni de cursuri dedicate celor mai performante sisteme pentru managementul glicemiei.
Cursul este parte a programului educațional dezvoltat din 2023 sub egida Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și a Centrului de Inovație și e-Health, cu susținerea Medtronic, pentru a răspunde nevoii de educație a specialiștilor diabetologi, în ceea ce privește tehnologia disponibilă pentru managementul diabetului zaharat.
”Sesiunea aceasta de 3 cursuri s-a adresat în primul rând medicilor care lucrează deja cu pompe convenționale (pompe simple, a căror funcționare este dependentă exclusiv de comenzile date de către pacient). Cu toate acestea am avut ca participanți și medici “începători”, astfel încât tematica abordată a fost adaptată cerințelor și aceștia au putut beneficia de experiența celorlalți participanți. Adevarul este că atunci când participanții la curs au nivele diferite de pregătire, amalgamul de cunoștințe ce este împărtășit în cadrul cursului răspunde mai bine nevoilor fiecăruia” a subliniat dr. Mihaela Vlăiculescu, coordonatorul cursului.
Cursurile sunt organizate în București, la Centrul de Inovație și e-Health al UMF Carol Davila, în sistem hands-on (față în față), medicii având ocazia de a testa în mod direct funcționarea sistemelor. Durata fiecărui curs este de 2 zile, iar agenda include de la noțiuni de bază privind componentele sistemului sau principiile de funcționare, până la informații privind setările optime pentru obținerea celor mai bune rezultate sau particularități privind inițierea terapiei la populații speciale sau posibilele erori care ar putea apărea în cursul funcționării.
”Cursul a fost o îmbinare de teorie cu punere în practică, de beneficii dar și de probleme ce pot apărea în terapia cu aceste sisteme avansate, de exemplificări de situații speciale și pe populații speciale” a declarat dr. Mihaela Vlăiculescu în finalul cursului.
Seria de cursuri educaționale dezvoltate de Medtronic cu susținerea UMF Carol Davila și implementate cu ajutorul platformei Rodiabet și a Centrului pentru Inovație și e-Health va continua și în luna martie, cu o nouă serie. Rămâneți conectați la comunitatea Rodiabet pentru a afla din timp despre viitoarele ediții și a învăța cum putem folosi tehnologia în beneficiul persoanelor cu diabet zaharat.