Piciorul diabetic, această complicație invalidantă, extrem de costisitoare și cu un impact major asupra calității vieții persoanei cu diabet zaharat, rămâne o mare problemă de rezolvat pentru sistemul medical românesc, deoarece face necesară intervenția unei întregi echipe interdisciplinare. Dr. Mihai Creţeanu, medic primar în cadrul secției de radiologie și imagistică medicală a Spitalului Județean de Urgență “Sfântul Ioan Cel Nou” din Suceava, susține că diabelotogii antrenați trebuie sa-și asume răspunderea in formarea acestei echipe cu care sa colaboreze.

“Din punctul meu de vedere , nici o amputație nu trebuie făcută fără o investigație imagistică anterioară, și dacă este posibil ar fi indicată o angiografie Seldinger, moment în care decizia terapeutică poate fi salvatoare pentru pacient prin intervenția minim invazivă , care poate salva  piciorul de la amputație.  Astfel și costurile tratamentului unui picior diabetic pot fi mult mai mici decât costurile unei amputații majore. De acea este necesar să se creeze un Program  Național de Prevenție și Îngrijire a Piciorului Persoanei cu Diabet Zaharat”, spune Dr. Mihai Crețeanu.

De altfel, în cadrul sesiunii de picior diabetic din cadrul Simpozionului Regional de Tehnici Endovasculare organizat recent la Spitalul Judeţean din Suceava au fost discutate beneficiile tehnicilor minim invazive în tratamentul ischemiei critice a piciorului persoanei cu diabet, atât din punct de vedere al pacientului, cât și a sistemului medical. “Sigure, eficente și cu rezultate excepționale, tehnicile minim invazive reduc durata de spitalizare și cresc calitatea vieții prin reducerea amputațiilor la pacienții diabetici. De asemenea reduc costurile la nivelul bugetului de sănătate, fapt demostrat de studiul analizei de cost prezentat de Conf. Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie”, afirmă Dr. Mihai Crețeanu.

La Suceava s-a semnat un protocol de colaborare între Academia de Știinte Medicale, Universitatea de Medicină și Farmacie Iași și Societățile profesionale partenere (Societatea Română de Diabet, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Chirurgie Vasculară, Asociația de Podiatrie, Societatea Română de Radiologie și Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională) pentru creșterea finanțării acțiunilor prioritare ale Ministerului Sănătății și programelor de sănătate ale CNAS.

Dr. Mihai Creţeanu consideră că diabetul zaharat de tip2, boala epidemică, se datorează in primul rând unui stil de viața nesănătos, lipsei exercițiului fizic, acceptării obezității ca un status normal,  consumului exagerat de dulce, dar și stresului. Toate acestea conduc spre complicații cardio vasculare grave, orbire, accidente vasculare sau picior diabetic. “Este esențială educația încă din copilărie a unui stil de viața sănătos, a unei diete normocalorice, a unui exercițiu fizic susținut, și menținerea unei greutăți normale, a eliminării fumatului, dar și a stresului”, spune coordonatorul Departamentului Angiografie din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Sfântul Ioan Cel Nou din Suceava”.

“Cred că este la fel de important ca populația să fie educată să-și facă un bilanț anual, care să cuprindă glicemia, profilul lipidic, aprecierea funcției renale. La persoanele cu antecedente heredo colaterale de diabet zaharat, obeze, cardiace, verificarea glicemiilor și a Hb A1 C, trebuie făcută mult mai frecvent. Deci, dacă persoanele de care am amintit prezintă simptome de sete, urinează exagerat, scad în greutate, prezintă o infecție cu evoluție îndelungată, trebuie să se prezinte imediat la diabetolog”