Pandemia COVID-19 a adus, atât în rândul medicilor, cât și al pacienților, o nouă abordare asupra managementului persoanei cu diabet. La nivel local, au fost puternic afectate serviciile medicale de ambulator, cât și cele de urgență, persoana cu diabet fiind grav afectată de reducerea posibilităților de acces la servicii de sănătate. Este concluzia dr. Mihai Creţeanu, medic primar, în cadrul secției de radiologie și imagistică medicală a Spitalului Județean de Urgență “Sfântul Ioan Cel Nou”, din Suceava.
”În județul Suceava, timp de două săptămâni, pe perioada de criză de la nivelul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou, singurul ambulator de diabet care a funcționat a fost InterCardioDiab, cu doctor Oana Dogar, care a asigurat atât consultații în cabinet, cât și prin telemedicină. Țin să mulțumesc pe această cale doamnei doctor și echipei centrului InterCardioDiab, pentru implicare. Pacienții cu afectare atât vasculară, cât și neuropată periferică (picior diabetic), au fost evaluați și îndrumați spre alte centre de specialitate, urmând să fie monitorizați în continuare local, după rezolvarea problemei acute”, a spus Dr. Crețeanu, într-un interviu pentru MedicalManager.ro.
Telemedicina ajută, dar nu poate înlocui examenul clinic și testele
Potrivit medicului, restricțiile impuse de autorități, dar care, totuși, permiteau deplasarea, în scopul soluționării problemelor medicale, au condus la scădearea adresabilității pacienților, atât către ambulatoriu, cât și către serviciile de urgență spitalicești.
”Promovarea intensă a serviciilor de telemedicină, în cazul fericit al pacienților cu diabet, această metodă fiind aplicabilă, a ajutat la continuitatea tratamentului medicamentos, atât oral, cât și injectabil, astfel încât pacienții au fost într-o zonă de siguranță. Oricum, telemedicina nu poate înlocui examenul clinic și, mai ales, testele de sensibilitate periferică și indicele gleznă-braț (IGB), metode de prevenire a apariției piciorului diabetic”, a arătat medicul.
Metode simple, pentru reducerea riscului infectării
Măsurile recomandate și mediatizate de purtare corectă a măștii de protecție, în spațiile închise, distanțarea socială, cât și cele de igienă personală sunt metode simple, cu costuri minime și care conduc eficient la reducerea riscului de infectare, potrivit doctorului sucevean. La acestea se adaugă prezentarea regulată la medicul specialist diabetolog, consultul clinic și paraclinic, sesizarea către acesta a oricăror modificări apărute la nivelul extremităților, care pot preveni apariția complicațiilor legate de piciorul diabetic.
Sistemul de sănătate, doar teoretic, pus la punct
O nouă eventuală stare de urgență ar susprinde iar sistemul de sănătate, doar teoretic, mai bine pus la punct, după cum a arătat dr. Crețeanu. ”Instruirea personalui medical pentru utilizarea adecvată a serviciilor IT, cât și susținearea, prin decontarea adecvată a serviciilor de telemedicină, ar fi soluția optimă pentru evitarea blocajelor serviciilor medicale pentru bolnavii cronici, într-o nouă eventuală stare de urgență”, a mai arătat medicul.