
În anul 2021, radiologia intervențională a ajuns să fie indicată în majoritatea situațiilor de urgență, spune Dr. Mihai Creţeanu, medic primar, Compartiment Radiologie Intervențională, Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan Cel Nou” Suceava, într-un interviu acordat platformei NeuroMedicina.ro cu ocazia Zilei Mondiale a Radiologiei, 8 noiembrie.
„Peste 90% din tratamentele minim invazive sunt pretabile în situațiile în care pacientul ajunge la camera de gardă cu o anumită patologie. Începând de la accidentul vascular cerebral ischemic, stroke-ul, tot ce înseamnă ischemii periferice, tot ce înseamnă hemoragii consecutiv politraumatismelor sau orice cauze de hemoragii acute sau cronică pot fi tratate prin intervenții minim invazive. Și aici nu m-aș referi doar la partea vasculară, ci și la partea non-vasculară, cum ar fi drenajele de colecții, tot ce înseamnă drenajul biliar, în cazul în care pacientul vine cu o afectare a căilor biliare. Deci suntem în prima linie în tratamentul pacienților acuți”, afirmă medicul sucevean.
Radiologia intervențională este recunoscută la nivel european ca specialitate clinică
Acesta amintește că aniversăm deja 35 de ani de la înființarea Societății Europene de Cardiologie și Radiologie Intervențională (CIRSE), iar în acest an la nivelul Comisiei Europene a medicilor specialiști, forul care acreditează specialitățile în activitatea europeană, s-a statuat că radiologia intervențională devine specialitate clinică. „E un anunț de ultim moment, publicat în toate revistele de specialitate, care demonstrează că rolul radiologului intervenționist devine esențial în echipele multidisciplinare de tratament a patologiilor amintite. De aici reiese și nevoia ca autoritățile statului, cât și autoritățile spitalicești acolo unde este posibil, să susțină radiologia intervențională atât din punct de vedere financiar, cu aparatură, materiale și pregătirea medicilor specialiști, cât și cu paturi, cu acces la paturile și la spitalizarea pacienților de către radiologul intervenționist”, arată dr. Mihai Crețeanu.
În ceea ce privește rolul medicului radiolog intervenționist în echipa care gestionează pacientul cu diabet, dr. Mihai Crețeanu subliniază că în ultimii zece ani a existat o prezență constantă în cadrul dezvoltării acestei echipe, iar la Cluj-Napoca există deja un centru în care funcționează echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului persoanei cu diabet. “Suntem într-un plin proces de dezvoltare și de conștientizare a tuturor specialităților, doar în urma muncii de echipă pacientul are șansa să-și păstreze integritatea fizică. Doar echipa poate duce la bun sfârșit o afectare neuropată sau de cauză vasculară a piciorului. Sunt bucuros să spun că la Suceava am fost printre primii care am introdus managementul integrat al pacientului cu diabet zaharat, iar acum bucuria este că apar și în alte părți astfel de echipe”.
„Problema este formarea personalului cu competență de radiologie intervențională”
Potrivit medicului, progresul tehnologiei la nivelul radiologiei intervenționale s-a evidențiat printr-un acces mai mare a spitalelor spre achiziția de aparatură modernă. “Tehnologic, nu s-au schimbat lucrurile categoric, dar specialiștii și managerii au înțeles că e un domeniu extrem de nou, util și în același timp de mare viitor, așa încât investițiile sunt pe deplin justificate. Suntem în momentul de față la nivelul oricărei țări europene ca dotări, încă ar putea crește numărul de aparate și de centre în care să existe accesul la radiologie intervențională. Problema este personalul și formarea acestui personal cu competență de radiologie intervențională”, explică dr. Mihai Crețeanu.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Radiologiei, marcată pe pe 8 noiembrie, medicul Mihai Crețeanu are un mesaj și pentru colegii săi din această specialitate. ”Este o bucurie că radiologia intervențională este sărbătorită ca o supraspecialitate în cadrul Zilei Mondiale a Radiologiei. E o recunoaștere a faptului că această specialitate, care deja la nivel european a fost catalogată ca și clinică, este importantă, deci nu mai suntem doar niște tehnicieni care executăm anumite proceduri, suntem recunoscuți ca specialiști clinicieni în radiologie intervențională. Mesajul pentru toți colegii radiologi este să adere la radiologia intervențională pentru că merită, e mult mai dinamică și devine mult mai atractivă. Iar pentru ceilalți colegi din celelalte specialități, să ne folosească în continuare serviciile pentru că noi suntem disponibili și doar în echipă putem face ca pacientul să fie cel mai bine tratat!”