Un amplu material explicativ și de prevenție realizat de Dr. Mihail Pautov, Medic Specialist Chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic “Dan Setlacec” IC Fundeni și la Centru de Excelență în Medicina Translațională.

În timp ce mulți se aprovizionează cu zeci de sticle de spirt, specialiștii transmit un mesaj simplu: virusul COVID-19 poate fi îndepărtat cu orice săpun banal. Da, chiar și cu acela pe care îl ai acum în baie! Prin urmare, rutina propriu-zisă (și corectă!) de curățare a mâinilor și a suprafețelor este mult mai importantă decât utilizarea unor produse anume.

Deși majoritatea îmbolnăvirilor se fac prin contactul direct dintre o persoană infectată cu COVID-19 și o persoană sănătoasă, prin picături de salivă, Coronavirusul poate rezista și pe suprafețe. Acesta poate sta pe clanța ușii, telecomandă sau alte obiecte din jur de la câteva ore până la câteva zile, așa că prioritizează igiena și curăță suprafețele din jurul tău în mod corespunzător.

Pentru început, cum poate un simplu săpun să „omoare” COVID-19?

Faptul că un săpun obișnuit are puterea de a ucide ceva atât de puternic precum noul Coronavirus poate părea ciudat, la prima vedere. Cum adică nu există niciun tratament, dar săpunul lichid sau solid din baie poate să „omoare” virusul în 20 de secunde de spălat pe mâini? Totuși, procesul este foarte simplu.

Orice virus, inclusiv COVID-19, are un înveliș protector, iar conținutul acestuia este cel care provoacă boala propriu-zisă. Învelișul permite virusului să se unească ușor cu alte celule, pentru a le infecta (1).

Membrana respectivă este construită din lipide și proteine (2). Lipidele funcționează ca o husă de protecție, iar proteinele integrate ajută virusul să atace alte celule, să pătrundă în ele și să se multiplice (3).

Când te speli pe mâini cu apă și săpun, se formează o spumă ale cărei molecule surfactante se organizează sub formă de micele care „capturează” patogenii și alte reziduuri, ridicându-le și înlăturându-le de pe mâinile tale, odată ce te clătești (4).

Aceste molecule surfactante au două extremități: una hidrofilă și una hidrofobă. Astfel, săpunul acționează ca un mediator între apă și grăsime, moleculele sale îmbinându-se cu membrana virusului și înlăturând-o, odată cu patogenii și alte reziduuri de pe mâinile tale (5).

Așadar, chimiștii spun că majoritatea produselor pe care noi le numim, generic, „săpunuri”, sunt de fapt detergenți care nu numai că îndepărtează patogenii, dar îi și inactivează (67), prin descompunerea membranei lor lipidice.

 

Ce soluții NU inactivează noul Coronavirus?

Dacă unele persoane pulverizează cantități uriașe de spirt pe toate suprafețele, la polul opus se află cei care folosesc variante „naturiste”. În media au apărut tot felul de variante creative pentru a dezinfecta mâinile și suprafețele, precum oțetul de mere sau chiar vodka, acestea fiind, în mod clar, ineficiente (8).

Ba chiar o companie producătoare de vodka a fost nevoită să posteze în social media un anunț (9) în care să le confirme și să le explice consumatorilor că băutura nu poate fi folosită pe post de dezinfectant. Explicația e simplă: vodka are o concentrație de 40% alcool, în timp ce o soluție eficientă în inactivarea COVID-19 trebuie să aibă o concentrație de minimum 60%.(CDC)

Și nu, vodka și alte tipuri de băuturi alcoolice nu sunt eficiente în prevenție nici atunci când sunt consumate pe cale orală, așa cum se vehiculează. Organizația Mondială a Sănătății te asigură de acest lucru (10).

În cazul oțetului, specialiștii infirmă că acesta ar putea fi eficient, neexistând niciun studiu care să sugereze sau să demonstreze asta. Deși este cunoscut drept un „detergent natural”, acidul acetic este prea diluat și are un PH mult prea înalt pentru a inactiva COVID-19 (11).

Pe Internet circulă și rețete de „dezinfectant homemade” pe bază de vodka, aloe vera și uleiuri esențiale de lavandă și arbore de ceai (12), acestea fiind la fel de inutile precum vodka simplă.

Pentru curățarea simplă și eficientă a suprafețelor poți folosi cu încredere o soluție compusă din clor și apă, cumpărată sau preparată acasă. Vezi în video cum o poți face pas cu pas și de ce este aceasta cea mai bună și sigură variantă:

Este eficient dezinfectantul de mâini pe bază de alcool?

Dacă nu te poți spăla pe mâini imediat după ce ai atins suprafețe suspecte, dar ai la îndemână un dezinfectant pentru mâini cu minimum 60% alcool, îl poți folosi (13). Studiile arată că acesta este suficient pentru a omorî virusuri similare COVID-19 (14), însă spălatul pe mâini timp de minimum 20 de secunde rămâne, în continuare, obligatoriu, mai ales dacă mâinile sunt vizibil murdare. Dezinfectantul ucide patogenii, însă nu îi și îndepărtează de pe mâini, alături de alte reziduuri.

Așadar, chiar dacă îți cureți mâinile cu un spray sau un gel dezinfectant pe bază de alcool, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să te mai speli riguros pe mâini cu apă și săpun, timp de 20 de secunde, imediat ce ai ocazia.

De ce trebuie să mă spăl pe mâini, dacă deja am aplicat un gel dezinfectant pe bază de alcool? Și de ce fix 20 de secunde?

Explicația este simplă. Când folosești spray-ul sau gelul dezinfectant, este posibil să nu îl poți aplica eficient pe întreaga suprafață a mâinilor. Astfel, suprafața dintre degete, vârfurile degetelor, unghiile și alte zone pot rămâne murdare (și purtătoare de germeni).

Din același motiv, spălarea mâinilor trebuie să dureze suficient timp cât apa și săpunul să acționeze, iar tu să speli întreaga suprafață a mâinilor, inclusiv zonele ignorate, de obicei, la o spălare precară (15).

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, o durată cuprinsă între 15-30 de secunde garantează o eficacitate mai mare decât un timp mai scurt, iar majoritatea organizațiilor globale recomandă o durată medie de 20 de secunde pentru spălarea eficientă a mâinilor (16).

Ce trebuie să reții?

  1. Spălarea corectă și frecventă a mâinilor, cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde, este cea mai bună formă de prevenție.
  2. În caz că nu te poți spăla pe mâini imediat după ce ai atins o suprafață suspectă, atunci poți folosi un gel sau un spray dezinfectant, dacă acesta conține o concentrație de minimum 60% alcool. Totuși, spală-ți mâinile imediat ce acest lucru este posibil.
  3. Chiar dacă te speli frecvent pe mâini, nu ignora suprafețele din jurul tău. Acestea pot reține patogenii minimum câteva ore și maximum câteva zile, așa că trebuie să fie curățate și dezinfectate cu o soluție potrivită, precum clorul amestecat cu apă.

Formează-ți o rutină eficientă în această perioadă și nu ignora niciunul dintre pași. Ca de obicei, rămâi calm(ă), respectă indicațiile autorităților și informează-te doar din surse oficiale.

PS: Un ghid de cum îți poti face un dezinfectant pentru mâini la tine acasă, cu o concentrație de 60% etanol, conform recomandărilor CDC.