Anotimpul rece poate induce anumite schimbări în stilul de viață al pacienților cu diabet: în primul rând, frigul stimulează apetitul și acest lucru poate avea drept consecință creșterea glicemiilor și creșterea în greutate. Acesta este avertismentul lansat de Dr. Nicoleta Mihaela Mîndrescu, medic primar –diabet, nutritie și boli metabolice, București, într-un interviu pentru platforma RoDiabet.ro.

”De asemenea, iarna se reduc posibilitățile de a face zilnic activități fizice recomandate (mers pe jos, alergat, grădinărit). Alimentația din anotimpul rece este deseori mai concentrată caloric, bogată în grăsimi saturate și colesterol. Accesibilitatea la legume și fructe proaspete este, uneori, redusă în această parte a anului. Pacienții care țin postul Crăciunului trebuie să țină cont că alimentele consumate sunt deseori bogate în glucide. Iată de ce, in unele cazuri, este necesar să ajustăm tratamentul pentru diabet în această perioadă și pacienții ar trebui instruiți cum să o facă”, a mai spus medicul.

Principiile alimentației corecte, iarna

Pentru pacienții cu diabet, în această perioadă este foarte important, potrivit Dr. Nicoleta Mihaela Mîndrescu, să aibă o alimentație variată, cu mese mici și dese, să consume ca excepție alimentele hiperconcentrate caloric (slănină, cârnați etc), ideal ar fi un singur fel de mancare la masă și să încerce să își ofere zilnic 30 de minute de activitate fizică. Legumele trebuie să fie nelipsite din dietă, crude sau preparate, iar fructele să fie consumate între mese, ca și gustări. Cântarul este un instrument absolut necesar în această perioadă, pentru a preveni creșterile în greutate, iar glucometrul este cel care ne ajută să ajustăm tratamentul și dieta, în așa fel încât să rămânem în echilibru. Toamna și iarna sunt sezoanele infecțiilor respiratorii, care pot antrena dezechilibre metabolice sau se pot complica la pacienții tarați. De aceea, vaccinarea antigripală este recomandată la pacienții cu diabet, în această perioadă a anului. Foarte importantă este și hidratarea pentru un metabolism sănătos și mare grijă la aportul de alcool. Fără excese!

Telemedicina, provocarea pandemiei

”Prelungirea pandemiei cu COVID -19 a schimbat modul de îngrijire medicală în multe boli cronice, iar diabetul zaharat nu face exceptie. Pentru mulți pacienți a reprezentat o adevarată provocare trecerea de la consultația clasică, față în față, la telemedicină. Mijloacele tehnice (calculator, imprimantă, diverse aplicații pe telefon) nu sunt accesibile tuturor și, deseori, consultațiile s-au desfășurat, prin intermediul altor membri ai familiei. De asemenea, atunci când a fost necesară intensificarea tratamentului la pacienții dezechilibrați, am întampinat o rezistență mai mare la schimbare, spre deosebire de consultația clasică”, a mai spus medicul.

O altă problemă a acestei perioade, în opinia sa, a fost accesibilitatea mai redusă a pacienților cu diabet la alte consulturi de specialitate: oftalmologie, cardiologie, nefrologie, atât de importante pentru evaluarea complicațiilor cronice: ”Prezența în sine a infecției cu COVID-19, ne-a provocat atât pe noi, cât și pe pacienți, prin apariția unor dezechilibre metabolice mari, cu valori glicemice crescute. Am inițiat de la distanță tratament cu insulină, am ajustat dozele, am învățat despre această boală, împreună cu pacienții noștri. În ceea ce-i privește pe aceștia din urmă, pandemia a avut multiple consecințe. Reducerea activității fizice, a activităților sociale, creșterea aportului alimentar, în condiții de izolare și stres crescut, toate acestea s-au tradus în dezechilibre metabolice, creștere ponderală, tulburări psihice, depresie, anxietate.”