Intoleranța la lactoză apare atunci când organismul nu produce suficientă lactază, enzima necesară pentru a digera lactoza (zahărul din lapte). Când lactoza nu este digerată corect, ajunge în colon unde este fermentată de bacterii, ducând la diverse simptome digestive.
Simptomele comune ale intoleranței la lactoză, apar de obicei între 30 de minute și 2 ore după consumul de lactate:
• Greață, uneori cu vărsături (mai rar)
Semnele asociate pot include:
• Iritabilitate sau oboseală (la copii, mai ales)
Ce e important de știut este că severitatea simptomelor variază în funcție de cantitatea de lactoză ingerată și de câtă lactază produce organismul. Unele persoane tolerează cantități mici de lactate (de exemplu, iaurt sau brânzeturi tari), în timp ce altele nu tolerează deloc.
Material realizat de Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea, pentru platforma RODIABET. Mai multe materiale interesante despre diabet puteți găsi pe conturile sociale ale Dr. Oana Pop: https://www.facebook.com/dr.oanapop și https://www.instagram.com/dr.oana_pop