Problemele autoimune, în general, au o asociere puternică cu sănătatea intestinală. Acest lucru poate fi explicat (cel puțin parțial) prin prezența funcției compromise a barierei intestinale, care permite antigenilor să treacă mai ușor și să declanșeze boli autoimune la persoanele susceptibile genetic. Particulele care ajung în sânge, deorece pot fi confundate de sistemul imunitar cu „inamici”, declanșează inflamație și producerea de autoanticorpi. Proteinele străine (ex. gluten) pot semăna structural cu proteinele proprii (ex. din tiroidă), ceea ce poate agrava răspunsul autoimun.

Cercetările au arătat că schimbările în microbiota intestinală, inclusiv disbioza, pot afecta sănătatea generală a tiroidei și chiar pot provoca și exacerba tulburările tiroidiene autoimune. Este demonstrată o legătură între permeabilitatea intestinală și dezvoltarea bolilor autoimune, inclusiv Tiroidita Hashimoto.

Cauze ale leaky gut

1. Factori dietetici:
• Consumul excesiv de alimente procesate, gluten, zahăr sau alcool.
2. Disbioza intestinală:
• Dezechilibrul bacteriilor benefice din microbiomul intestinal.
3. Inflamația cronică:
• Asociată cu stres, obezitate sau alte afecțiuni.
4. Utilizarea excesivă a medicamentelor:
• Antibiotice, antiinflamatoare (AINS) sau inhibitori ai pompei de protoni.
5. Stresul cronic:
• Crește nivelul de cortizol, care afectează integritatea barierei intestinale.
6. Infecții:
• Candida sau alte infecții intestinale.

Simptome asociate cu leaky gut

• Balonare, diaree sau constipație.
• Oboseală cronică.
• Dureri articulare și musculare.
• Erupții cutanate, acnee, eczeme.
• Sensibilitate alimentară.
• Exacerbarea bolilor autoimune (ex. Hashimoto, artrită reumatoidă).

Cum se tratează și previne leaky gut?

1. Eliminarea factorilor declanșatori:
• Gluten, lactate, zahăr, alimente procesate.
2. Susținerea microbiomului intestinal:
• Probiotice și prebiotice.
• Fibre din surse naturale (legume, semințe).
3. Suplimente benefice:
• L-glutamină: Repară mucoasa intestinală.
• Zinc: Sprijină regenerarea celulelor epiteliale.
• Colagen: Ajută la refacerea țesuturilor.
• Vitamina D: Modulatoare a răspunsului imun.
4. Alimente antiinflamatorii:
• Ulei de măsline, pește gras, turmeric, ghimbir.
5. Reducerea stresului:
• Practici de relaxare precum yoga, meditația sau tehnici de respirație.
6. Evitarea toxinelor:
• Alcool, tutun, chimicale din alimente sau mediu.

Material realizat de Dr. Oana Popmedic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea, pentru platforma RODIABETMai multe materiale interesante despre diabet puteți găsi pe conturile sociale ale Dr. Oana Pop: https://www.facebook.com/dr.oanapop, https://www.instagram.com/dr.oana_pop și https://oanapop.wordpress.com/.