„Când am fost de partea cealaltă a stetoscopului mi-am pus întrebări precum «De ce trăiesc eu asta? De ce mi se întâmplă mie?». A fost o lecție de viață, a trebuit să înțeleg ceva din experiența asta, să schimb modul în care abordez pacientul.” Aceasta este una dintre declarațiile oferite de Dr. Ovidiu Palea, Medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, FIPP, Fondator Grupul Medical NORD, în cadrul webinarul CRED în Medicină, cu titlul „ De cealaltă parte a stetoscopului: și eu am fost pacient”.
„Când am devenit pacient, eu, care cu asta mă ocup, n-am putut să înțeleg de unde vine problema. Ca medic, te gândești cum de mi s-a întâmplat mie și cum nu am înțeles ceea ce am. Am încercat să mă separ de mine, medicul, și să îmi asum faptul că am presupus un diagnostic, pentru că nu am avut o prezentare clinică tipică, dar cu ajutorul echipei multidisciplinare am scos-o la capăt”, a menționat medicul specialist în Terapia Durerii.
Dr. Palea a vorbit despre provocările pe care le-a trăit ca medic în rolul de pacient: „În primul rând, a fost o provocare, dar am înțeles exact cu ce se confruntă pacientul. Am înțeles că este important să-i oferi pacientului ceea ce este bine pentru el și ceea ce poate el să facă.”
„Pe de altă parte, când tu, ca medic, trăiești o asemenea experiență, este important să-ți regândești puțin abordarea și prioritățile, pentru că nouă ni se pare că nu ni se poate întâmpla nimic, dar nu este așa. Este important să fim deschiși și asumați.”
A împărtăși propria experiența ne ajută pe toți și ne schimbă pe toți, pentru că este important să fim onești cu noi și cu cei din jur.
Comunicarea onestă și sinceră este unul dintre aspectele menționate de Dr. Palea în cadrul webinarului din 19 martie: „Trebuie să împărtășim experiențele pentru că numai așa învățăm unii de la alții. Mulți avem o oarecare reticență din cauza modului de gândire defensiv, pe care-l observăm la unii oameni. Nu greșim cu nimic și e normal să avem ezitări și probleme în viață, pe care să le acceptăm.”
„Este important ca pacienții să înțeleagă că și noi suntem oameni și suntem supuși greșelilor. Cred că, dacă se renunță la modul acesta defensiv, toată lumea ar putea să comunice mai simplu și să-și asume deciziille, cu bune și rele. Nu suntem învățați să spunem totul, să ne deschidem și avem impresia că boala este un păcat sau o greșeală și dacă tu ești medic, nu poți să fii bolnav”, a mai completat medicul.
Emoțional, suntem toți la fel!
Dr. Palea a mai subliniat că emoțiile sunt cele care definesc experiența fiecărui om: „Realitatea este că, emoțional, suntem toți la fel, chiar dacă unii suntem asistenți medicali, medici, infirmieri, ingineri, constructori sau alte profesii, când ajungem la lucrurile de bază ale vieții emoționale, suntem toți egali. În fața unei vești proaste acționăm la fel, poate cadrele medicale chiar mai rău, pentru că avem experiențe proaste din trecut, suntem deja programați în a vedea dezastre și probleme. Trebuie să mergem unde avem încredere și să-i lăsăm pe specialiști să-și facă meseria.”
„Cert este că această experiență a influențat foarte mult modul în care evaluez și decid cum abordez pacienții. Pacientul are nevoie de încredere și trebuie să acorzi celor de «dincolo de stetoscop» o încredere reală și asumată în ceea ce se întâmplă. Experiența proprie m-a făcut puțin mai intervenționist decât eram, eram foarte conservator înainte. Cred că este important să vezi ce poți schimba, pentru că întotdeauna e loc de mai bine”, a concluzionat Dr. Ovidiu Palea, Medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, specialist în Terapia Durerii.
***
Webinarul „De cealaltă parte a stetoscopului: și eu am fost pacient” , a fost al 12-lea din cadrul Programului CRED în Medicină, derulat de Oameni și Companii, cu suportul și la inițiativa Grupului Medical NORD.
Partener în promovarea evenimentului: platforma EventsMax.ro.
Programul „CRED în Medicină” susține și promovează standarde înalte de Comunicare, Respect, Etică și Demnitate în practica medicală. Pentru mai multe informații, vizitați www.credinmedicina.ro .