„Din păcate, principala problemă de care ne lovim este că, în momentul diagnosticului mulți dintre pacienți nu au indicații de rezecabilitate”, a afirmat Dr. Radu Dumitru, medic primar radiologie și imagistică medicală, Nord-Grupul Medical Provita, în cadrul webinar-ului „Provocări și soluții în tratamentul tumorilor pancreatice”, desfășurat joi, 27 iulie.

Una dintre cele mai importante părți ale medicinei este cea de diagnostic

„Este o patologie care afectează destul de mulți oameni și nu foarte mulți dintre ei au acces la diagnostic și tratament. Diagnosticul de cancer pancreatic este un diagnostic extrem de greu de comunicat pacientului. Prognosticul s-a îmbunătățit foarte mult datorită tehnicilor chirurgicale”, susține medicul.

„Consider că una dintre cele mai importante părți ale medicinei este cea de diagnostic fără de care tratamentul nu poate fi făcut corect.”

Rolul radiologiei în diagnosticului tumorii de pancreas

Dr. Radu Dumitru a explicat faptul că radiologii au un rol foarte important în diagnosticul tumorii de pancreas, iar fără această echipă de radiologi cazul nu se poate finaliza.

„Ca radiolog fac partea de diagnostic imagistic și de multe ori am pacienți asimptomatici cărora le descopăr întâmplător o tumoră pancreatică, fie printr-un CT sau RMN. Ca instrumente de lucru există tomografia computerizată și examinarea prin rezonanță magnetică, ambele având un rol foarte bun pentru stadializarea acestor pacienți.”

Ca urmare a informațiilor strânse de radiolog se va stabili stadiul bolii: rezecabil, borderline sau nerezecabil. Apoi, se va stabili prezența sau absența metastazelor la distanță, metastazelor hepatice sau peritonale. Pentru partea de extensie hepatică se recomandă RMN-ul.

Medicul radiolog continuă explicația cu următoarea afirmație: „După diagnosticul imagistic este nevoie de un diagnostic histologic. După această stadializare cazul este abordat printr-o perspectivă multidisciplinară în care se stabilește calea de urmat.”

Chirurgia pancreatică este extrem de dificilă

„Rolul radiologiei intervenționale este practic legat de complicațiile care pot apărea în perioada postoperatorie și din păcate fiind o chirurgie de înaltă performanță și risc, au loc multe provocări și este important să lucrăm în echipă și să găsim soluții cât mai rapid.”

 „În cazul tumorii pancreatice, în momentul în care apar simptome boala este deja foarte avansată.”

În continuare, dr. Radu Dumitru a prezentat următoarele aspecte: „Primul pas al pacientului cu tumoare pancreatică este reprezentat de un examen imagistic de bună calitate (RMN sau CT) în care să se demonstreze extensia, urmând să i se indice pacientului drumul clar de urmat.”

Structura echipei multidisciplinare de la Nord-Grupul Medical Provita, cuprinde următoarele specialități: radiologie, chirurgie, gastroenterologie, anatomie patologică, anestezie, oncologie.

Radiologii au început să se nișeze pe niște zone și în Nord-Grupul Medical Provita au reușit să coaguleze medici care încep să se specializeze pe hepatobiliar și deja au experiență pe această zonă. Echipa de gastroenterologie are un istoric foarte bun de tratament al tumorilor de pancreas și foarte important este faptul că această echipă poate face ablații termice – o metodă de viitor. Anesteziștii trebuie să fie antrenați pentru a susține acest tip de intervenție complicată”.

Trebuie impus un standard despre ce înseamnă tratamentul pacienților oncologici

Concluzia domnului dr. Radu Dumitru s-a axat pe parcursul postoperator: „Urmărirea postoperatorie, dacă totul a decurs cum trebuie, o decide oncologul și de regulă în primul an după operație trebuie să facă o urmărire imagistică o dată la 3-4 luni cu scopul de a se asigura că totul este în regulă și nu apar complicații tardive. În perioada imediat postoperatorie de regulă se face o tomografie.”

 

Webinarul Provocări și soluții actuale în tratamentul tumorilor pancreatice este organizat în cadrul platformei EventsOnline.ro, cu suportul Nord-Grupul Medical Provita.

EventsOnline.ro este un produs Oameni și Companii.