Pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2 reprezintă încă o provocare, atât pentru furnizorii de sănătate, pentru cadrele medicale, dar mai ales pentru pacienții cronici, afirmă Dr. Raluca Radu, Medic Specialist în Diabet, Nutriție și Boli metabolice din Piatra Neamț, într-un interviu acordat portalului specializat RoDiabet.ro.

“Persoanele cu diabet zaharat, din perspectiva dezechilibrului glicemic cronic, se numără printre categoriile de risc. Trecând peste impactul psihologic major și peste neliniștea și curiozitatea legate de gestionarea unei situații cu care nimeni nu s-a confruntat anterior, s-au  impus, la nivel național, deci și la nivel de unitate, adoptarea unor măsuri și reglementări îndreptate mai ales către siguranța pacienților noștri. În perioada stării de urgență a fost o mobilizare generală de forțe, manifestată și printr-o avalanșă de consultații telefonice și suficiente situații de exacerbări condiționate de stress și de necunoscut”, explică Dr. Raluca Radu.

 

“Am remarcat un impact negativ asupra controlului glicemic explicat prin stress, izolare la domiciliu, limitarea activității fizice și abateri de la terapia medicală nutrițională”

Potrivit acesteia, mulțumită mijloacelor moderne de comunicare, dar și din prisma unei bune colaborări cu medicii de familie și cu furnizorii de medicamente, s-au reușit asigurarea tratamentului pentru bolnavii cronici și limitarea interacțiunii directe. “Realistic vorbind, nu toată lumea are acces la e-mail sau smartphone, au existat și cazuri unde pacienții, cei mai mulți vârstnici, au insistat să vină personal la consult. Telemedicina, raportând-ne la pacienții cu diabet zaharat, a reprezentat în această perioadă, o opțiune viabilă. Adevărul este că un diabetolog practică ‘telemedicina’ dintotdeauna, aceasta fiind calea prin care urmărim evoluția pacienților noștri la domiciliu”, recunoaște medicul specialist.

Dr. Raluca Radu spune că au existat și în rândul pacienților cu diabet cazuri care au trecut prin tot spectrul  infecției cu SARS-CoV-2, dar există particularități și evoluția a fost diferită. “Probabil că  fiecare medic care are consultații și în ambulatoriul de specialitate, leagă o relație strânsă cu pacienții lui; au fost evoluții favorabile, au fost și evoluții dramatice care m-au impresionat. Per total, am fost centrați pe prevenție: cei mai mulți dintre pacienții mei au fost complianți la recomandările generale. Totodată , am remarcat un impact negativ asupra controlului glicemic explicat prin stress, izolare la domiciliu, limitarea activității fizice și abateri de la terapia medicală nutrițională”.

 

“Trebuie multă responsabilitate, atât din partea pacientului, cât și din partea familiei”

În ceea ce privește principalele recomandări pentru persoanele cu diabet, pentru a se proteja eficient în perioada pandemiei, Dr. Raluca Radu amintește igiena, respectarea strictă a indicațiilor terapeutice, a dietei, automonitorizarea glicemică (cu atenție sporită la oscilațiile glicemice și la prezența corpilor cetonici, după caz), limitarea contactului social, purtarea măștii și mănușilor, după indicațiile curente. “Trebuie multă responsabilitate, atât din partea pacientului, cât și din partea familiei, liniște, autocontrol emoțional, privirea situației obiectiv și ‘la rece’. Persoanele cu diabet zaharat manifest[ o vulnerabilitate mai mare în fața acestui patogen imprevizibil, polimorf și real”, atenționează Dr. Raluca Radu.

În ceea ce privește pacienții cu diabet care observă că au simptome specifice contaminării cu COVID-19 ( tuse și/sau febră persistente, modificări ale respirației, senzația de gât uscat, anosmia și ageuzia ca simptome precoce, cefalee, tulburări digestive), trebuie să apeleze serviciul 112 sau să se prezinte către unitățile de urgență / unitățile de triaj ale spitalelelor delegate să investigheze și să trateze această afecțiune virală.

Contactul direct cu o persoană depistată pozitiv, fără măsuri de precauție, poate determina o contaminare de cele mai multe ori, dar nu întotdeauna. Dr. Raluca Radu recomandă în acest caz autoizolarea, măsurile de protecție deja amintite, protejarea celorlalți de o eventual transmitere “și mai ales răbdare, condiționată de conștiință și civism”.

“Particularitatea pacientului cu diabet, la domiciliu, constă în asigurarea pe cât posibil a unui control glicemic optim, evitând, cât se poate, oscilațiile glicemice, atenția sporită la semnele de catabolism care pot marca o decompensare metabolică. Este recomandat să se țină legătura telefonic cu medicul specialist, mai ales în cazul celor cu insulinoterapie în regim intensiv”, conchide Dr. Raluca Radu.