Prevederile ordinului privind interzicerea tratamentelor neurgente ”nu ar trebui să dea nimănui de gândit sau să îngrijoreze”, în opinia dr. Sorin Paveliu, expert în probleme de sănătate publică al Societății Academice din România și președinte al Societății Române de Farmacoeconomie.   

”Autoritățile recunosc că, în România, placa turnantă a infectării sunt spitalele. Personalul medical nu a putut fi protejat la timp, iar acum, o bună parte din efectul distanțării sociale este anulat de transmiterea intracomunitară din spitale. Pe de alta partă, fără a avea această intenție, trebuie să recunoaștem că o serie de proceduri medicale pot fi amânate. În Anglia, nu se miră nimeni când, pentru o intervenție medicală pentru o proteză, trebuie să te planifici cu luni înainte. Astăzi, astfel de amânări sunt impuse de necesitate. Bineînțeles, unele internări nu vor putea fi amânate, chiar dacă nu este vorba de urgențe propriu-zise, în special, în cazul acelor afecțiuni care necesită internări periodice. Pe scurt, această prevedere nu ar trebui să dea nimănui de gândit sau să îngrijoreze”, a declarat Sorin Paveliu, medic primar boli interne, pentru MedicalManager.ro, chestionat în legătură cu cu efectele ordinului nr. 74553/ 07.04.2020, semnat de secretarul de stat Raed Arafat și contrasemnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Acesta prevede că “pe toată durata stării de urgență, sunt suspendate internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate din toate unitățile sanitare cu paturi publice și private, precum și consultații și tratamente, care pot fi programate sau sunt programabile în toate structuriile ambulatorii, atât publice cât și private”.

”Personal, sunt îngrijorat de un aspect colateral. Autoritățile medicale au uitat complet de ambulatoriile de specialitate, exact cele care ar putea să suplinească scăderea ofertei de servicii medicale. Totul, inclusiv consultațiile și recomandările medicilor specialiști din ambulator, au fost trecute în seama medicilor de familie. Acesta este un subiect asupra căruia ar trebui să revenim”, a mai declarat expertul.

 

Precizările DSU

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.

 

MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.
Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!