”Individualizarea evaluării riscului cardiovascular la pacienți și medicina de precizie” a fost tema susținută de Dr. Svetlana Mosteoru, Medic specialist cardiologie, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Departamentul de Cercetare, Asistent Universitar asociat Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș”, Timișoara, în cadrul celei de-a doua întâlniri dezvoltate de platforma CardiologieModernă.ro, ce a avut loc miercuri, 28 aprilie 2021, și care a avut ca scop discutarea noutăților expuse în cadrul Congresului european dedicat cardiologiei preventive. Medicul a pus accentul pe faptul că există o serie de algoritmi de evaluare a riscului cardiovascular, folosiți în practica clinică în fiecare zi, algoritmi care iau în considerare datele clinice ale pacientului, istoricul medical, date demografice sau de mediu.
Bolile genetice cardiovasculare
Potrivit medicului, există două tipuri de boli genetice cardiovasculare, și anume, bolile cu transmitere mendeliană, care se referă doar la o singură genă, și boli genetice multifactoriale sau complexe, care se leagă de mai multe gene și care, de fapt, sunt și cele mai frecvente.
”Ce este interesant legat de perspectiva genetică a bolii cardiovasculare este faptul că toți avem gene de risc pentru boala coronariană, dar diferența este dată, practic, de numărul lor. În mod obișnuit, avem între 150 până în maxim 200 de astfel de gene, dar pacienții care au mai puține gene au un risc de 2,9%, pe când, la cei cu mai multe gene, riscul crește exponențial, putem spune chiar că se triplează, până la peste 10%”, a explicat cardiologul.
Testarea genetică, în boala aterosclerotică
Legat de testarea genetică, în boala aterosclerotică, medicul a arătat că este important de reținut faptul că există sute de gene care se leagă de procesul aterosclerotic, cu toții avem mai mult sau mai puțin acest tip de gene. Dacă genele de risc se însumează cu alți factori de risc tradiționali, vom avea o creștere logaritmică a riscului cardiovascular.
”Practic, ce se discută acum, la nivel mondial și european, pe zona de medicină de precizie, este asemănător discuțiilor pe care le aveam în urmă cu circa 7 ani legat de telemedicină, dar trebuie să fim la curent și informați, pentru că lucrurile se schimbă cu foarte mare viteză”, a concluzionat doctorul.
Dezbaterea profesională din 28 aprilie 2021 este cea de-a doua întâlnire a comunității platformei CardiologieModerna.ro, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2020, cu susținerea partenerilor: Pfizer, Alliance Healthcare România, Alphega România, Regina Maria, Liamed, Spitalul Sf. Constantin din Brașov, Dr. Heart și OptimCardio.ro.
Pe lângă noutățile Congresului european de cardiologie preventivă, s-au abordat teme ca: efectele pandemiei Covid-19 asupra cardiologiei preventive: de la prevenire la reabilitare, scheme de management la consultații la distanță și noile perspective asupra legăturilor dintre dietă, exerciții fizice și sănătate cardiovasculară.