„În tratamentul obezității, indiferent dacă e vorba de tratament chirurgical sau nechirurgical, este vorba de multidisciplinalitate. Încercăm ca pacientul să nu ajungă direct la chirurgie, dar, atunci când pacientul trece prin multe tentative nereușite de a slăbi, vine și rolul nostru”. Aceasta este declarația oferită de Dr. Victor Diaconu, medic primar Chirurgie Generală, specialist în Chirurgia Obezității la NORD-Grupul Medical Provita, în cadrul celui mai recent webinar Ora specialistului, cu tema Abordarea multidisciplinară în tratamentul obezității.
„Este o boală cronică, sistemică, care duce la modificări grave, poate chiar permanente. Din punct de vedere metabolic, vorbim despre diabetul zaharat. Toate problemele care derivă din complicațiile diabetului zaharat «pândesc» pacientul cu obezitate. Există un risc de a dezvolta chiar probleme de ordin oncologic”, a explicat medicul.
Dr. Diaconu a subliniat importanța abordări multidisciplinare în tratamentul obezității: „Chirurgia bariatrică își face loc după multe tentative nereușite de a slăbi; pacientul este trimis de medicul curant către un serviciu de chirurgie bariatrică. Este foarte important ca acest serviciu de chirurgie bariatrică să aibă incluse cât mai multe specialități în programul de urmărire preoperatorie și postoperatorie. În afara de faptul că există chirurgi foarte bine pregătiți în acest domeniu, care se pot ocupa de cazurile foarte dificile și greu de manageriat din punct de vedere chirurgical, există și colegi care ne ajută să aducem pacientul în siguranță la sala de operație. Acei colegi care ne ajută să tratăm bolile conexe ale pacientului, astfel încât, atunci când ajunge la sala de operație, să prezinte cât mai puține riscuri anestezice și chirurgicale.”
„Obezitatea trebuie privită ca o boală oncologică, o boală care de multe ori necesită mai multe tipuri de tratamente (nutrițional, medicamentos, endoscopic și chirurgical).”
Cum se alege tipul de intervenție chirurgicală?
Medicul specialist în Chirurgia Obezității menționează că există aproximativ 24 de intervenții chirurgicale bariatrice, iar intervenția chirurgicală este aleasă de către medic, în funcție de investigațiile pacientului și de dosarul preoperator: „Toate acestea sunt necesare pentru a ști paternul metabolic al pacientului, problemele conexe și cele determinate de obezitate. După efectuarea și evaluarea acestui dosar știm ce tip de intervenție alegem pentru fiecare pacient în parte.”
„Toate aceste intervenții se realizează minim-invaziv, laparoscopic, robotic, în funcție de abordul pe care-l alegem. Recuperarea este ușoară, iar atât timp cât pacientul respectă indicațiile primite, lucrurile evoluează simplu și fără prea multe evenimente în perioada postoperatorie.”
Importanța echipei multidisciplinare în urmărirea postoperatorie
La un moment dat, după 4-5 ani de la o intervenție chirurgicală, unii pacienți se întorc cu câteva kilograme în plus, cu comorbidități care au reapărut după ce au intrat în remisie, a precizat medicul specialist, menționând și că: „Soluția cea mai simplă este să urmeze acest program de urmărire postoperatorie; de asta există specialiști în echipele multidisciplinare, pentru a-i urmări în perioada postoperatorie, pentru a le da soluții, pentru a scădea cât mai mult riscul de luare în greutate și pentru a da pacientului informația corectă.”
„Pe de altă parte, este important și pentru noi, medicii, să urmărim pacientul postoperator, pentru că obținem informații despre statusul biologic și despre modificările metabolice care apar după intervențiile chirurgicale. Știm ce să recomandăm pacientului pentru a avea rezultate bune sau excelente.”
„Nu doar chirurgia poate face minuni, nu există minuni, există multă muncă. Există aportul colegilor noștri care îi fac pe pacienți să își schimbe obiceiurile alimentare și stilul de viață”, conchide Dr. Victor Diaconu, Medic primar Chirurgie Generală, specialist în Chirurgia Obezității.
***
Webinarul Abordarea multidisciplinară în tratamentul obezității a fost organizat la inițiativa și cu suportul NORD – Grupul Medical Provita.
Managementul și promovarea evenimentului au fost asigurate de Oameni și Companii și platforma EventsMax.ro.