Un nou studiu realizat folosind datele de la peste 1.600 de adulti a descoperit ca persoanele cu hipertensiune arteriala sau diabet de tip 2 prezinta un risc mai mare de deces din cauza accidentului vascular cerebral sau a bolilor de inima daca dorm mai putin de 6 ore pe noapte.
Recent, un studiu aparut in Journal of the American Heart Association a descoperit ca exista un factor, somnul,care poate juca un rol semnificativ pentru persoanele cu aceste afectiuni de sanatate.
“Studiul nostru arata ca somnul poate proteja persoanele care sufera de diabet si care sunt supusi unor riscuri de sanatate”, spune autorul principal Julio Fernandez-Mendoza, doctorant la Colegiul de Stat din Pennsylvania din Hershey.
Intr-un nou studiu, Fernandez-Mendoza si echipa sa au analizat datele a 1.654 de participanti, 52,5% fiind femei cu varste cuprinse intre 20 și 74 de ani.
Cercetatorii au impartit participantii in doua categorii in functie de riscul cardiometabolic. O parte dintre participanti au fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala in stadiul 2 sau diabet zaharat tip 2, iar cei din celalalt grup au primit un diagnostic sau tratament pentru boli cardiace sau accident vascular cerebral.
Mai mult, cercetatorii au avut acces la date privind durata de somn a participantilor, grupul fiind de acord cu o evaluare in timpul somnului. De asemenea, au avut acces la documentele de deces si documentatia asociata pentru anii 1992 pana in 2016.
Analiza a aratat ca dintre cele 512 persoane care au murit pana in 2016, aproximativ doua cincimi au murit din cauza problemelor legate de boli de inima sau accident vascular cerebral, in timp ce aproape un sfert au murit in urma unui diagnostic de cancer.
Ceea ce a atras atentia cercetatorilor, a fost faptul ca, in randul celor care aveau hipertensiune arteriala sau diabet de tip 2, riscul cauzat de boli cardiace sau accident vascular cerebral a fost de doua ori mai mare la cei care dormeau mai putin de 6 ore pe noapte decat la cei care dormeam 6 ore sau mai mult.
In plus, participantii din grupul cu boli cardiace si accident vascular cerebral care au dormit mai putin de 6 ore pe noapte aveau aproape de trei ori riscul de a muri din cauze legate de cancer.
“Durata scurta de somn ar trebui inclusa ca factor de risc pentru persoanelor cu aceste afectiuni de sanatate si ca tinta a practicilor clinice primare si specializate”, adauga Julio Fernandez-Mendoza.
In timp ce aceasta cercetare se adauga la dovezile ca somnul joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii si bunastarii, autorii studiului recunosc ca analiza lor actuala are unele limitari.
Deoarece aceste date proveneau din observatii de laborator, acestia avertizeaza ca exista posibilitatea ca perioada normala de somn a participantilor sa fi fost diferita decat de obicei, deoarece se aflau intr-un mediu necunoscut.
„Cu toate acestea, asocierile gasite pentru celelalte cauze de deces non-grupate (cardiovasculare si cerebrovasculare) au avut raporturile de risc asteptate si au oferit incredere cu privire la veridicitatea descoperirilor noastre”, sustin autorii in lucrarea lor de studiu.
Articol preluat si tradus din https://www.medicalnewstoday.com