Asociația Europeană pentru Studiul Obezității (EASO) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la raportul recent al Comisiei Lancet privind definirea și criteriile de diagnostic ale obezității clinice, evidențiind riscurile potențiale pentru managementul obezității și îngrijirea pacientului.

Înțelegerea obezității ca o boală cronică

Obezitatea este o boală cronică bazată pe adipozitate, cu un impact profund asupra sănătății fizice și mintale. Este o boală netransmisibilă (BNT) foarte răspândită și profund stigmatizată, care afectează practic fiecare sistem din organism. Cadrul actualizat al EASO publicat în 2024 subliniază faptul că obezitatea nu poate fi diagnosticată la nivel individual doar prin indicele de masă corporală (IMC) și pledează pentru o abordare holistică și mai personalizată, care să includă factori precum raportul talie-înălțime (WtHR).

EASO atrage atenția că Raportul Comisiei Lancet introduce concepte problematice, care ar putea afecta îngrijirea pacientului și intervenția timpurie, cu efecte seriose asupra rezultatelor finale și a sănătății pacienților. 

Distincția ”preclinică” față de ”obezitatea clinică”

Clasificarea propusă de raport a „obezității preclinice” ca stare de sănătate conservată este profund îngrijorătoare. Această abordare sugerează o strategie de așteptare atentă care ar putea:

  • Întârzia intervențiile timpurii esențiale
  • Crește riscurile pentru sănătatea copiilor, adolescenților și adulților
  • Are potențial pentru înrăutățirea rezultatelor în ceea ce privește sănătatea pe termen lung.

Recomandări greșite de tratament și limitări de diagnostic

Sugestia raportului că diabetul de tip 2 nu necesită tratament pentru obezitate contrazice direct dovezile științifice existente. S-a demonstrat că tratamentul eficient al obezității reduce complicațiile diabetului de tip 2.

Raportului îi lipsește o definiție clară, validată clinic a ”excesului” de adipozitate. Criteriile de diagnostic propuse:

  • Se bazează în mare măsură pe date epidemiologice
  • Lipsește sensibilitatea și specificitatea pentru diagnosticul individual
  • Nu reușește să ofere informații despre cauzele care stau la baza obezității.

Consecințe negative potențiale

Comitetul director EASO și conducerea sa executivă avertizează că abordarea Comisiei Lancet ar putea duce la:

  • Creșterea stigmatizării și discriminării
  • Crearea de noi bariere în accesul la îngrijiri medicale
  • Întârzierea diagnosticului și tratamentului
  • Complicarea deciziei clinice
  • Reducerea acoperirii din asigurările de sănătate pentru tratamentul obezității.

 

O abordare mai cuprinzătoare

După cum este descris în cadrul actualizat propus de EASO, organizația pledează pentru:

  • Medicina bazată pe dovezi
  • Intervenția precoce
  • Evaluarea clinică cuprinzătoare
  • Managementul holistic pe parcursul ciclului de viață al pacientului
  • Acces echitabil la îngrijire, indiferent de IMC sau WtHR.

 

EASO consideră că abordarea raportului Lancet este fundamental defectuoasă în comparație cu gestionarea altor afecțiuni cronice. Spre deosebire de diabet sau osteoporoză, unde diagnosticul precoce și prevenirea sunt standard, criteriile Comisiei Lancet propun așteptarea manifestării clinice a complicațiilor legate de obezitate.

”Este important să avem dezbateri și discuții despre modelele de îngrijire în medicină. Credem că cadrul Lancet propus reprezintă un potențial regres în managementul obezității pentru copii, adolescenți și adulți. El riscă să prioritizeze discuțiile semantice față de îngrijirea practică, centrată pe pacient. EASO recomandă cu tărie o abordare mai nuanțată și cuprinzătoare, care recunoaște obezitatea ca o boală cronică, care necesită un management proactiv și individualizat. Concentrându-ne pe intervenția timpurie și oferind un tratament cuprinzător, putem aborda mai eficient provocările semnificative de sănătate pe care le prezintă obezitatea.” se arată în punctul de vedere transmis de către EASO.

 

Sursa: https://easo.org/easo-response-to-the-lancet-commission-report-on-obesity-diagnosis-and-management/ 

Referințe: