Obezitatea este una din cele mai mari provocări ale secolului XXI, cu o prevalență care continuă să crească la nivel mondial. OMS menționează că în România, aproape 60% dintre români sunt supraponderali. Trendul este unul ascendent, fapt ce ne situează în rândul țărilor cu cea mai accentuată rată de creștere a obezității la copii.  Cu aceste constatări a început webinarul „Chirurgia metabolică-indicații multidisciplinare și beneficii”, din 13 iulie.

„Chirurgia metabolică se referă la chirurgia obezității și a problemelor bolilor metabolice. Una dintre bolile metabolice de care noi suntem destul de  «atașați» prin prisma specialității este diabetul zaharat. Sunt anumite boli, care în urma acestor intervenții chirurgicale obțin o remisie semnificativă a evoluției bolii. Aproximativ 90% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip II ajung să aibă o ameliorare semnificativă”, subliniază în prima parte a discuției, Dr. Victor Diaconu, medic primar chirurgie generală, chirurgia obezității, Nord-Grupul Medical Provita.

Referitor la intervențiile chirurgicale, au fost menționați unii factori esențiali în asigurarea unor rezultate de durată și în reducerea complicațiilor: evaluarea multidisciplinară și colaborarea dintre medicii cu specialități diferite:

„Sunt foarte multe tipuri de intervenții chirurgicale metabolice, iar evaluarea multidisciplinară ne ajută pe noi, chirurgii, să alegem tipul corect de intervenție. Această abordare ne ajută să obținem beneficii nu doar peste un an, ci și peste 3, 4, 5 sau 10 ani; acesta este rolul chirurgiei bariatrice.” susține Dr. Victor Diaconu.

„În ultimii ani, această colaborare între specialități este din ce în ce mai prezentă în practica noastră. Există un trend valoros și prezent în a colabora, și nu numai în a trimite pacientul de la un coleg la altul cu scopul de a-i întregi diagnosticul sau conduita terapeutică, ci și în urmărirea stării pacientului. Practic, ne interesăm și ce s-a întâmplat cu pacientul nostru după ce a fost văzut de echipa interdisciplinară, bineînțeles, acest lucru este în primul rând în beneficiul pacientului”. completează Dr. Luiza Pîrvu, medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice și Oftalmologie, singurul medic din România cu această dublă specializare.

 În România nu există un Registru Național de Chirurgie Metabolică

„Nu există un Registru Național, abia anul acesta am început Registrul Național de Chirurgie Metabolică, dar există un număr limitat de clinici care înregistrează pacienți. Din păcate, noi înregistrăm pacienții în Registru European de Chirurgie Bariatrică. Vorbim foarte multe despre evidence based medicine – medicina bazate pe fapte, ori lucrul acesta nu se poate face fără statistică, fără registru”, susține chirurgul Victor Diaconu.

Dr. Luiza Pîrvu completează cu următoarea afirmație: ”În legătură cu aceste registre, trebuie luat în calcul și impactul ulterior; trebuie să regândim lucrurile și din perspectiva prevenției. Suntem pe un trend extrem de accelerat în ceea ce privește obezitatea, în ceea ce privește diabetul, și nu numai. Toate bolile cronice ale omului modern, începând de la obezitate, diabet, boli, cardiovasculare, cancer, toate sunt într-o explozie și din păcate prognosticul pe care noi îl avem legat de ele este că vor fi în creștere cel puțin până în 2050.”

Necesitatea unui Program Național privind ObezitateaPotrivit Dr. Victor Diaconu, chirurgia metabolică este costisitoare, în timpul intervențiilor sunt folosite foarte multe dispozitive speciale, care sunt de unică folosință: „Așteptăm de aproximativ 10 ani să înceapă Programul Național privind Obezitatea, ca autoritățile statului să înceapă să finanțeze măcar parțial această chirurgie care este de multe ori salvatoare de vieți. Cel mai ușor este să faci prevenție, dar uite că prevenția în România este foarte greu de făcut.”

„De multe ori, statul ajunge să cheltuie cu un pacient care suferă de obezitate și care dezvoltă diverse alte boli la fel de mult sau poate mai mult decât ar costa o astfel de intervenție. Pacientul va dezvolta, în timp, diverse alte boli pentru care noi trebuie să-l tratăm și dacă stai să tragi linie, observi că sumele se tot adună. Într-adevăr, e posibil să fie decalate în timp, dar sumele sunt enorme pentru îngrijirea complicațiilor unui pacient cu obezitate sau mai ales cu diabet”, susține medicul specialist, Dr. Luiza Pîrvu.

Viitorul chirurgiei metabolice este dat de colaborare

Atât dr. Victor Diaconu, cât și Dr. Luiza Pîrvu au încheiat cu așteptările cu privire la viitorul chirurgiei metabolice.

”În privința chirurgiei metabolice, cel puțin în România și în Europa, suntem abia la început de drum față de alte țări din Asia sau SUA. Viitorul chirurgiei metabolice este Centrul de Excelență, care să aibă o echipă multidisciplinară, fie că se află ea într-un spital public sau privat, trebuie să existe astfel de centre și trebuie să existe colaborări foarte strânse între medicii care se află în centrul respectiv”, a afirmat Dr. Victor Diaconu, chirurg de excelență în chirurgie metabolică cu competențe în chirurgie laparoscopică avansată și în chirurgie oncologică, a efectuat până în prezent peste 6.000 de intervenții bariatrice și peste 15.000 de intervenții chirurgicale miniminvazive.

Dr. Luiza Pîrvu a concluzionat: ”În ceea ce privește chirurgia metabolică, cred că lucrurile vor continua să evolueze frumos pentru că este un domeniu extrem de important, care va avea o anumită cotă de pacienți. Această tendință de creștere a procentului de suprapondere și obezitate se manifestă inclusiv la copii, iar din această cauză trendul va continua pentru că acești copii vor deveni adolescenți, apoi adulți cu probleme date de obezitate. Faptul că acest trend va fi unul crescător, cumva ne »obligă« să fim mai buni și să colaborăm.”

Dr. Victor Diaconu și Dr. Luiza Pîrvu activează în cadrul Centrului de Chirurgia Obezității deținut de Nord – Grupul Medical Provita.

Webinarul Chirurgia metabolică-indicații multidisciplinare și beneficii, a fost organizat în cadrul platformei EventsOnline.ro, cu suportul Nord-Grupul Medical Provita.

EventsOnline.ro este un produs Oameni și Companii.