Un studiu recent publicat în The Lancet a constatat că oamenii care au fost expuși la lumină între orele 00:30 și 6:00 dimineața au avut un risc de 1,5 ori mai mare de a dezvolta diabet, decât cei care au dormit în acel interval de timp.
Studiul se bazează pe dovezi tot mai serioase, care leagă expunerea la lumină pe timp de noapte de riscul de diabet de tip 2. Dar, spre deosebire de studiile mari anterioare , studiul recent a analizat expunerea personală la lumină, respectiv lumina măsurată direct pe indivizi – așa cum este înregistrată de un senzor purtat de încheietura mâinii.
„Studiile anterioare probabil au subestimat efectul”, declară autorul studiului, dr. Andrew Phillips, profesor de somnologie la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia, „din moment ce nu au înregistrat mediile de lumină interioare”.
Folosind date de la 85.000 de participanți de la Biobank din Marea Britanie, studiul recent este cel mai mare până în prezent care leagă riscul de diabet de expunerea personală la lumină pe timp de noapte.
Participanții au purtat senzorii de lumină timp de o săptămână, înregistrând lumina de zi și de noapte din toate sursele – fie lumina soarelui, lămpi, lumini stradale sau ecrane digitale. Cercetătorii au urmărit apoi participanții timp de 8 ani.
„Aproximativ jumătate dintre oamenii pe care i-am privit aveau niveluri foarte slabe de lumină noaptea, deci mai puțin de un lux – asta înseamnă practic mai puțin decât lumina lumânărilor”, a spus Phillips. „Au fost oamenii care au fost protejați împotriva diabetului de tip 2”.
Cei expuși la mai multă lumină noaptea – între 12:30 AM-6 AM – aveau un risc mai mare de diabet de tip 2. Riscul a crescut ca răspuns la intensitatea luminii, a spus Phillips. Cu cât expunerea la lumină este mai puternică, cu atât este mai mare riscul de diabet.
Participanții care au fost expuși la aproximativ 48 de lux, sau echivalentul unei lumini de deasupra capului relativ slabe – au avut de 1,5 ori mai multe șanse de a dezvolta diabet decât cei aflați în întuneric. Este vorba despre creșterea riscului pe care l-ați obține dacă aveți antecedente familiale de diabet de tip 2, au spus cercetătorii.
Chiar și atunci când am controlat factori precum statutul socioeconomic, fumatul, dieta, exercițiile fizice și munca în schimburi, „am descoperit că există o relație foarte puternică între expunerea la lumină și riscul de diabet de tip 2”, a spus Phillips.
Rezultatele nu sunt în totalitate surprinzătoare, a spus endocrinologul Susanne Miedlich, profesor la Universitatea din Rochester Medical Center, Rochester, New York, care nu a fost implicat în studiu.
Lumina pe timp de noapte poate perturba ritmul circadian sau ciclul intern de 24 de ore al corpului. Și oamenii de știință știu de mult că ritmul circadian este important pentru tot felul de procese biologice, inclusiv pentru modul în care organismul gestionează zahărul din sânge .
Ceasul intern reglează aportul de alimente, absorbția zahărului și eliberarea de insulină. Dereglarea ritmului circadian este asociată cu rezistența la insulină, un precursor al diabetului de tip 2.
Phillips a speculat că melatonina, hormonul somnului, joacă, de asemenea, un rol: „Melatonina face o mulțime de lucruri, dar unul dintre lucrurile pe care le face este că ne gestionează glucoza și răspunsurile la insulină. Așadar, dacă aveți o expunere cronică la lumină noaptea, aceasta înseamnă reducerea unui nivel de melatonină care, pe termen lung, ar putea duce la rezultate metabolice slabe”.
Studiile anterioare au explorat suplimentarea cu melatonină pentru a ajuta la gestionarea diabetului. „Cu toate acestea, în timp ce melatonina reglează în mod clar ritmurile circadiene, utilitatea sa ca medicament pentru prevenirea diabetului nu s-a realizat cu adevărat până acum”, a spus Miedlich.
Sursa: https://www.medscape.com/viewarticle/light-night-tied-diabetes-risk-largest-study-date-2024a1000cqs