Un nou studiu, efectuat pe șobolani, sugerează că extractele de spanac, Spinacia oleracea, ar putea ajuta la vindecarea  mai rapidă a ulcerului diabetic.

Ulcerele diabetice cronice reprezintă o problemă serioasă pentru persoanele cu diabet și pot persista luni sau chiar ani. Aproximativ 15% dintre persoanele cu diabet au ulcere la nivelul extremităților inferioare care nu se vindecă, ducând adesea la amputare. Ulcerele diabetice cronice afectează aproximativ 6,3% din populația globală a lumii.

Un nou studiu – publicat în Scientific Reports – a constatat că extractul de spanac poate îmbunătăți vindecarea rănilor diabetice și poate promova pierderea în greutate, un beneficiu pentru persoanele cu diabet zaharat, care sunt adesea supraponderale.

Cercetătorii au investigat eficacitatea a două tipuri de extract de spanac. Unul era pe bază de apă, iar celălalt era pe bază de alcool. Ambele au promovat vindecarea, deși extractul pe bază de alcool a avut un ușor avantaj.

Studiul a implicat 72 de șobolani adulți, împărțiți în șase grupuri:

  • Grupul A – șobolani cu diabet, care au fost hrăniți cu 300 miligrame pe kilogram (mg/kg) greutate de soluție salină timp de o lună,
  • Grupul B – șobolani fără diabet, care au fost hrăniți cu 300 mg/kg de soluție salină timp de o lună,
  • Grupul C – șobolani cu diabet, care au fost hrăniți cu 300 mg/kg de extract apos de Spinacia oleracea timp de o lună,
  • Grupul D – șobolani fără diabet, care au fost hrăniți cu 300 mg/kg de extract alcoolic de Spinacia oleracea timp de o lună,
  • Grupul E – șobolani fără diabet, care au fost hrăniți cu 300 mg/kg de extract apos de Spinacia timp de o lună, expuși diabetului zaharat de către cercetători și apoi hrăniți cu 300 mg/kg de extract apos de Spinacia pentru încă o lună,
  • Grupul F – șobolani fără diabet, care au fost hrăniți cu 300 mg/kg de extract alcoolic de Spinacia oleracea timp de o lună, expuși la diabet de către cercetători și apoi hrăniți cu 300 mg/kg de extract alcoolic de Spinacia oleracea, pentru încă o lună.

Studiul a observat cea mai puternică și mai rapidă recuperare a rănilor la subiecții din grupurile E și F, șobolani care au primit 2 luni de extract de spanac, înainte și după inducerea diabetului zaharat.

Diferențele, în unele măsurători ale vindecării rănilor, nu au fost semnificative la sfârșitul perioadei de studiu, deoarece vindecarea rănilor a avut loc în toate grupurile. Ei au măsurat o varietate de factori, pe lângă vindecarea în sine, inclusiv VEGFT, nivelul zahărului din sânge și pierderea în greutate.

 

De ce rănile se vindecă mai lent în diabet?

Celulele roșii din sânge sunt fundația unui țesut nou, deoarece creează colagen. Colagenul formează țesut cutanat nou, care crește peste rană, determinând-o să se vindece și să scadă în dimensiune”, ne-a explicat Yelena Wheeler, nutriținonist.

Când apare o rană, celulele albe, proteinele, nutrienții și celulele roșii din sânge sunt ”trimise” către rană, pentru coagulare și vindecare, a adăugat nutriționistul dietetician Cesar Sauza.

Toți acești compuși au rolul lor în vindecarea rănilor”, a spus el. Pentru persoanele cu diabet, totuși, „nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot duce la rigidizarea vaselor de sânge, încetinind circulația și reducând aportul de oxigen către țesuturi. Acest lucru afectează, de asemenea, funcția celulelor albe din sânge, cauzând infectarea rănii. În plus, neuropatia periferică poate provoca o senzație redusă de durere, ceea ce înseamnă că rănile pot trece neobservate și netratate, devenind cronice, în special la membrele inferioare precum piciorul, care sunt mai susceptibile la răni minore,” a explicat nutriționistul nutriționist Kelsey Costa.

 

Ce nutrienți din spanac favorizează vindecarea?

În primul rând spanacul este format din compuși fenolici, cum ar fi luteina, licopenul și acidul linolenic, care s-a dovedit că protejează celulele de deteriorarea oxidativă”, a spus Wheeler.

Costa a menționat importanța vitaminelor C, E, K și a substanțelor fitochimice care iubesc spanac: „Acești nutrienți ajută la vindecarea rănilor prin promovarea formării de colagen, îmbunătățirea creșterii celulare și creșterea densității vaselor de sânge”. Spanacul conține și glutamina, care joacă un rol critic în vindecarea rănilor. Potrivit lui Sauza, „glutamina este precursorul argininei, aminoacidul care participă puternic la procesele de vindecare a rănilor”.

Spanacul conține și glutamina, care joacă un rol important în vindecarea rănilor. Potrivit lui Sauza, „glutamina este precursorul argininei, aminoacidul care participă puternic la procesele de vindecare a rănilor. Zincul găsit în spanac poate să fi contribuit, de asemenea, la vindecarea rănilor la șobolanii din studiu.”

”Performanța puțin mai bună a extractului de spanac alcoolic ar putea fi atribuită, a spus Costa, proprietăților sale antioxidante și a cantității mai mari de aminoacizi, întărind potențialul S. oleracea în tratarea ulcerului diabetic prin accelerarea procesului de vindecare”.

 

Spanacul poate fi folosit preventiv?

Cele mai bune rezultate ale studiului au fost pentru șobolanii care au primit extract de spanac, înainte de a avea diabet zaharat indus de cercetători printr-o injecție de 50 mg/kg de streptozotocină. Acest lucru sugerează aportul profilactic al extractului de spanac pentru persoanele cu risc de rănire și, în special, pentru persoanele cu diabet.

„Deși această cercetare”, a subliniat Costa, „se concentrează pe rănile asociate diabetului zaharat, de proprietățile nutriționale ale spanacului și capacitatea sa antioxidantă pot, de asemenea, să beneficieze și pacienții non-diabetici prin stimularea creșterii de țesuturi noi și reducerea inflamației la locul rănii.”

„Dacă rezultatele acestui studiu sunt replicate la oameni, extractul de spanac ar putea fi benefic pentru oricine are o rană, indiferent de starea diabetică”, a spus Costa.

Wheeler a adăugat că „studiul trebuie aplicat subiecților umani și trebuie mărită dimensiunea eșantionului pentru a include diferite genuri și medii genetice diverse”.

Menținerea nivelurilor normale de zahăr din sânge este cea mai bună abordare pentru a promova vindecarea normală a rănilor, deoarece organismul are deja aceste procese încorporate. Recomandarea dietetică pe care o ofer pacienților cu diabet zaharat este de a evita nivelurile crescute de glucoză din sânge pentru a preveni problemele de circulație care pot duce la probleme de vindecare a rănilor,”a concluzionat a Sauza.

 

 

Sursa: Medicalnewstoday.com