Diabetul este o afecțiune complexă, de mai multe tipuri și fără o cauză clară. Dacă există un istoric al unui tip de diabet în familia unei persoane, aceasta poate avea un risc mai mare de a dezvolta aceeași afecțiune.
Factorii genetici pot face unii oameni mai vulnerabili la anumite tipuri de diabet. Cu toate acestea, este posibil ca o persoană să nu moștenească afecțiunea și pot exista modalități de a reduce riscul. A ști cum afectează diabetul de tip 2 membrii familiei, de exemplu, poate încuraja o persoană să ia măsuri pentru a-l preveni.
De asemenea, conștientizarea istoricului familial poate ajuta la obținerea unui diagnostic precoce. Acest lucru, la rândul său, poate ajuta o persoană să prevină unele complicații. Rolul factorilor genetici variază în funcție de tipurile de diabet. În tipul 2, de exemplu, factorii stilului de viață par a fi mai influenți decât genetica.
Cunoașterea modului în care genele, stilul de viață și mediul afectează diabetul poate încuraja o persoană să își minimizeze riscul de a dezvolta afecțiunea și complicațiile acesteia.
Este diabetul de tip 1 ereditar?
Diabetul de tip 1 este o boală autoimună. Apare atunci când sistemul imunitar al corpului atacă în mod greșit celulele sănătoase. Acest tip apare adesea în timpul adolescenței, dar o persoană îl poate dezvolta la orice vârstă. În trecut, medicii credeau că diabetul de tip 1 este în întregime genetic. Cu toate acestea, nu toată lumea cu diabet de tip 1 are antecedente familiale.
Genetics Home Reference sugerează că unele caracteristici genetice pot face ca diabetul de tip 1 să se dezvolte mai mult în anumite circumstanțe. La persoanele cu acest tip de diabet, oamenii de știință au descoperit modificări ale genelor care produc anumite proteine. Aceste proteine joacă un rol cheie în sistemul imunitar.
Aceste caracteristici genetice fac o persoană susceptibilă de a dezvolta diabet de tip 1 și anumiți factori pot declanșa afecțiunea. Odată ce o persoană dezvoltă diabet de tip 1, o va avea pe viață.
Potrivit Asociației Americane de Diabet, posibilii factori de risc includ:
- Vremea rece: Diabetul de tip 1 este mai probabil să apară iarna decât vara. De asemenea, este mai frecventă în climatele mai reci.
- Virușii: Cercetătorii cred că unii viruși ar putea activa diabetul de tip 1 la persoanele care sunt susceptibile. Printre acești viruși se numără rujeola, oreionul, Coxsackie B și rotavirusul.
- Dieta timpurie: Alăptarea în copilărie poate reduce șansa de a dezvolta diabet de tip 1 mai târziu în viață.
Persoanele cu diabet de tip 1 pot avea anticorpi autoimuni în sânge timp de mulți ani înainte de a prezenta simptome. Afecțiunea se poate dezvolta în timp sau poate fi necesar ca ceva să activeze anticorpii autoimuni înainte de apariția simptomelor. După această declanșare, simptomele tind să apară rapid, în câteva zile sau săptămâni.
Ereditatea diabetului de tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 este cel mai frecvent tip, reprezentând aproximativ 90-95% din toate cazurile de diabet zaharat din Statele Unite, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Ca și în cazul diabetului de tip 1, persoanele cu tip 2 au adesea un membru apropiat al familiei cu această afecțiune.
Cu toate acestea, în timp ce factorii genetici pot juca un rol, experții consideră că factorii stilului de viață, inclusiv dieta și exercițiile fizice, au cel mai semnificativ impact.
În afară de antecedentele familiale, alți factori cresc riscul de a dezvolta diabet de tip 2, inclusiv:
- vârsta de 45 de ani sau mai mult
- excesul de greutate, un indice de masă corporală (IMC) ridicat sau obezitate
- un stil de viață sedentar, care implică activitate fizică limitată
- niveluri ridicate de grăsimi și colesterol în sânge
- tensiune arterială crescută
- sindromul ovarului polichistic, pe care mulți îl cunosc sub numele de PCOS
- antecedente de diabet gestațional, care apare în timpul sarcinii
- antecedente de boli cardiovasculare
- depresie
Anumite grupuri de oameni au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Aceștia includ afro-americani, nativi din Alaska, indieni americani, asiatici-americani, hispanici-americani, nativi din Hawaii și insulele Pacificului.
Rasa, etnia sau ambele pot afecta, de asemenea, IMC-ul la care începe riscul de diabet de tip 2, potrivit Institutului Național de Diabet, Boli Digestive și de Rinichi.Pentru albi, hispanici și afro-americani, riscul adăugat începe cu un IMC de 25. Pentru asiaticii americani, acesta implică un IMC de 23. Pentru locuitorii insulelor Pacificului, riscul începe cu un IMC de 26.
Persoanele cu doi sau mai mulți factori de risc au șanse mai mari de a dezvolta diabet de tip 2.
Diabetul gestațional
Diabetul gestațional apare în timpul a până la 14% din toate sarcinile din SUA. De obicei, nu există simptome, dar poate crește riscul de complicații la naștere și alte probleme.
Diabetul gestațional trece de obicei după naștere, dar diabetul de tip 2 se poate dezvolta, uneori la scurt timp după terminarea sarcinii sau câțiva ani mai târziu. Medicii nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru și nu există un model clar ereditar. Cu toate acestea, o femeie cu diabet gestațional are adesea un membru al familiei cu diabet zaharat, de obicei de tip 2.
Diabetul insipid
Diabetul insipid este o afecțiune complet diferită de diabetul de tip 1 sau de tip 2. Aceste tipuri de diabet zaharat afectează fie producția de insulină în pancreas, fie capacitatea organismului de a utiliza acea insulină.
Diabetul insipid, însă, nu afectează insulina sau modul în care organismul folosește zahărul din sânge. În schimb, rezultă dintr-o funcționare defectuoasă a glandei pituitare și afectează producția de hormon vasopresină. Acest lucru schimbă echilibrul apei din organism.
Există două tipuri de diabet insipid:
- Diabetul insipid nefrogen, o afecțiune genetică care se dezvoltă după ce un părinte a transmis o mutație genetică.
- Diabetul insipid neurohipofizar, care este parțial ereditar și genetic, dar poate proveni și din alți factori, cum ar fi o leziune sau o tumoare.
O persoană cu diabet insipid se poate deshidrata foarte ușor. Va trebui să bea multă apă și să urineze frecvent. La un pacient cu această afecțiune, deshidratarea poate duce la confuzie, tensiune arterială scăzută, convulsii și comă.
Reducerea riscului de transmitere a diabetului
Cercetătorii nu au descoperit încă toți factorii genetici de risc pentru diabet și nu este încă posibil ca toată lumea să facă teste genetice pentru a-și determina riscul. Cu toate acestea, persoanele care știu că au mai multe șanse de a dezvolta afecțiunea pot lua adesea măsuri pentru a-și reduce riscul.
Testele genetice pot prezice diabetul de tip 1 și pot face distincția între tipurile 1 și 2 la unii oameni. Cercetătorii încă lucrează la teste genetice care pot prezice diabetul de tip 1 și tip 2. Oricine este interesat ar trebui să-și întrebe medicul despre aceste analize.
Prevenirea diabetul de tip 1 nu este posibilă, dar următoarele pot ajuta la reducerea riscului: ,
- alăptarea sugarilor până la vârsta de 6 luni,
- minimizarea expunerii la infecții în timpul copilăriei prin primirea la timp a vaccinurilor recomandate și prin practicarea unei bune igiene, cum ar fi spălarea mâinilor.
Medicii cred că, în multe cazuri, este posibil să se prevină diabetul de tip 2 prin efectuarea anumitor modificări ale stilului de viață. Asociația Americană de Diabet recomandă începerea screening-ului de rutină de la vârsta de 45 de ani.
Cu toate acestea, persoanele cu factori de risc dincolo de vârstă, cum ar fi obezitatea, ar putea avea nevoie să înceapă screening-ul mai devreme. Un medic poate stabili cea mai bună strategie pentru fiecare persoană.
Uneori, screening-ul arată că o persoană are prediabet. Aceasta înseamnă că glicemia este ridicată, dar nu suficient de mare pentru un diagnostic de diabet de tip 2. În această etapă, este adesea posibil să se prevină apariția afecțiunii prin modificarea dietei și a nivelurilor de activitate.
Multe dintre modificările stilului de viață, care ajută la gestionarea simptomelor diabetului pot, de asemenea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și pot reduce probabilitatea agravării complicațiilor diabetului de tip 1 sau tip 2.
Aceste strategii includ:
- Menținerea unei greutăți corporale sănătoase: Persoanele cu exces de greutate sau obezitate își pot reduce riscul de diabet, pierzând 5-7% din greutatea inițială.
- Menținerea activității fizice: pentru adulți, ghidurile actuale recomandă să faceți cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată sau 75 de minute de exerciții viguroase în fiecare săptămână.
- Mâncarea sănătoasă și echilibrată: o dietă care se concentrează pe fructe și legume proaspete, fibre și cereale integrale poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și la prevenirea creșterilor nivelului de zahăr din sânge.
În concluzie, orice persoană cu antecedente familiale de orice tip de diabet ar trebui să fie conștientă de simptomele glicemiei crescute, care includ epuizare și sete excesivă și urinare. Dacă acestea apar brusc, pot indica diabet de tip 1. Simptomele de tip 2 pot dura mai mult până să apară, iar complicațiile, cum ar fi bolile cardiovasculare, pot fi deja prezente.
Persoanele cu antecedente familiale de diabet zaharat de tip 2 sau cu factori de risc, cum ar fi obezitatea, ar trebui să mențină o dietă sănătoasă și o greutate sănătoasă. De asemenea, ar trebui să facă multă mișcare și să vorbească cu un medic despre screening.
Sursa: Medicalnewstoday.com