Federatia Asociatiilor Diabeticilor Din Romania – FADR a postat pe pagina de Facebook un amplu mesaj adresat nu doar membrilor Federației, ci tuturor persoanelor cu diabet zaharat, în care atenționează asupra măsurilor de prevenție și precauție pe care aceștia sunt obligați să le respecte referitor la epidemia declanșată de noul coronavirus. Redăm în cele ce urmează mesajul integral al FADR.

În această perioadă, subiectul principal rămâne cel al COVID-19 întrucât acesta este un virus nou cu posibile repercursiuni grave asupra propriei sănătăți și a celor din jur.

Simptomele comune ale COVID-19 sunt cele similare cu ale unei gripe, astfel: febră, tuse, dificultăți respiratorii, oboseală și dureri musculare. Simptomele se manifestă de obicei în 3-7 zile de la expunerea la virus, însă în unele cazuri, pot trece și 14 zile până la primele simptome.

Toate persoanele, indiferent de vârstă pot ajunge să fie infectate cu COVID-19. Cu toate acestea, pentru mai mult de 80% din cazuri, manifestările coronavirusului sunt ușoare, cu câteva simptome de gripă sau chiar de răceală. Majoritatea oamenilor care au luat acest virus, nu au avut nevoie nici măcar de spitalizare pentru îngrijire medicală ci au stat în izolare pentru a preveni expunerea celorlalți oameni la acest virus. Însă, este important de menționat faptul că în aproximativ 15% din cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19, simptomele au fost severe iar 5% din cazuri au ajuns în stare critică. Marea majoritate a cazurilor de infestare cu COVID-19 (98%) au supraviețuit.

Persoanele vârstnice și persoanele care au anumite condiții medicale pre-existente (precum diabet, boli cardiovasculare și astm) prezintă un risc mai crescut de îmbolnăvire cu COVID-19. Atunci când o persoană cu diabet dezvoltă o infecție virală, aceasta poate fi mai dificil de tratat datorită fluctuațiilor de glicemie cât și datorită posibilelor complicații asociate diabetului. Acest fapt poate avea două posibile explicații, astfel: 1. Sistemul imunitar al persoanelor cu diabet este de obicei compromis, fiind astfel dificil ca acesta să lupte repede și eficient împotriva virusului și 2. Virusul ar putea prospera într-un mediu cu valori crescute ale zahărului în sânge.

Prin urmare, pentru persoanele cu diabet, este extrem de important să își ia toate măsurile de precauție împotriva acestui virus, fiind de două ori mai important ATÂT PENTRU PERSOANELE CU DIABET CÂT ȘI PENTRU APARȚINĂTORII ACESTORA, să aplice toate recomandările generale de prevenție.

  • VĂ REAMINTIM RECOMANDĂRILE GENERALE:
    – Spălați-vă pe mâini cât mai des posibil și minim 20 de secunde la o spălare
    – Încercați să evitați atingerea feței până ce nu v-ați spălat și uscat pe mâini
    – Curățați și dezinfectați orice obiecte și suprafețe pe care le atingeți în mod frecvent (ex. telefon, laptop, pompa de insulină, glucometru, clanțe, portmoneu, etc)
    – Nu împărtășiți cu ceilalți aceleași tacâmuri, pahare, prosoape și alte produse personale
    – Atunci când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel sau folosiți-vă brațul. (! NU TUȘIȚI ȘI NU STRĂNUTAȚI ÎN PALMĂ)
    – Încercați să evitați contactul cu persoanele care prezintă simptome ale unei boli respiratorii (ex. persoanele care tușesc)
    – Gândiți-vă dacă puteți face anumite schimbări în programul Dvs care v-ar putea proteja atât personal cât și pe cei dragi (ex. puteți să amânați o ședință la birou care nu este absolut necesară?, puteți evita să mergeți într-o călătorie?, puteți evita manifestările care implică multe persoane? , Puteți evita mijloacele de transport în comun?, etc)
    – Dacă sunteți bolnav și prezentați simptome specifice gripei, RĂMÂNEȚI ACASĂ și contactați serviciul de urgență 112.
    – Pentru orice întrebări legate de acest virus, sunați la TELVERDE 0800800358.
    Foarte important, nu vă panicați! Este normal să fim îngrijorați pentru această situație și tocmai această teamă este aceea care ne ajută să fim precauți însă isteria în masă nu ne ajută nici să ne ferim de virus, nici să trecem cu bine de acest moment!

Pentru mai multe informații, puteți accesa link-urile:

https://www.idf.org/images/IDF_Europe/Information_on_Corona-Virus_Disease_2019__COVID-19_outbreak_and_guidance_for_people_with_diabetes_-_Final.pdf

https://diabetesvoice.org/en/news/covid-19-and-diabetes/