Ziua Mondiala a Diabetului are loc anual in data de 14 noiembrie. “Familia si Diabetul” este tema abordata in 2018-2019. Campania globala de informare si constientizare are ca scop aducerea in atentia publica a impactului pe care diabetul il are asupra intregii familii: timp de doi ani de acum inainte va fi promovat rolul familiei in gestionarea bolii si ingrijirea membrilor bolnavi, precum si influenta acesteia in preventie si in informarea cu privire la diabet. In contextul incidentei crescute, devine necesar ca diabetul sa nu priveasca doar persoana diagnosticata, ci sa fie o preocupare a intregii familii!
Mesajul-cheie al campaniei
Cercul albastru din logo reprezinta simbolul global pentru diabet si exprima unitatea celor implicati in lupta cu boala, in raspuns la numarul in crestere al persoanelor afectate de diabet.
“Diabetul trebuie sa fie in atentia oricarei familii” – acesta este mesajul-cheie al campaniei 2018-2019. Familiile au un rol deosebit de important in abordarea factorilor de risc modificabili in diabetul de tip II si, prin urmare, trebuie sa fie informate in legatura cu programele de educatie privind diabetul.
Depistarea timpurie a bolii implica si familia!
1 din 2 persoane (aproximativ 212 milioane la nivel mondial) care sufera in prezent de diabet ramane nediagnosticata.
Majoritatea cazurilor sunt de diabet de tip II. Astfel, exista probabilitatea ca in fiecare families a existe un pacient caruia sa nu i se fi pus inca diagnosticul. Prin urmare, recunoasterea semnelor, simptomelor si factorilor de risc pentru diabet este vitala pentru a ajuta la depistarea timpurie a bolii. Diagnosticul precoce si tratamentul sunt foarte importante in prevenirea complicatiilor.
- Diabetul de tip II este factor de risc principal pentru boala de inima, accident vascular cerebral, orbire, insuficienta renala, amputarea membrelor inferioare.
- Daca diabetul de tip I nu este depistat la timp, boala poate determina dizabilitati severe sau deces. Este, deci, important sa cunosti semnele si simptomele pentru a te proteja pe tine si a-ti proteja familia.
Prevenirea diabetului de tip II implica si familia
Boala afecteaza in prezent peste 425 de milioane de persoane, majoritatea fiind cazuri de diabet de tip II, care poate fi prevenit (in 80% din cazuri, arata statisticile) prin adoptarea unui stil de viata sanatos: activitate fizica regulata, alimentatie echilibrata si un mediu de viata benefic.
- Cand familia mananca sanatos si membrii familiei fac impreuna miscare, toti beneficiaza de aspectele pozitive si incurajeaza la unison comportamentele care ajuta la prevenirea diabetului de tip II.
- Familiile au nevoie sa traiasca intr-un mediu care sustine stilul de viata sanatos si care le ajuta sa previna diabetul de tip II. 70% din cazurile de moarte subita in randul adultilor este cauzat in mare masura de comportamentele invatate in timpul adolescentei, arata datele Federatiei Internationale a Diabetului.
Gestionarea diabetului implica si familia
Mai putin de 1 din 4 membri ai unei familii are acces la programe de educatie privind diabetul.
Sprijinul familiei este cheia! Sustinerea familiei s-a dovedit a avea un efect semnificativ in imbunatatirea starii de sanatate a persoanelor cu diabet.
- Pacientul diabetic are nevoie de tratament zilnic, monitorizare regulata, un stil de viata sanatos si, nu in ultimul rand, de informare permanenta.
- Este importanta educarea continua a celor care sufera de aceasta boala, dar la fel de important este si gradul de informare al familiei care ii ingrijeste, pentru gestionarea cat mai eficienta a bolii si reducerea impactului emotional atunci cand diabetul ajunge sa le afecteze negativ calitatii vietii.
Ziua Mondiala a Diabetului este sarbatorita din 1991
Ziua Mondiala a Diabetului a fost marcata pentru prima data in 1991 la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Federatiei Internationale a Diabetului. Aceasta zi a devenit, in timp, un eveniment global, in prezent fiind cea mai ampla campanie mondiala de informare asupra diabetului. Logo-ul de anul acesta – cercul albastru – a fost adoptat din 2007, in anul urmator semnarii Rezolutiei (decembrie 2006) prin care Ziua Mondiala a Diabetului a devenit zi oficiala a Natiunilor Unite; prin acest document, s-a recunoscut faptul ca “diabetul este o boala cronica, invalidanta si costisitoare, asociata cu complicatii severe si care reprezinta riscuri severe pentru familii, statele membre si pentru intreaga lume”.
Diabetul zaharat – o afectiune in crestere in toata lumea
Incidenta globala a diabetului aproape ca s-a dublat in ultimele decenii, de la 4,7% (108 milioane de persoane in 1980) la 8,5% (425 milioane de persoane in 2018) din populatia adulta a planetei – acest aspect reflecta o crestere a principalilor factori de risc asociati diabetului: kilogramele in exces si obezitatea. Potrivit estimarilor, la nivel mondial, vor fi 522 de milioane de persoane care vor suferi de diabet in 2030.