Persoanele cu diabet sunt expuse unui risc mai mare de a avea o serie de afecțiuni, inclusiv probleme oftalmologice și ale picioarelor, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și leziuni ale rinichilor și nervilor.
Un nou studiu sugerează că o femeie care dezvoltă diabet în tinerețe, va intra la menopauză mult mai devreme. Rezultatele studiului vor fi prezentate în timpul reuniunii anuale a Societății de Menopauză din America de Nord (NAMS) din Atlanta, 12-15 octombrie 2022.
În ultimele decenii, incidența diabetului de tip 1, tip 2 și a diabetului gestațional a crescut constant. O serie de studii au evaluat riscul de a dezvolta diabet zaharat postmenopauză, dar acest nou studiu, care a urmărit peste 11.000 de femei, a relevat implicațiile pe termen lung ale diabetului premenopauză asupra sănătății reproductive a femeilor.
Pe baza analizei, cercetătorii au descoperit că vârsta timpurie de diagnosticare a diabetului de tip 1 (40 de ani) a fost asociată cu o vârstă mai târzie la menopauza naturală, în comparație cu cei care nu aveau diabet. Nu a fost găsită o asociere semnificativă între diabetul gestațional și vârsta la menopauză.
„Studiul nostru arată că există o asociere între diagnosticul precoce al diabetului zaharat și menopauza precoce și un diabet zaharat diagnosticat mai târziu, cu o vârstă mai târzie la menopauză, în comparație cu cei care nu aveau diabet. Sperăm că munca noastră pune bazele pentru mai multe cercetări în acest domeniu, astfel încât să putem înțelege mai bine și să prevenim impactul pe termen lung al diabetului asupra corpului uman și asupra sistemului reproductiv“, spune dr. Vrati Mehra, autorul principal al studiului, de la Universitatea din Toronto.
„Această cercetare prezintă impactul pe care diabetul îl are asupra corpului uman. Femeile tinere care primesc un diagnostic de diabet sunt mai susceptibile la îmbătrânirea ovariană accelerată și la menopauza timpurie”, spune dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS.