Un studiu recent sustine ca in cazul femeilor diabetice riscul de a nu putea duce sarcina la termen este de patru ori mai mare fata de restul femeilor.
In urma unei analize efectuate pe aproximativ 4000 de mame din Scotia, cercetatorii de la Universitatea din Glasgow au descoperit ca nivelul ridicat de zahar in sange la femeile gravide cu diabet a fost un “factor de risc ridicat” la nasterea copiilor acestora.
Acestia au constatat, de asemenea, ca indicele ridicat de masa corporala (IMC) al femeilor diabetice este un factor critic pentru sarcina.
Dr. Sharon Mackin, care a efectuat studiul, a declarat: „Este vital ca profesionistii in domeniul sanatatii sa gaseasca modalitati mai bune de a sprijini femeile in timpul varstei fertile pentru a-si optimiza greutatea si glicemia, astfel incat atunci cand raman insarcinate, fie ca este planificat sau neplanificat, sa fie pregatite si sanatoase, iar riscurile unor complicatii sa fie minim. Este important ca femeile care sufera de diabet sa fie atente la aceste lucruri si sa accepte o consiliere pre-conceptuala adecvata, chiar daca nu planifica iminent o sarcina. Femeile cu diabet ar trebui, de asemenea, sa contacteze medicul diabetolog de indata ce afla ca sunt insarcinate, pentru a asigura o evolutie pozitiva a sarcinii si a primi sfaturile necesare”
Autorii studiului au identificat 5.392 bebeluși nascuti la 3.847 de mame cu diabet in Scotia intre aprilie 1998 si iunie 2016. Ratele de nastere cu probleme grave au fost 16,1 la 1.000 la femeile cu diabet zaharat tip 1 si 22,9 la 1.000 la cele cu diabet de tip 2, comparativ cu 4,9 la 1.000 de nasteri in general.
O descoperire cel putin ciudata in acest studiu a fost ca bebelusii nascuti au fost mai multi baieti in randul mamelor care sufereau de diabet tip 2.
Dr. Emily Burns, sefa comunicarilor de cercetare la Diabetes UK, a declarat: „Majoritatea femeilor cu diabet au sarcini sanatoase si bebelusi sanatosi, dar aceasta cercetare consolideaza importanta sustinerii femeilor pentru a-si gestiona nivelul glicemiei daca planifica o sarcina, fara complicatii. Pierderea suplimentara in greutate, la femeile cu diabet zaharat de tip 2, care sunt supraponderale, ar putea ajuta la reducerea riscurilor.”
“Avem nevoie de cercetari pentru a gasi modalitati mai bune de a prezice cine este cel mai expus riscului de complicatii in timpul sarcinii si pentru a asigura asistența celor care au cel mai mare nevoie”, a adaugat aceasta.
Articol preluat și tradus de pe BBC.com