9 din 10 persoane cu hipercolesterolemie familială (HF) nu sunt diagnosticate. HF este o afecțiune genetică ce determină decese premature asociate cu boala cardiovasculară aterosclerotică. Deși boala este la fel de frecventă ca diabetul de tip 1, în prezent este subdiagnosticată. În ultimii 20 de ani, au apărut noi opțiuni terapeutice, care au transformat HF într-o boală controlabilă. Însă două treimi dintre pacienți încă nu primesc tratamentul potrivit.
FH Foundation și World Heart Federation au lansat un apel pentru recunoașterea poverii globale a hipercolesterolemiei familiale la care au colaborat reprezentanți din 40 de țări – medici, experți în sănătate publică, lideri de opinie și pacienți – în cadrul unui consorțiu internațional. La inițiativa celor două organizații, FH Foundation și WHF, consorțiul a reexaminat și a actualizat raportul pentru HF emis de Organizația Mondială a Sănătății în 1998.
După 20 de ani de la prezentarea raportului, puține recomandări au fost implementate la nivelul diferitelor țări. Progresele științifice din ultimii ani justifică nevoia unei schimbări în înțelegerea și controlul bolii. Există discrepanțe în ceea ce privește screeningul, metodele de diagnostic și respectarea ghidurilor pentru HF, ceea ce face ca la nivel global boala să fie subdiagnosticată și pacienții să nu primească tratamentul necesar.
Cititi articolul integral pe https://raportuldegarda.ro/