Într-un articol publicat de Acta Pharmaceutica Sinica B se discută despre modul în care fragmentarea somnului, la persoanele cu diabet, afectează funcția ficatului și a inimii prin modularea epigenetică dependentă de SIRT1 a NADPH oxidazei 4.

Deși dovezile clinice sugerează că boala hepatică grasă nonalcoolică este un factor de risc major stabilit pentru insuficiența cardiacă, rămâne neexplorat dacă leziunile hepatice cauzate de tulburările de somn contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare (BCV). Autorii acestui articol au dezvăluit că fragmentarea somnului (SF) a afișat fenotipuri dăunătoare hepatice notabile, inclusiv steatoză și leziuni oxidative, împreună cu anomalii semnificative ale structurii și funcției cardiace. Toate aceste modificări patologice au persistat chiar și după recuperarea somnului timp de 2 săptămâni consecutive sau mai mult.

Din punct de vedere mecanic, expresia persistentă mai mare a nicotinamidei adenin dinucleotid fosfat oxidaza 4 (NOX4) în ficat a fost inițiatorul cheie al fenotipurilor de deteriorare accelerată de SF. SF a controlat epigenetic acetilarea îmbogățirii histonei H3 lizină 27 (H3K27ac) la promotorul Nox4 și a crescut semnificativ expresia Nox4 în ficat chiar și după recuperarea somnului. Mai mult, coordonarea fină a ceasului circadian și leziunile hepatice au fost strict controlate de transcripția Sirtuin 1 (Sirt1) dependentă de BMAL1 după nealinierea circadiană.

În consecință, manipularea genetică a Nox4 sau Sirt1 specific ficatului, împreună cu intervenția farmacologică care vizează NOX4 (GLX351322) sau SIRT1 (Resveratrol), ar putea șterge în mod eficient modificarea epigenetică a Nox4 prin reducerea nivelului de H3K27ac și ameliorarea progresiei patologiei hepatice, contracarând astfel CV-D susținută.

În mod colectiv, aceste desocpeeriri pot deschide calea pentru strategii de atenuare a leziunilor miocardice dăunătoare , din memoria hepatică persistentă, la pacienții diabetici.

 

Sursa: News-medical.net