Anul acesta, Fundatia Speranta Diabeticilor implineste 20 de ani de activitate, prilej de a rememora impreuna cu presedintele Fundatiei, Maria Mesaros, cele mai importante momente si proiecte din aceste doua decenii pline de provocari.
Incepand cu anul 2001 si pana in 2013 au fost organizate numeroase intalniri cu pacienti zonali si asociatii din tara, intalniri de cate 3 zile in care s-a dezbatut problematica persoanelor cu diabet si in urma carora s-au depus memorii la institutiile abilitate in rezolvarea problematicii diabetului pentru imbunatatirea calitatii vietii persoanei cu diabet.
“Au fost momentele in care FSD s-a implicat si a insistat pentru aducerea unui diabetolog la nivelul municipiilor Turda si Campia-Turzii, la realizarea compartimentului de diabet din cadrul Spitalului Municipal Turda, cu ajutorul sponsorilor locali reusindu-se realizarea sectiei de diabet si ambulatorului de diabet din Turda la standarde europeene, cu saloane cu 5 paturi, baie proprie, mobilier special din Franta si Elvetia”, aminteste Maria Mesaros.
Fundatie Speranta Diabeticilor a organizat numeroase evenimente la nivel local de 1 iunie si cu ocazia sarbatorilor de iarna, realizand donatii de teste, alimente si imbracaminte. Din 2001 au fost realizate campanii de testare, informare si consiliere in municipiile Turda si Campia-Turzii si in satele apartinatoare lor, campanii care continua si in ziua de azi. Prin intermediul acestora, in urma cu 5 ani au fost achizitionate si doua aparate de efectuare a Hemoglobinei Glicozilate. FSD a organizat tabere de copii, fara parinti, in care cei mai mici pacienti au demonstrat se pot descurca independent, dar si excursii organizate impreuna cu familiile copiilor diabetici. La biroul FSD a fost asigurata consilierea zilnica a persoanelor cu diabet zaharat.
“Din 2006 s-a reusit aducerea Comisiei DAGSPC odata pe luna la evaluarea dosarelor de handicap, unde noi indrumam persoanele in realizarea dosarului, evaluarea lui si aduceam rezultatele,scutind astfel persoanele din toate patologiile cronice in deplasari la distante mari si de multe ori inutile. Din anul 2000 peste 23 de tineri cu diabet si alte patologii au fost sustinuti gratuit in pregatirea profesionala de asistent medical generalist si farmacist, in colaborare cu Scoala Postliceala Henri Coanda. Am realizat si un proiect la nivel national, Controleaza Diabetul, in care ne-am propus sa atragem atentia asupra cauzelor diabetului si modalitatilor de prevenire. Au fost nenumarate momente de raspuns la telefon persoanelor din tara care doreau sa devina membri ai asociatiei sau doar aveau nevoie de consiliere, au fost momentele cand la ore tarzii din noapte raspundeam celor afati in hipo sau hiperglicemiii si ii ghidam pana a doua zi. Toate acestea, cu spriinul si ajutorul celor 33 de voluntari, medici si asistenti medicali, dar si persoane cu diabet cu experienta educativa. Au fost sute de ore de educatie in diabet, prin proiectul “A Sti Pentru A Trai”, realizat in scoli si gradinite”, rememoreaza Maria Mesaros.
Evident ca planurile Fundatiei Speranta Diabeticilor pentru urmatorii ani sunt la fel de ambitioase. Vor continua sedintele de consiliere, sesiunile de educatie, campanilei de testare, depistare si informare. Cu ajutorul unui sponsor local, in anul 2018 FSD s-a dotat cu sistem de monitorizare continua pentru a veni in sprijinul doctorilor locali și ai persoanelor cu diabet cu deficienta in monitorizarea glicemiilor .
“Lectiile pe care le-am invatat in cei 20 de ani de activitate au fost ca se poate cu eforturi minime sa faci cat mai mult si mai bine pentru cei peste 100.000 locuitori ai municipiilor Turda si Campia-Turzii. Avand sprijinul presei locale am putut sa intram in casele oamenilor odata pe luna, la inceput, iar ulterior de 2-3 ori pe an, pentru discuta despre diabet, complicatii, tratament sau de programul PND. Am invatat ca daca exista dorinta de a face ceva, nu exista piedici. Am invatat si din experientele persoanelor cu diabet: sa fim o echipa puternica prin munca de voluntariat care o desfasuram, sa fim uniti in tot ceea ce ne propunem si facem”, conchide Maria Mesaros.