Asociația Americană a Inimii (AHA) și Asociația Americană de Diabet (ADA) au lansat un ghid cu recomandări clinice cheie pentru managementul riscului apariției complicațiilor cardiometabolice la persoanele cu diabet de tip 2.

În ghidul lansat anul acesta sunt prezentate principii despre abordări ale managementului glicemiei la adulții cu diabet zaharat de tip 2, cu scopul de a reduce complicațiile și de a menține calitatea vieții în contextul managementul riscului cardiovascular și al îngrijirii centrate pe pacient.

Aceste recomandări nu sunt aplicabile în general pacienților cu diabet monogen, diabet secundar, diabet de tip 1 sau copiilor.

Asociația Americană a Inimii (AHA) a identificat 7 măsuri simple pentru prevenirea bolilor cardiovasculare:

  1. Calcularea indicelui de masă corporală (IMC)

Calcularea indicelui de masă corporală (IMC) este recomandată anual sau mai frecvent pentru a identifica adulții supraponderali sau obezi.  Este rezonabil să se măsoare circumferința taliei pentru a-i identifica pe cei cu risc cardiometabolic mai mare.

   2. Măsurarea tensiunii arteriale

Intervențiile nonfarmacologice sunt recomandate tuturor adulților cu tensiune arterială crescută sau hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Pentru cei care necesită terapie farmacologică, tensiunea arterială țintă ar trebui să fie în general mai mică de 130/80 mmHg.

   3. Măsurarea nivelului de hemoglobină A1C

Pentru adulții cu diabet zaharat de tip 2, schimbările stilului de viață, cum ar fi îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și aplicarea recomandărilor de efectuare a exercițiilor fizice, sunt cruciale.

Dacă este indicată medicația, metforminul este terapia de primă linie, urmată de luarea în considerare a unui inhibitor 2 al cotransportatorului de sodiu-glucoză sau a unui agonist al receptorului peptidei-1 asemănător glucagonului.

  4. Măsurarea nivelului lipidelor

Terapia cu statine este tratamentul de primă linie pentru prevenirea bolilor cardiovasculare aterosclerotice (ASCVD) primare pentru:

  • persoane cu diabet cu vârsta cuprinsă între 40–75 de ani
  • pacienți cu niveluri crescute de LDL-C (≥190 mg/dl)
  • cei care prezintă un risc crescut de ASCVD

  5. Renunțarea la fumat

  6. Activitate fizică regulată

  7. Adoptarea unei alimentații sănătoase

 Se recomandă evaluări a riscului de ASCVD la fiecare 10 ani, bazate pe măsurarea factorilor tradiționali de risc și cu utilizarea unui instrument validat de predicție a riscului, ca prim pas în luarea în considerare a opțiunilor de tratament pentru prevenirea primară.

 

Ghidul complet poate fi accesat AICI.