O nouă cercetare din Wuhan, China, arată că, la pacienții cu COVID-19, dar fără un diagnostic anterior de diabet, nivelul ridicat de zahăr din sânge este asociat cu un risc de două ori mai mare de deces și, de asemenea, cu un risc crescut de apariție a complicațiilor severe.

Studiile anterioare au stabilit că hiperglicemia (nivelul ridicat de zahăr din sânge) este asociată cu un risc crescut de mortalitate cazul pneumoniei, accidentului vascular cerebral, atacuri de cord, intervenții chirurgicale și alte afecțiuni.

Alte studii au arătat, de asemenea, legături între diabet și rezultatele slabe la pacienții cu COVID-19. Cu toate acestea, legătura directă între nivelul de glucoză din sânge (FBG) în condiții de administrare la spital și rezultatele clinice ale pacienților cu COVID-19 fără diabet diagnosticat nu a fost bine stabilită.

Într-un nou studiu, autorii au examinat asocierea între FBG la internare și mortalitatea după 28 de zile la pacienții cu COVID-19 fără diabet anterior diagnosticat.

Au fost evaluați toți pacienții COVID-19 cu un rezultat cunoscut la 28 de zile și măsurarea FBG la internare în perioada 24 ianuarie 2020 – 10 februarie 2020 în două spitale cu sediul în Wuhan, China. Au fost analizate datele demografice și clinice, rezultatele de 28 de zile, complicațiile în spital și scorurile CRB-65 de pacienți COVID-19 din cele două spitale. Scorul CRB-65 este o măsură eficientă pentru evaluarea gravității pneumoniei și se bazează pe patru indicatori: nivel de confuzie, ritm respirator (peste 30 respirații pe minut), tensiune arterială sistolică (90 mmHg sau mai puțin) sau tensiune arterială diastolică ( 60 mmHg sau mai puțin) și vârsta (65 ani sau peste).

Un total de 605 pacienți cu COVID-19 au participat la studiu, inclusiv 114 care au murit în spital. Vârsta medie a participanților a fost de 59 de ani, iar 322 (53,2%) au fost bărbați. Un total de 208 (34%) au prezentat una sau mai multe afecțiuni subiacente (dar nu diabet), dintre care hipertensiunea arterială a fost cea mai frecventă.

Aproape o treime (29%) dintre pacienți s-au încadrat în cea mai înaltă categorie de FBG la internare (7,0 mmol/L) care, dacă este găsit în mod constant, ar duce la un diagnostic de diabet de tip 2. Alți 17% au fost în intervalul care ar fi considerat pre-diabetic (6,1-6,9 mmol/L), în timp ce mai mult de jumătate (54%) se situau în intervalul FBG normal de 6,0 mmol/L sau mai mic.

Rezultatele au arătat că pacienții din cea mai mare grupă de FBG aveau de 2,3 ori mai multe șanse să moară decât cei cu cel mai scăzut scor. Cei din grupul FBG mediu (pre-diabetic) aveau 71% mai multe șanse să moară decât cei din grupul cel mai scăzut, deși acest rezultat a avut doar o semnificație statistică.

Datele au arătat, de asemenea, că bărbații aveau cu 75% mai multe șanse de a muri decât femeile, și că pacienții cu scoruri CRB65 mai mari (pneumonie ușoară) au avut și un risc mai mare de deces. Cei cu un scor de 3-4 aveau de 5 ori mai multe șanse să moară decât cei cu un scor de 0, în timp ce pentru cei cu scor 1-2 a existat un risc de 2 până la 7 ori mai crescut.

Atunci când se analizează scorurile FBG și CRB65, pacienții din cel mai mare grup FBG au avut un risc crescut de deces comparativ cu cel mai mic, indiferent dacă scorul CRB65 a fost sau nu mai mare, subliniind în plus că FBG crește în mod independent riscul de deces la pacienții cu COVID-19.

Cu toate acestea, riscul crescut de deces pentru cel mai mare grup FBG a fost mai mic la pacienții cu scoruri CRB65 peste zero. Riscul de complicații s-a dovedit, de asemenea, de 4 ori mai mare la cel mai mare grup FBG, comparativ cu cel mai mic și de 2,6 ori mai mare în grupul mediu (pre-diabetic), comparativ cu cel mai mic.

„Acest studiu arată, pentru prima dată, că FBG crescut (7,0 mmol / l) la internare este asociat independent cu o mortalitate crescută după 28 de zile del ai internare și un procent mare de apariție a complicațiilor la pacienții cu COVID-19 fără diagnostic anterior de diabet. Am arătat, de asemenea, că FBG de 7,0 mmol/l sau mai mare este asociat cu mortalitate crescută, indiferent dacă pacientul are pneumonie severă sau mai puțin severă”, susțin autorii studiului.

 „Aceste rezultate indică faptul că studiul nostru a inclus atât pacienți diabetici nediagnosticați, cât și pacienți non-diabetici cu hiperglicemie cauzată de o afecțiune acută a glicemiei. În mod similar cu cele constatate într-un studiu anterior, pacienții cu COVID-19 ar putea suferi de glicemie ridicată cauzată și de alte afecțiuni, iar pacienții bolnavi critici pot dezvolta rezistență acută la insulină, manifestată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge. Pacienții cu alte afecțiuni care nu au legătură cu diabetul, cum ar fi sepsisul sever, sindromul de răspuns inflamator sistemic (SIRS) și leziunile traumatice ale creierului tind să aibă glicemie anormal de mare “, adaugă cercetătorii.

Autorii notează că acest studiu are totuși mai multe limitări. În primul rând, acesta a fost un studiu retrospectiv. În al doilea rând, nu au analizat hemoglobina glicată (HbA1c), un indicator de control al zahărului din sânge pe termen lung care ajută să distingă pacienții cu un control slab pe termen lung al glicemiei de cei cu hiperglicemie la stres.

De asemenea, nu au avut suficiente date pentru a studia efectul tratamentului de scădere a glucozei (de exemplu insulină, metformină) asupra rezultatelor pacienților în studiul lor. Cu toate acestea, ei consideră că hiperglicemia acută este mai importantă decât controlul glicemic pe termen lung în predicția prognosticului pacienților cu COVID-19 spitalizați.

Autorii sugerează că posibilele mecanisme pentru această mortalitate crescută includ modificări induse de hiperglicemie în coagulare sângelui, agravarea funcției endoteliale (funcția pereților vaselor de sânge) și supraproducția de citokine inflamatorii produse de sistemul imunitar.

 „Un nivel de glucoză în sânge de 7,0 mmol/l sau mai mare este un predictor independent pentru mortalitatea după 28 de zile de la internare la pacienții cu COVID-19 fără diagnosticul prealabil de diabet. Testarea și controlul zahărului din sânge ar trebui să fie recomandat tuturor pacienților cu COVID-19, chiar dacă nu au diabet preexistent, deoarece majoritatea pacienților cu COVID-19 sunt predispuși la tulburări metabolice ale glucozei. În timpul unei pandemii de COVID-19, măsurarea glicemiei în condiții de repaus poate facilita evaluarea prognosticului și intervenția timpurie pentru a ajuta la îmbunătățirea rezultatelor generale în tratamentul COVID-19″, concluzionează autorii.

Studiul a fost realizat de Dr. Yang Jin, Universitatea de Științe și Tehnologie din Huazhong, Wuhan, Hubei, China și colegii săi. Studiul este publicat în Diabetologia (revista Asociației Europene pentru Studiul Diabetului-EASD).

 

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200710212247.htm