În diabet nu este neobișnuit să întâlnim tensiune arterială crescută. Însă, pe termen lung, aceasta poate duce la infarct și atac cerebral. Vestea bună este că poate fi ținută sub control.
Cel puțin o dată pe an trebuie să vă verificați tensiunea la medic. Acesta va decide dacă se impun măsuri suplimentare. Dacă este crescută, se numește hipertensiune și pune o presiune suplimentară pe vasele de sânge. Astfel organismul va avea dificultăți în a circula sângele prin tot organismul. Inima va avea de suferit, dar și alte organe, precum ochii sau rinichii. Hipertensiunea înseamnă un risc crescut de a dezvolta complicații asociate diabetului.
Ce este tensiunea arterială?
Pentru ca sângele să circule prin organism are nevoie să fie împins de inimă. Presiunea pe care o exercită aceasta ca să pună sângele în mișcare se numește tensiune arterială, se măsoară în milimetri coloană de mercur și are două valori. Prima reprezintă presiunea maximă pe care o exercită inima cînd bate, cea de-a doua reprezintă presiunea minimă, a inimii relaxate, între două bătăi.
Simptome
Hipertensiunea este supranumită ”ucigașul tăcut”, pentru că nu are simptome. Arareori oamenii se plâng de dureri de cap, dar acestea sunt cazuri izolate. Singura metodă de a ști dacă aveți hipertensiune este să o măsurați.
Cauze și factori de risc
Există mai mulți factori de risc, iar diabetul este unul dintre aceștia. Nivelul ridicat de glucoză în sânge poate conduce la instalarea arterosclerozei, când pe pereții vaselor de sânge se depun grăsimi, îngustându-le. Cu cât acestea sunt mai înguste, cu atât crește presiunea asupra lor și sângele este mai greu de circulat în tot corpul. Astfel inima, picioarele și ochii sunt afectate.
Asupra unor factori de risc, ca vârsta sau ereditatea, nu putem avea control. Dar putem controla alți factori, precum cantitatea de sare pe care o mâncăm, greutatea pe care o avem, sendentarismul, fumatul, cât alcool bem, cum facem față stresului.
Nu există o metodă sutăla sută sigură de reducere a tensiunii arteriale. Dar este important să știm cum apare aceasta și ce consecințe au acțiunile noastre. Astfel putem decide în deplină cunoștință de cauză asupra măsurilor pe care trebuie să le luăm în lupta cu hipertensiunea.
Ce spun cifrele
Indiferent dacă aveți diabet sau nu, tensiunea arterială normală nu ar trebui să fie mai mare de 140/80mmHg. Dar dacă aveți diabet și complicații ale acestuia, probabil că nivelul tensiunii ar trebui să fie chiar mai scăzut de atât. Discutați despre aceasta cu medicul dumneavoastră diabetolog.