Femeile care au avut complicații legate de dezvoltarea tensiunii arteriale crescute sau a hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii au avut un risc cu 63% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare mai târziu în viață, potrivit cercetărilor finanțate de Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui (NHLBI), parte a National Institutes of Health.

În timp ce complicațiile hipertensive ale sarcinii au fost anterior legate de riscuri cardiovasculare crescute, studiul actual a controlat factorii de risc comuni înainte de sarcină pentru aceste tipuri de complicații și boli cardiovasculare. De asemenea, cercetătorii au descoperit că hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul de tip 2 sau supraponderalitatea ori obezitatea după sarcină au reprezentat cea mai mare parte a riscului crescut între complicațiile sarcinii și evenimentele cardiovasculare viitoare.

Descoperirile, publicate în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, ar putea sprijini furnizorii de asistență medicală în dezvoltarea unor strategii personalizate de prevenire și monitorizare a bolilor de inimă pentru femeile care au avut hipertensiune arterială în timpul sarcinii. Informațiile ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea decalajului care apare adesea după ce o femeie încheie îngrijirea obstetricală și reia sau începe îngrijirea cu un alt furnizor.

Folosind datele de sănătate împărtășite de peste 60.000 de participanți la Nurses’ Health Study II, cercetarea reprezintă una dintre cele mai cuprinzătoare recenzii care evaluează legăturile dintre viitoarele evenimente cardiovasculare la femeile care au avut preeclampsie sau hipertensiune gestațională. Hipertensiunea gestațională se caracterizează prin creșterea tensiunii arteriale în timpul sarcinii. Preeclampsia este o complicație mai severă marcată de o creștere bruscă a tensiunii arteriale care poate afecta organele și poate fi periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru copil. Ambele afecțiuni sunt adesea diagnosticate după 20 de săptămâni de sarcină.

„Femeile cu antecedente de hipertensiune gestațională sau preeclampsie ar trebui să fie informate că au un risc crescut de boli cardiovasculare”, a spus Jennifer J. Stuart, Sc.D., autor al studiului și epidemiolog asociat în cadrul Diviziei de Sănătate a Femeii (Division of Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, Boston). „În timp ce Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie recunosc aceste afecțiuni ca fiind factori de risc cardiovascular, femeilor și furnizorilor lor le lipsește o direcție clară cu privire la ce să facă în anii care au trecut între livrarea unei sarcini hipertensive și debutul bolii cardiovasculare”.

Analiza cercetătorilor a arătat că screening-ul și monitorizarea timpurie în patru zone vizate – tensiunea arterială, nivelurile de colesterol și glucoză și indicele de masă corporală – ar putea oferi obiective și mai personalizate pentru a ajuta la întârzierea sau, eventual, prevenirea evenimentelor cardiovasculare viitoare în rândul acestor femei.

În acest studiu, aproape 10% dintre femei au dezvoltat hipertensiune arterială în timpul primei sarcini. Dintre aceste femei, 3834 (6,4%) au dezvoltat preeclampsie și 1789 (3%) au dezvoltat hipertensiune gestațională. Femeile care erau obeze înainte de sarcină aveau de trei ori mai multe șanse de a experimenta o tulburare de sarcină hipertensivă, iar cele cu antecedente familiale de boli de inimă sau accident vascular cerebral au împărtășit, de asemenea, riscuri crescute. În analiza lor, cercetătorii au controlat aceștia și alți factori importanți înainte de sarcină care ar putea crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială în timpul sarcinii și de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral mai târziu în viață.

După aproximativ 30 de ani, când vârsta medie a femeilor din studiu era de 61 de ani, aproximativ 1.074 (1,8%) dintre participanții la studiu au suferit un eveniment cardiovascular, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Tipul de eveniment pe care l-au avut femeile și momentul în care s-a petrecut s-au suprapus adesea cu complicații specifice sarcinii. De exemplu, în comparație cu femeile cu tensiune arterială normală în timpul sarcinii, femeile cu hipertensiune gestațională, care a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare cu 41%, au avut mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral la aproximativ 30 de ani după prima sarcină. Femeile cu preeclampsie, care a fost asociată cu un risc cardiovascular crescut cu 72%, au avut mai multe șanse de a avea un eveniment coronarian, cum ar fi un atac de cord, încă de la 10 ani după prima sarcină.

Factorii de risc cardiometabolici post-sarcină, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și hipertensiunea cronică, au explicat cea mai mare parte a riscului cardiovascular crescut observat în rândul femeilor cu hipertensiune gestațională sau preeclampsie. Hipertensiunea cronică a fost cea mai mare contribuție dintre toate, reprezentând 81% din riscurile crescute de boli cardiovasculare în rândul femeilor care au avut hipertensiune gestațională și 48% din riscurile crescute în rândul femeilor care au avut preeclampsie. Majoritatea femeilor care au suferit o tulburare de sarcină hipertensivă au dezvoltat hipertensiune cronică în anii sau deceniile de după naștere.

 „Acest studiu întărește cât de important este pentru femei și furnizorii lor de asistență medicală să abordeze factorii cunoscuți de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi obezitatea sau hipertensiunea arterială, atunci când se gândesc la întemeierea unei familii și apoi în timpul sarcinii, cât și după naștere”, a spus Victoria Pemberton. R.N.C., un ofițer de program la NHLBI.

Pentru cercetările viitoare diversitatea este cheia. Majoritatea femeilor din Studiul de Sănătate al Asistentelor II au fost albe, ceea ce înseamnă că procentul de femei afectate de diferiți factori de risc poate varia. Studiul oferă, de asemenea, o bază pentru a extinde asocierile emergente, cum ar fi studiul legăturilor dintre hipertensiunea gestațională și accident vascular cerebral și dintre preeclampsie și boala coronariană. În plus, în timp ce peste 80% din riscul crescut de boli cardiovasculare în rândul femeilor cu antecedente de hipertensiune gestațională pare să fie contabilizat împreună cu factorii de risc cardiovascular stabiliți, aproape 40% din riscul de boli cardiovasculare după preeclampsie rămâne neexplicat.

Investigarea acestor căi poate ajuta la clarificarea de ce unele femei care au suferit de preeclampsie sunt mai susceptibile de a dezvolta boli de inimă. Înțelegând mai bine aceste conexiuni, cercetătorii pot contribui cu informații pentru a ajuta furnizorii de asistență medicală să ofere recomandări și strategii și mai personalizate pentru femeile cu cel mai mare risc.

 

Sursa: medicalxpress.com