Hipoglicemia este o complicație serioasă a diabetului, care poate avea un impact major asupra calității vieții. Sunt rare cazurile unde nu apar complicații.

Regula jumătăților demostrează că doar jumătate dintre cei care suferă de diabet conștientizează efectele bolii.

Dintre cei care sunt diagnosticați, doar jumătate primesc îngrijiri, iar dintre aceștia, jumătate primesc un  tratament corect.

Doar jumătate din acest grup, aproximativ 6% din toate persoanele cu diabet, nu dezvoltă complicații de-a lungul vieții.

Unele complicații legate de diabet sunt de lungă durată, cum ar fi bolile de rinichi și afecțiunile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, amputațiile și orbirea.

Alte complicații, cum ar fi hipoglicemia, sunt o preocupare zilnică legată de gestionarea diabetului.

Hipoglicemia apare frecvent

Hipoglicemia apare cand nivelul concentrației zahărului din sânge este sub limita normală. Este o complicație care apare frecvent în urma tratamentului pentru diabetul zaharat. În 88% din cazuri, episoadele hipoglicemice sunt ușoare până la moderate și, în general, pacienții pot gestiona singuri aceste situații.

Pe parcursul studiilor, ratele de incidență ale hipoglicemiei, de orice gravitate, variază foarte mult, de la 18 la 138 de episoade hipoglicemice și de la 1 la 45 de  pentru persoanele cu diabet de tip 1 si 2 anual.

Recent, un studiu global cunoscut sub denumirea de HAT arată că, în rândul persoanelor cu diabet de tip 1 și de tip 2, 83% și, respectiv, 47% au prezentat cel puțin un episod de hipoglicemie pe lună. Aceștia au avut mai multe episoade hipoglicemice cu severitate variabilă anual.

 Multe cazuri de hipoglicemie nu sunt raportate medicilor

În studiul HAT, pacienții au raportat mai puține episoade de hipoglicemie decât numărul lor real.

Acest lucru se întamplă deoarece pacienții nu observă de cele mai multe ori simptomele hipoglicemiei, iar astfel nu își reglează la timp tratamentul, nutriția sau ritmul de exerciții fizice, ce le poate asigura astfel un control corect al glicemiei.

Atunci când hipoglicemia apare în mod repetat, organismul încetează să mai prezinte semne de avertizare că nivelul glicemiei a scăzut. Când se întamplă acest lucru, riscul de apariție a hipoglicemiei severe crește considerabil.

În urma unui studiu, s-a constatat ca numărul de episoade hipoglicemice severe a fost de 17 ori mai mare la persoanele fără simptome în comparație cu cele cu simptome ale hipoglicemiei.

Complicațiile legate de diabet au un impact negativ major asupra calității vieții oamenilor.

Dintre cei 425 de milioane de persoane cu diabet zaharat, 327 de milioane sunt cu vârste cuprinse  între 20 și 64  de ani.

Aproximativ 4 milioane de oameni mor din cauza diabetului și a complicațiilor sale în fiecare an. Aproape jumătate dintre acești oameni au vârsta sub 60 de ani.

În 2016, diabetul s-a clasat pe locul 7 în top 10 cauze globale de deces.