Obezitatea contribuie adeseori la degradarea țesuturilor moi și la apariția osteroartritei, o boală care macină treptat articulațiile, mai ales cele ale ale șoldului și genunchiului.
Fiecare jumătate de kilogram de greutate corporală pune o presiune de 2-3 kilograme pe fiecare articulație a genunchiului. Chiar și în urma unei operații de înlocuire a articulației genunchiului sau șoldului, rezultatele sunt mai slabe în cazul pacienților obezi, care au risc crescut de a dezvolta infecții și probleme cu proteza (deplasare, incompatibilitate). Totuși, în lipsa altor afecțiuni asociate obezității (diabet, boli cardiovasculare, boli ale fiactului, pancreatită, tumori, cancere), rezultatele post-operatorii nu au risc crescut de complicații. Însă în asociere cu acestea, riscul este extrem de mare ca operația de înlocuire a unei articulații să nu aibă rezultate scontate. Comparativ cu persoanele cu greutate normală, persoanele obeze pot avea și următoarele probleme în urma operațiilor:
– umeri: funcționalitate scăzută din cauza leziunilor articulației rotative
– coloană vertebrală: rată mare de eșec al operației, complicații, infecții
– mână: o scădere a puterii de a strânge mâna
– șold și genunchi: risc crescut de complicații și eșec al protezării
– picior și gleznă: greutatea excesivă poate cauza afecțiuni cronice de suprasolicitare, ca platfusul, ceea ce poate duce la fascită plantară, tendonită, dureri
Sportul și loviturile
Indivizii obezi care participă la activități fizice sunt mai predispuși la răniri de tipul fracturilor, ruperilor de menisc, tendonitelor, fracturilor de calcaneu, luxații ale gleznelor. Căzăturile lente pot duce la dizlocări spontane ale genunchilor.
Imagistica pacienților obezi este dificilă. În plus, aceștia au risc crescut de a face complicații, de a sta mai mult în spital, au risc mai mare de mortalitate și de insuficiență multiplă de organe, vindecare de mai lungă durată, tromboză.