Dovezile si studiile din ultima vreme relevă faptul că rolul carbohidraților este foarte important în ceea ce privește persoanele care suferă de obezitate, diabet și boli cardiovasculare, drept urmare se acordă o mare importanță calității, dar si cantității carbohidraților din dieta persoanelor cu aceste afecțiuni preexistente.
CANTITATEA CARBOHIDRAȚILOR – Modelul “carbohidrat-insulină”
Pentru a explica modul în care carbohidrații pot duce la obezitate și la complicații cardiometabolice, a fost propus „modelul carbohidrat-insulină”.
Baza acestui model este că o supraabundență de carbohidrați sau un aport ridicat de carbohidrați la grăsimi sau proteine duce la o regregare endocrină marcată de hiperinsulinemie, care conduce la compartimentarea combustibilului, cu carbohidrați îndepărtați de țesutul metabolic activ (inimă, plămâni, ficat etc.) rezultând o stare de „înfometare celulară internă”, cu creșteri adaptative ale aportului și scăderi de energie, ceea ce duce la creșterea în greutate.
Deși investigațiile clinice ale modelului au arătat că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați produc răspunsurile metabolice și endocrine prevăzute (adică scăderea necesară a insulinei și creșterea oxidării grăsimilor pentru a testa modelul), aceste diete nu au reușit să obțină beneficiile dorite și anume scăderea în greutate de greutate.
Diete cu conținut scăzut de carbohidrați
În urma unor studii randomizate, controlate, făcute pe baza unor recomandări dietetice, a oferit oportunitatea de a testa dacă dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot ajuta la pierderea în greutate.
Aceste studii nu au reușit să arate un avantaj semnificativ al dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați.
Un alt studiu randomizat, numit studiul DIETFITS (intervenția dietetică care examinează factorii ce interacționează cu tratament), a confirmat aceste constatări, dezvăluind că nu au fost găsite diferențe între o dietă săracă în carbohidrați „sănătoși” și o dietă „sănătoasă” cu carbohidrați la cei 609 de participanți supraponderali sau obezi în cele 12 luni de studio.
S-a demonstrat că îmbunătățirile observate în trigliceride și colesterol lipoprotein de densitate ridicată vin în detrimentul creșterilor țintelor lipidice mai aterogene și stabilite pentru reducerea riscului cardiovascular, a colesterolului lipoprotein de joasă densitate (LDL-C), lipoproteinei cu densitate înaltă colesterol (non HDLC) și apolipoproteină B (apo B) la persoanele cu și fără diabet.
CALITATEA CARBOHIDRAȚILOR
S-au descris o serie de markeri ai calității carbohidraților. Acestea pot fi, în general, împărțite în 4 markeri principali: surse de alimentecu carbohidrați de calitate superioară (cereale integrale, legume sau fructe), alimente cu indice glicemic scăzut (GI) și încărcătură glicemică (GL), alimente bogate în fibre și alimente cu conținut scăzut de zaharuri.
Cele mai bune dovezi disponibile, în urma cercetărilor, ale factorilor de risc cardiometabolic au evidențiat faptul că tiparele dietetice ale aportului bogat în carbohidrați, accentuează acești markeri de calitate a carbohidraților și prezintă avantaje pentru prevenirea și gestionarea bolilor cardiometabolice.
Atenția asupra cantității și calității de carbohidrați are implicații importante. Una dintre cele mai mari îngrijorări este concepția oamenilor despre alimentele cu conținut scăzut de grăsimi.
Din această paradigmă rezultă că producătorii vor produce alimente cu “conținut scăzut de carbohidrați” care nu au nici o valoare nutrițională dar au un conținut energetic similar. În cazul în care aceste produse sunt percepute ca fiind „mai sănătoase”, consecința neintenționată poate fi consumul excesiv al acestor produse fără niciun beneficiu sau pate fi dăunător sănătății.
Studiile disponibile nu au demonstrat că consumul unor diete cu conținut scăzut de grăsimi ar reduce obezitatea și complicațiile sale.
Revizuirile sistematice și metaanalizele disponibile arată că acești markeri ai calității carbohidraților scad factorii de risc cardiometabolic intermediari și se asociază cu pierderea în greutate și scăderea incidenței diabetului, a bolilor cardiovasculare, și a mortalității cardiovasculare.
Sursa articolului: Low-carbohydrate diets and cardiometabolic health: the importance of carbohydrate quality over quantity