”Vin cu salutul întregii comunităţi de diabet din România şi cu gândurile sincere ale unei paciente cu diabet care a traversat această perioadă dificilă. Ce mi s-a părut absolut incredibil în contextul pandemiei a fost că nu doar un grup anume de oameni a fost supus unei schimbări ci toată planeta a fost împinsă cu forţa să îşi schimbe ritmul peste noapte”. Așa și-a deschis intervenția Ines Nerina, Președinte Asociației Type 1 Dreamer și unul dintre cei cunoscuți bloggeri în domeniul sănătății.
”Reinventare” a fost cuvântul de ordine în timpul pandemiei Covid -19
”Fiecare dintre noi a trăit şi a experimentat toate schimbările aduse de această pandemie pe propria lui piele. Am văzut cum lumea s-a schimbat şi s-a reinventat peste noapte, de la businessuri care şi-au schimbat strategia de marketing, până la şcolile care s-au mutat şi ele în online şi până la întreg sistemul medical care s-a mulat parcă acum mai mult pe nevoile pacienţilor. Au apărut pacienţi cu acest nou tip de coronavirus care până astăzi nu exista şi practic toată lumea a fost obligată să se reinventeze” este de părere Ines Nerina.
Ines crede că pacientul cu diabet a reuşit să se adapteze cu uşurinţă acestui episod, deoarece un pacient cronic ştie cum e să trăieşti un şoc pe pielea ta. ”Noi, persoanele cu diabet zaharat am fost forţate să trăim din plin şocul schimbării şi am fost forţate să facem parte din această lume nouă a pacientului cronic. Am fost forţate să ne regândim viaţa, să ne punem lucrurile în perspectivă. Au apărut priorităţi medicale care până atunci nu existau, noi griji, noi anxietăţi. Diabetul în sine te poate izola şi te simţi de multe ori singuratic. Acum am fost toţi forţaţi, în afara dorinţei noastre, să gustăm sentimentul de izolare. Asta a făcut pandemia COVID-19 din toată lumea, nu doar din pacienţii cronici. Ne-a obligat să stăm acasă şi să ne izolăm” a continuat Ines Nerina în cadrul webinarului RoDiabet – Ora Pacientului.
Proiectele care implicau toată comunitatea de diabet ne-au lipsit cel mai mult
Mie personal mi-a fost cel mai greu deoarece comunitate persoanelor cu diabet era mereu implicată în evenimente şi întâlniri iar această primăvară era plină de evenimente ce aveau ca scop să ne aducă împreună, să ne dea o doză de energie. De exemplu aveam împreună cu asociaţia ASCOTID din Târgu Mureş un proiect drag sufletului meu, în care mai mulţi tineri cu diabet cucereau muntele, dădeau un exemplu, arătam că se poate trăi frumos cu diabet. Mai erau și alte întâlniri precum evenimentul Trail Race, taberele organizate, unde aveam prilejul să ne întâlnim să socializăm, să ne încurajam unii pe alţii ca să ştim că nu suntem singuri în această izolare numită diabet. Deşi erau foarte multe evenimente, acestea s-au anulat. Cu durere în suflet am rămas fără nici o perspectivă din punctul acesta de vedere. Toate aceste evenimente erau ca o escapadă pentru noi, din munca aceasta zilnică numită diabet, continuă Ines perspectiva sa asupra pandemiei Covid 19 și a testelor la care i-a supus pe toți oamenii.
Cum ne mobilizăm din nou
”Mi-a fost foarte greu să mă pun pe picioare, să fiu eu un suport pentru alţii şi ceea ce m-a ajutat pe mine să mă reechilibrez a fost faptul că diabetul m-a facut să pun lucrurile în perspectivă. Mi-am dat seama că trebuie să fiu un sprijin pentru cei care au nevoie şi mi-am canalizat energia spre a face campanii de educare medicală, să fiu un sprijin pentru cei care au anumite îngrijorări şi anxietăţi legate de stocul de insulină, despre cum vor avea acces la tratament” descrie Ines eforturile pe care le-a făcut în această perioadă de izolare. A păstrat legătura cu medicii, cu cei din domeniul farma care au transmis informații legate de stocurile de medicamente, a distribuit mai departe informaţia.
”Un alt lucru care m-a ajutat a fost acela de a fi în conexiune cu alte persoane cu diabet, online, la distanţă, cum s-a putut, dar ne-am încărcat unii de la alţii. Un alt fapt care a contribuit la un confort psihologic a fost acela că s-a mobilizat foarte multă lume, de la medicul curant care ne-a eliberat reţeta de insulină online, până la spitalul de stat care ne-a trimis consumabilele prin curier şi toate lucrurile acestea au contribuit la un confort psihologic” continuă Ines.
”Cred că COVIDUL ne-a pus viaţa în perspectivă şi ne-a arătat că lucrurile sunt extrem de instabile şi că îţi poţi pierde peste noapte sănătatea, frumuseţea, pe cei dragi. Iar ca să închei cu un gând pozitiv, cred că viaţa este un dans între bine şi rău. Mereu îmi place să fiu o visătoare, uneori până la absurd şi cred că şi COVIDUL a fost un dans între clipele fericite şi momentele triste” și-a încheiat Ines Nerina intervenția în cadrul Webinarului RoDiabet: Ora Pacientului.
Webinarul RoDiabet Ora Pacientului este parte a campaniei de educație și informare dezvoltată de Oameni și Companii prin portalul RoDiabet, cu implicarea a 13 asociații de pacienți cu diabet din România și cu susținerea partenerului Novo Nordisk. Întâlnirea de pe 28 mai a reunit specialiști diabetologi recunoscuți și reprezentanți ai pacienților invitați să prezinte impactul pe care pandemia COVID -19 l-a avut asupra vieții lor.
Webinarul organizat pe 28 mai a fost prima întâlnire de acest tip implementată de portalul RoDiabet, dar va continua cu webinarii lunare. Fiecare ediție va fi dedicată unei anumite teme și va pune în fața pacienților specialiști recunoscuți, pregătiți să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet. Mai multe detalii despre campania Diabet și COVID -19 puteți citi pe pagina dedicată: www.rodiabet.ro/covid-19/.