Sunt multe organe care pot fi afectate de diabet. Printre acestea se numără și pielea, cel mai mare organ al corpului uman. De fapt, pielea uscată și cu scuame poate fi și primul indiciu despre instalarea unui eventual diabet, îaninte ca acesta să fie diagnosticat. 

Corpul încearcă să scape de surplusul de zahăr prin urină, ceea ce duce la dezhidratare. Pielea suferă din această cauză, devine uscată și sensibilă și predispusă infecțiilor cu ciuperci sau fungi, și mâncărimilor. Unele afecțiuni sunt caracteristice mai ales diabeticilor,  precum necrobioza lipoidică, dermopatiile, xantomatoza eurptivă sau leziuni diabetice.

Cum se îmbolnăvește pielea

În diabet apar disfuncționalități ale organismului, care afectează și pielea. Glandele sebacee și sudoripare, care reglează umiditatea și temperatura, nu mai funcționează corect din cauza nervilor afectați de diabet, care le deservesc. Circulația cutanată poate fi redusă, ca urmare a îngustării capilarelor, o complicație a diabetului. Și, în general, sistemul imunitar al pielii este deseori compromis de diabet.

Cea mai bună metodă de păstrare a unei pieli sănătoase este ținerea sub control a nivelului glucozei și îngrijirea personală.

Îmbăierea

Se recomandă dușuri de scurtă durată, cu apă călduță, nu fierbinte. În loc de săpunuri agresive se vor folosi geluri de duș pentru piele sensibilă, care păstrează grăsimile naturale ale pielii și nu o usucă excesiv.

Uscarea

Uscațivă- cu atenție după duș, mai ales acolo unde se atinge piele cu piele: între degetele de la picioare, sub sâni, la îndoitura cotului. Căldura și umezeala sunt medii propice dezvoltării infecțiilor.

Aplicarea cremelor

După duș masați ușor pe tot corpul o cremă hidratantă, pe bază de ulei de jojoba, vitamina E, uree sau glicerină. Evitați unguente foarte grase, precum vaselina. Dați-vă și mâinile cu cremă, după fiecare spălare, pentru a le feri de uscăciune și crăpături.

Spălarea picioarelor

Se va face zilnic, dar numai cu apă călduță, de maxim 35 de grade. Deoarece sensibilitatea la căldură poate fi diminuată, folosiți un termometru de baie pentru a controla temeperatura apei. Nu stați mai mult de 5 minute cu picioarele în apă. După ce ați uscat picioarele cu atenție, mai ales între degete, aplicați o cremă hidratantă. 

Îngrijirea pielii vara

Anotimpul cald necesită atenție specială în privința pielii uscate. Soarele poate duce la o dezhidratare accentuată a pielii deja afectate de diabet, de aceea se recomandă aplicarea de creme protectoare înainte de fiecare ieșire în soare. Dacă vreți să vă răcoriți în perioadele caniculare, faceți un duș scurt, cu apă călduță, apoi uscați corpul și dați-l cu cremă, ca mai sus.

Deoarece persoanele cu diabet sunt mai predispuse la infecții micotice ale picioarelor și unghiilor, se recomandă purtarea în permanență a încălțărilor în bazinele de înot, în saune sau alte facilități, în care su acces multe persoane. Dacă aveți sensibilitatea picioarelor scăzută, purtați mereu încălțăminte potrivită și nu umblați desculți.

Îngrijirea pielii iarna

Frigul iernii și aerul încălzit din interior usucă pielea. Protejați-o cu creme adecvate sezonului rece, pe care vi le poate recomanda un farmacist. Aerisiți camerele de mai multe ori pe zi, pentru a permite aerului să primească umiditate. Dacă mergeți la ski sau săniuș, neapărat dați-vă cu o cremă cu factor de protecție UV.