Institutul ABA România a remis portalului MedicalManager.ro un punct de vedere propriu asupra posibilului impact al prevederilor Ordinului nr. 74553/07.04.2020 asupra persoanelor cu TSA, aflate în programe de terapie comportamentală aplicată.
“Deoarece asociațiile de profil colaborează cu medicii psihiatri care, în contextul actual, consecutiv Ordinului nr. 74553, pot amâna consultul de specialitate pentru copiii aflați în programe de terapie există riscul ca evoluția beneficiarilor serviciilor de terapie comportamentală să stagneze.
Atât copiii, cât și adulții cu TSA (tulburare de spectru autist) prezintă simptomatologie specifică, respectiv comorbidități precum epilepsie, hiperactivitate, tulburări de atenție sau obsesiv-compulsive etc.
Serviciile medicale oferite acestora vizează evaluarea condiției medicale în mod constant, respectiv ajustarea tratamentelor medicamentoase. Starea de sănătate a persoanelor cu TSA poate fi afectată de lipsa sau amânarea evaluării periodice pedo-psihiatrice.
Copiii care prezintă simptome din spectru și care nu au fost încă diagnosticați psihiatric, nu pot fi introduși în programe de recuperare, iar amânarea inițierii terapiei comportamentale aplicate va avea rezultate negative asupra recuperării acestora”, se spune în comunicatul ABA România.
Precizările DSU
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la Ordinului MS nr. 74553 / 07.04.2020: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.
MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.
Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!