La webinarul Ora Pacientului Rodiabet din 11 decembrie, conf. dr. Anca Pantea Stoian a explicat legătura directă dintre carbohidrați și secreția de insulină, evidențiind impactul pe care un consum necontrolat îl poate avea asupra sănătății metabolice. Intervenția sa a oferit pacienților informații valoroase despre cum să își gestioneze dieta pentru a evita dezechilibrele metabolice și creșterea în greutate.
„Carbohidrații concentrați, precum cei din sucurile de fructe, băuturi îndulcite, dulciuri sunt absorbiți rapid și determină pancreasul să elibereze insulină. În cantitate mare și necontrolat, aceste preparate consumate zilnic stimulează secreția de insulină. Insulina, care este prin excelență un hormon de tip anabolizant va determina creșterea țesutului adipos și implicit, creștere în greutate,” a explicat dr. Pantea Stoian. Acest exces de insulină contribuie la acumularea de grăsime, în special în zona abdominală și poate favoriza apariția hiperglicemiei cronice și a insulino-rezistenței.
Medicul diabetolog a detaliat și rolul insulinei ca hormon anabolizant: „Insulina stimulează creșterea masei de grăsime, iar dacă consumul de carbohidrați nu este controlat, această acumulare poate deveni semnificativă, afectând atât organele interne, cât și țesutul adipos.”
Consumul echilibrat este cheia
Pentru a preveni astfel de situații, dr. Pantea Stoian a accentuat importanța combinării corecte a carbohidraților și a respectării cantităților recomandate: „Consumul echilibrat este cheia. Fiecare masă trebuie să respecte un număr de carbohidrați, adaptat la vârstă, sex, înălțime, greutate și obiectivele personale.”
Un exemplu elocvent adus în discuție a fost legat de consumul excesiv de fructe: „Dacă alegem să ținem o cură bazată doar pe fructe și ajungem să consumăm câteva kilograme pe zi din acestea, vom depășim de două ori necesarul zilnic recomandat de carbohidrați. Aceasta nu este o alegere sănătoasă.”
Prin explicațiile sale, dr. Pantea Stoian a subliniat că, deși carbohidrații sunt esențiali pentru organism, gestionarea lor necesită o atenție deosebită, mai ales pentru persoanele cu diabet zaharat. Consumul controlat și educația alimentară sunt pași esențiali pentru o sănătate optimă și prevenirea complicațiilor pe termen lung.
Webinarul ”Numărarea carbohidraților: Secretele echilibrului între carbohidrați și insulină” din 11 decembrie a fost organizat de Rodiabet cu susținerea ACES – Asociația pentru Consiliere și Educație în Sănătate.
Puteți urmări integral intervenția medicului diabetolog conf. dr. Anca Pantea Stoian și a celorlalți doi invitați ai webinarului, dr. Delia Reurean Pintilei și nutriționista Sorina Boariu aici: