”Odată ce clinicienii implicați în îngrijirea piciorului diabetic se familiarizează cu conceptul de picior diabetic privit ca o boală, cu toate implicațiile și toate complicațiile secundare apărute în urma neaplicării recomandărilor de bună practică în îngrijirea ulcerelor și a prevenției apariției ulcerelor, se pot face pași măreți spre reducerea riscului de amputație, care implică grave consecințe psihologice, fiziologice, sociale și financiare pentru pacient, familiile acestora, cât și pentru societatea întreagă, în consecință” a explicat fizioterapeutul Iulia Dragoi utilitatea noului Ghid IWGDF 2023 privind piciorul diabetic.

 

Iulia Drăgoi este parte a echipei de specialiști români implicați în traducerea și adaptarea în limba română a Ghidului realizat de Grupul Internațional de Lucru al Piciorului Diabetic (IWGDF)  pentru prevenția și managementul Piciorului Diabetic. Lansat la nivel internațional în mai 2023, noul Ghid a fost tradus în limba română, în urma unui proiect implementat de Asociația Română de Podiatrie cu susținerea Worwag Pharma și va fi lansat în varianta în limba română, joi 20 iunie 2024, de la ora 18.00, online.

Înscrierile la webinarul dedicat Lansării Ghidului IWGDF în limba română sunt deshise aici: Ora Specialistului Rodiabet ediția 12 – Rodiabet.

 

Iulia Drăgoi este  secretar al Asociației Române de Podiatrie și doctorandă în domeniul piciorului diabetic, fiind implicată în activitatea clinică de fizioterapie, cu un particular interes în patologia musculoscheletală și afecțiunile de natură mecanică ale piciorului. Ea a gestionat capitolul dedicat ”OFFLOADING: Descărcarea ulcerelor piciorului la persoanele cu diabet zaharat”.

Este o onoare să fac parte din grupul editorial al Ghidului IWGDF. Piciorul diabetic și metodele de off-loading au devenit pasiunea din ultimii ani de cariera, în calitate de fizioterapeut. Prin urmare, să faci posibilă legătura între echipa din spatele ghidului IWGDF și punerea în text în limba română, pentru facilitarea practicii curente medicale în folosul pacientului cu diabet zaharat și picior la risc, este pentru mine o realizare profesională marcantă și o plăcere deosebită. Deși am avut multe obstacole lingvistice și de semnatică, am reușit să adaptăm ghidul de descărcare (offloading) al IWGDF, astfel încât toți profesioniștii implicați în îngrijirea piciorului diabetic să obțină informația corectă și să poată aplica recomandările de bună practică în tratamentul de descărcare a piciorului la risc, cu ulcere active sau picior Charcot”  a declarat Iulia Drăgoi în momentul finalizării versiunii în limba română a Ghidului IWGDF.

Capitolul ”Off-Loaading” are la bază descrierea metodelor de off-loading, de la încălțămintea terapeutică folosită cu scop profilactic primar și secundar, la dispozitive de descărcare, precum ortezele de gleznă-picior utilizate în faza acută (post-amputații, ulcerații active, infecții), până la metodele de descărcare chirurgicale (precum alungirea tendonului achilian, tenotomiile), cât și  alte metode precum pâsla sau reeducarea mersului.

Dacă ținem cont de cifrele care ne spun că între 40-70 % din amputaţiile membrelor inferioare se datorează diabetului, înțelegem că piciorul diabetic reprezintă o problemă semnificativă din punct de vedere economic, în special dacă amputaţia este rezultatul unei spitalizări prelungite, cu recuperare şi nevoie de îngrijire la domiciliu şi servicii sociale.

Se pot lua însă măsuri prin care să limităm semnificativ efectele devastatoare ale piciorului diabetic, atât asupra stării personale de sănătate a persoanei cu diabet, cât și asupra familiei sau bugetului alocat sănătății.

Toți specialiștii din domeniul sănătății pot avea o mare influență asupra reducerii numărului de amputații în România. Simpla citire a recomandărilor Ghidului IWGDF 2023 și aplicarea în practica profesională de zi cu zi face parte din primii pași în implementarea lor și schimbarea situației actuale.

Vino la Lansarea Ghidului IWGDF 2023 în limba română, joi 20 iunie 2024, de la ora 18.00 și află ce conține fiecare dintre cele 8 capitale, de la specialiștii români implicați în adaptarea ghidului pentru sistemul de sănătate din România.

Completează formularul de aici: Ora Specialistului Rodiabet ediția 12 – Rodiabet.