La fiecare 20 de secunde, o persoană cu diabet rămâne fără un picior. La nivel mondial zilnic se fac peste 4300 de amputaţii ale membrelor inferioare din cauza diabetului. În România, aproape în fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet. Iar studiile arată că în urma unei amputaţii majore, 50% dintre pacienţi vor avea o nouă amputaţie la celălalt picior, în următorii 2 ani. Conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie, a declarat pentru 360medical.ro că izolarea socială, impusă în România pe perioada stării de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, reprezintă un factor de risc pentru ulcerațiile picioarelor. Potrivit medicului, ulcerația piciorului este o urgență majoră care nu poate fi amânată, indiferent de restricțiile impuse de pandemie. ,,Această patologie nu poate fi pusă pe planul doi. Costă picioare, costă și vieți câteodată”, a precizat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu.
Date care provin din centrele specializate în îngrijirea picioarelor arată că se poate reduce cu 80% numărul amputațiilor cauzate de piciorul diabetic, dacă li se oferă îngrijire adecvată acestor pacienți.
,,Sunt situații care în continuare impun amputații înalte chiar și în cele mai dezvoltate centre de îngrijire a picioarelor, însă acestea sunt foarte puține. De obicei, se urmărește atent evoluția pacienților și astfel se poate reduce mult numărul amputațiilor”, a spus președintele Asociației de Podiatrie.
Cititi articolul integral pe: 360medical.ro