Diabetul de tip 2 este o afecțiune în care organismul se luptă să producă sau să gestioneze eficient insulina. Milioane de oameni au diabet zaharat și, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), această afecțiune este a opta cauză de deces în SUA.
Pe măsură ce ratele diabetului de tip 2 cresc, oamenii de știință sunt interesați să găsească diferite metode de scădere a zahărului din sânge, inclusiv prin alegerea dietei.
Cercetătorii de la Școala de Sănătate a Universității Georgetown din Washington D.C. au vrut să afle dacă Kombucha, un ceai care provine din China și este fermentat cu bacterii și drojdii, ar putea îmbunătăți nivelul zahărului din sânge.
După ce au comparat nivelul zahărului din sânge între consumul de kombucha sau un placebo, ei au aflat că doar 4 săptămâni de băut kombucha au scăzut nivelul de zahăr din sânge înainte de mese de la 164 la 116 miligrame pe decilitri (mg/dL), în medie. Pentru comparație, Asociația Americană de Diabet spune că glicemia normală înainte de masă este de 80-130 mg/dL.
Studiul este publicat în Frontiers in Nutrition.
Monitorizarea glicemiei a jeun
Cercetătorii au recrutat participanți de la Clinica Generală de Medicină Internă a Spitalului Universitar MedStar Georgetown, o unitate despre care autorii notează că are „un interes puternic pentru îngrijirea diabetului”.
Ei au înrolat 12 participanți pentru studiu, toți având diabet de tip 2, care au trebuit să bea băutura atribuită zilnic și să fie dispuși să-și testeze glucoza a jeun acasă, la diferite perioade.
În plus, cercetătorii au instruit participanții să-și urmeze dietele tipice. Ei nu au vrut ca schimbările alimentare să influențeze potențialele scăderi ale zahărului din sânge. După împărțirea participanților în două grupuri, cercetătorii au oferit fiecărui participant o băutură, pe care au trebuit să o bea zilnic la cină, timp de 4 săptămâni. Unii oameni au primit kombucha, iar alții au primit o băutură placebo despre care autorii spun că avea un gust similar cu kombucha.
Pentru următoarea parte a studiului, cercetătorii au inversat rolurile. Pentru a ține seama de orice efecte persistente ale kombucha, oamenii de știință au cerut participanților să aștepte 8 săptămâni până la reluarea regimului de băut. După ce perioada de pauză de 8 săptămâni a trecut, participanții au trecut din nou la 4 săptămâni de băutură care le-a fost atribuită. Persoanele care au băut kombucha în prima rundă a studiului au băut băutura placebo, în timp ce ceilalți au băut kombucha.
De acolo, cercetătorii au analizat datele pe care participanții le-au furnizat cu privire la glicemia a jeun, pe care le-au măsurat la următoarele intervale:
- valoarea lor de bază înainte de a începe regimul de băut,
- la sfarsitul saptamanii 1
- la sfarsitul saptamanii 4
- după perioada de pauză
- la sfârșitul săptămânii 1 a rundei a doua l
- a sfârșitul săptămânii 4 a rundei a doua.
Nivelul zahărului din sânge mai scăzut la băutorii de kombucha
Oamenii de știință au luat o medie a datelor de bază ale participanților și apoi datele pentru fiecare rundă de 4 săptămâni de băuturi kombucha și placebo pentru a vedea dacă kombucha a îmbunătățit nivelul de glucoză. Nivelul mediu de bază al glucozei pentru participanți a fost de 164 mg/dL, iar după 4 săptămâni de băut kombucha, media a scăzut la 116 mg/dL. Aceasta este o scădere de aproape 30% pentru grupul kombucha.
Prin comparație, au existat puține modificări ale nivelurilor inițiale de glucoză din sânge ale participanților după ce au băut băutura placebo.
„Placebo nu a fost asociat cu o schimbare semnificativă statistic a nivelurilor medii de glucoză din sânge a jeun”, scriu autorii.
Cercetătorii au remarcat că dimensiunea mică a eșantionului este o limitare a studiului și au spus că este nevoie de un studiu mai amplu.
„Am reușit să furnizăm dovezi preliminare că o băutură obișnuită ar putea avea un efect asupra diabetului. „Sperăm că un studiu mult mai amplu, folosind lecțiile pe care le-am învățat în acest studiu, ar putea fi întreprins pentru a oferi un răspuns mai exact la eficacitatea kombucha în reducerea nivelului de glucoză din sânge și, prin urmare, pentru a preveni sau a ajuta la tratarea diabetului de tip 2”, a spus autorul principal al studiului, dr. Chagai Mendelson, într-un comunicat de presă.
Dr. Mendelson finalizează un program de rezidențiat la MedStar Georgetown University Hospital Medical School.
Beneficiile Kombucha
„Există câteva date promițătoare despre motivul pentru care kombucha poate fi implementat într-un plan de îngrijire nutrițională”, a spus Alyssa Wilson, dietetician și antrenor de sănătate metabolică pentru compania Signos din California. Ea a spus că kombucha este o „opțiune grozavă” pentru persoanele care caută un înlocuitor sănătos pentru băuturile dulci și, de asemenea, poate „reduce foamea și previne pofta de zahăr”.
Deși Wilson consideră că studiul este promițător, ea a remarcat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține concluziile.
„Este nevoie de mai multe cercetări într-un studiu de urmărire mai amplu pentru a determina eficacitatea kombucha în reducerea nivelului de glucoză din sânge, dar constatările sunt promițătoare și interesante pentru această populație de pacienți”, a spus Alyssa Wilson.
Dr. Florence Comite, endocrinolog și fondator al Centrului Comite din New York City, a remarcat că mai multe studii arată că boli precum diabetul de tip 2 și structura microbiomului intestinal, care este influențat de probiotice precum kombucha, pot fi conectate.
„Microbiomul pare să fie puternic implicat în metabolism, inflamație și răspunsul imun. Îmbunătățirea raportului dintre bacteriile utile și bacteriile dăunătoare din intestin va avea o influență asupra gestionării controlului glucozei.” a spus Dr. Florence Comite.
O relație cauzală între kombucha și îmbunătățirea glicemiei necesită studii suplimentare. Nu este clar dacă un microbiom nesănătos joacă un rol în cauzarea diabetului sau dacă diabetul modifică intestinul, a conchis Dr. Comite.
Sursa: Medicalnewstoday.com