Psoriazisul este o boală cronică mediată imun care afectează pielea. Sindromul metabolic este termenul pentru un set de factori de risc care cresc probabilitatea de probleme cardiovasculare. Psoriazisul și sindromul metabolic au câteva legături și asocieri comune.

Cele două condiții apar adesea împreună. Acest lucru se poate datora faptului că împărtășesc mai mulți factori de bază, inclusiv stresul oxidativ și inflamația. Prezența ambelor afecțiuni poate influența recomandările de tratament. Acest articol explorează ceea ce știu cercetătorii despre legăturile dintre psoriazis și sindromul metabolic.

 

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală mediată imun, care duce la inflamație în organism. Afecțiunea afectează mai mult de 7,5 milioane de adulți din Statele Unite, ceea ce echivalează cu aproximativ 3% din populația adultă.

Deși psoriazisul se poate prezenta în moduri diferite, psoriazisul în plăci este cel mai frecvent tip, afectând aproape 80% dintre pacienții cu psoriazis. Provoacă leziuni cutanate în relief, solzoase cunoscute sub numele de plăci. Acestea pot apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, genunchi, coate și partea inferioară a spatelui.

Cercetătorii nu cunosc cauza exactă a psoriazisului, dar genetica și sistemul imunitar probabil că joacă un rol. Afecțiunea nu este contagioasă, deci nu se răspândește de la o persoană la alta.

 

Ce este sindromul metabolic?

Sindromul metabolic se referă la un grup de factori, care cresc riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral sau alte probleme de sănătate.

Un medic va diagnostica sindromul metabolic dacă o persoană are cel puțin trei din următorii factori de risc metabolic sau primește tratament pentru aceștia:

  • Tensiune arterială ridicată sau hipertensiune arterială: medicii definesc tensiunea arterială ca fiind ridicată atunci când citirea este de 130/80 milimetri de mercur sau mai mult.
  • Niveluri ridicate ale zahărului din sânge: valorile de 100 miligrame pe decilitru (mg/dL) și peste sunt ridicate.
  • Niveluri ridicate de trigliceride: definiția pentru niveluri ridicate este de 150 mg/dLT sau mai mare.
  • Niveluri scăzute de lipoproteine ​​de înaltă densitate sau colesterol „bun”: o citire de 40 mg/dL sau mai mică pune o persoană la un risc crescut.
  • Obezitatea abdominală: Corpul stochează grăsime suplimentară în zona stomacului.

 

Sindromul metabolic este cea mai frecventă comorbiditate a psoriazisului

O comorbiditate se referă la o afecțiune care apare împreună cu o altă afecțiune.

Numeroase studii, de-a lungul anilor, au arătat că sindromul metabolic este una dintre cele mai frecvente comorbidități ale psoriazisului.

Autorii unui articol de revizuire din 2019 spun că rata ridicată a sindromului metabolic, la persoanele cu psoriazis, ar trebui să modeleze recomandările de tratament.

Sugestiile lor includ implicarea specialiștilor în medicamente preventive și a nutriționiștilor la începutul procesului de tratament pentru a ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate.

 

Inflamația psoriazică poate fi legătura directă

Potrivit unui studiu din 2021, psoriazisul provoacă inflamație susținută în tot corpul. Ca rezultat, sistemul imunitar creează o substanță numită citokine. Citokinele sunt responsabile pentru mai multe funcții, inclusiv inflamația.

Potrivit aceluiași studiu, citokinele proinflamatorii au legături cu dezvoltarea mai multor afecțiuni de sănătate, inclusiv diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, obezitatea, boala hepatică grasă non-alcoolică și hiperlipidemia, care este grăsimea din sânge. Inflamația țesuturilor poate provoca, de asemenea, rezistență la insulină.

Cu alte cuvinte, aceeași inflamație responsabilă de psoriazis poate duce la mai mulți factori de risc care alcătuiesc sindromul metabolic.

 

Stresul oxidativ și stresul reticulului endoplasmatic pot juca un rol

Cercetătorii au descoperit că stresul oxidativ și stresul reticulului endoplasmatic apar atât în ​​psoriazis, cât și în sindromul metabolic.

Stresul oxidativ poate duce la descompunerea ADN-ului și, în cele din urmă, poate provoca moartea celulelor. Stresul reticulului endoplasmatic afectează mai multe funcții ale corpului, inclusiv sinteza proteinelor, procesarea carbohidraților și crearea de grăsimi.

Acest lucru poate explica legătura sau asocierea dintre psoriazis și sindromul metabolic.

 

Nivelurile de adipocitokine pot lega psoriazisul și sindromul metabolic

Adipocitokinele oferă sprijin atât pentru metabolismul grăsimilor, cât și pentru funcția organelor. Potrivit unui studiu din 2021, nivelurile scăzute de adipocitokine la persoanele care trăiesc cu psoriazis au legături cu dezvoltarea sindromului metabolic.

Autorii studiului concluzionează că cercetările viitoare pot fi necesare pentru a determina riscul de a dezvolta sindrom metabolic alături de psoriazis.

 

Severitatea psoriazisului poate influența riscul de sindrom metabolic

Conform studiului din 2021 de mai sus, severitatea psoriazisului poate influența riscul de a dezvolta sindrom metabolic. Acest lucru susține afirmațiile din studiile anterioare din 2018 și 2012, care au ajuns la aceeași concluzie.

Persoanele care trăiesc cu psoriazis mai sever trebuie să discute cu un medic despre riscul lor de sindrom metabolic. Un medic poate recomanda un tratament suplimentar pentru a ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

 

Cum se leagă microbiomul intestinal cu ambele afecțiuni

Din nou, studiul de mai sus din 2021 a constatat că microbiomul intestinal ar putea afecta atât psoriazisul, cât și sindromul metabolic. Microbiomul intestinal este o colecție de miliarde de bacterii, viruși și alte microorganisme care joacă un rol în funcțiile metabolice și în câteva funcții generale ale corpului.

Autorii notează că modificările microbiomului apar atât în ​​obezitate, cât și în psoriazis. Ca rezultat, ei sugerează că modificările microbiomului intestinal pot influența dezvoltarea sindromului metabolic la persoanele care trăiesc cu psoriazis.

 

Factorii de risc ai unei persoane ar trebui să influențeze tratamentul

Într-un articol de revizuire din 2015, autorii evidențiază o problemă potențială care implică tratamentele pentru psoriazis și unii dintre factorii de risc care cuprind sindromul metabolic.

Ei au observat că medicii ar trebui să fie precauți atunci când prescriu medicamente sistemice care tratează psoriazisul, cum ar fi metotrexatul, pentru persoanele cu obezitate sau diabet. De asemenea, ciclosporina poate să nu fie potrivită pentru toată lumea datorită potențialului său de a crește tensiunea arterială, de a reduce capacitatea organismului de a procesa grăsimi și de a crește rezistența la insulină.

Autorii afirmă că, în general, substanțele biologice nu au un efect atât de mare asupra factorilor care alcătuiesc sindromul metabolic. Cu toate acestea, anumite tipuri de produse biologice pot afecta greutatea unei persoane sau pot contribui la dislipidemie.

În cele din urmă, ei au observat că utilizarea inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei sau a beta-blocantelor, pentru a trata sau a preveni bolile cardiovasculare,  ar putea agrava simptomele psoriazisului.

Prin urmare, ei recomandă medicilor să lucreze îndeaproape cu cei cu psoriazis pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat.

 

Schimbările stilului de viață pot ajuta la tratarea ambelor afecțiuni

În articolul de revizuire din 2015, autorii notează că modificările stilului de viață pot fi eficiente în tratarea psoriazisului și a sindromului metabolic. Ei recomandă persoanelor care au atât psoriazis, cât și factori de risc pentru sindromul metabolic să încerce:

  • modificări în dieta lor
  • creșterea nivelului lor de activitate
  • renunțarea la fumat, dacă este cazul

Alți cercetători au observat descoperiri similare, subliniind că obiceiurile de viață occidentale pot contribui la prevalența și creșterea cazurilor de psoriazis.

Ei își exprimă îngrijorarea în special cu privire la aportul mare de carbohidrați simpli și totali și grăsimi, împreună cu consumul mai mic de carbohidrați complecși și proteine ​​slabe.

Ei recomandă modificarea obiceiurilor alimentare și luarea de măsuri pentru a ajunge la o greutate moderată, pentru a scădea riscul de sindrom metabolic și psoriazis.

Psoriazisul și sindromul metabolic au multe asocieri. Cu cât psoriazisul este mai grav, cu atât este mai mare riscul de sindrom metabolic.

O persoană care trăiește cu psoriazis trebuie să discute cu un medic despre riscul de a dezvolta sindrom metabolic. Prezența sindromului metabolic poate influența recomandările de tratament pentru psoriazis.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com