4Service Group, companie internațională de cercetare de piață, anunță rezultatele studiului “Percepții și atitudini privind serviciile medicale efectuate în sistemele public și privat din România”.
Studiul are la bază răspunsurile a peste 360 respondenți adulți de la nivel național, pacienți și aparținători ai acestora și analizează percepțiile acestora cu privire la serviciile medicale de stat și private, în contextul pandemiei COVID-19 și a schimbărilor legislative care fac posibilă contribuția personală pentru spitalizarea în instituții medicale private.
PANDEMIA A DETERMINAT ROMÂNII SĂ GĂSEASCĂ ALTERNATIVE LA SERVICIILE PUBLICE DE SĂNĂTATE
Pandemia a schimbat semnificativ peisajul serviciilor medicale pentru români în ultimul an. Și nu neapărat în bine. În ultimul an, românii au fost nevoiți să găsească alternative la serviciile publice de sănătate. Totuși, nu teama de o eventuală infectare cu SARS-CoV-2 a fost principalul motiv pentru care românii nu s-au mai adresat spitalelor, ci restrângerea accesului pacienților în spitalele de stat, în condițiile în care numeroase instituții au fost transformate în spitale dedicate tratării pacienților COVID. Nu mai puțin de 62.5% dintre respondenți au indicat acest motiv, spre deosebire de doar 19% dintre români care au evitat să mai meargă la medic, chiar și pentru controale de rutină, de teamă să nu se infecteze.
Concluzia este în linie cu o altă problemă acuzată de cei care au răspuns chestionarului 4Service Group România. Aproape 7 din 10 români sunt de părere că accesul la serviciile medicale, în special cele de stat, a fost puternic afectat de pandemie. 2 din 10 români nu cred să s-a schimbat nimic comparativ cu perioada anterioară, în timp ce doar 6.2% dintre ei consideră că pandemia a avut chiar un efect benefic, prin atenția sporită și finanțările de care a avut parte sistemul medical românesc în ultima vreme.
ÎN LIPSA ACCESULUI LA SPITALELE DE STAT, ROMÂNII S-AU ÎNDREPTAT SPRE PRIVAT
Aflați în imposibilitatea de a mai accesa serviciile publice de sănătate, majoritatea românilor s-au îndreptat spre furnizorii privați. Dacă în ultimii doi ani 82.5% dintre români au folosit cel puțin o dată serviciile unei instituții medicale de stat, în timpul pandemiei, aproape 70% dintre pacienți s-au văzut nevoiți să se îndrepte spre mediul privat.
De altfel, sistemul privat a absorbit foarte bine afluxul de pacienți, 87% dintre românii din mediul urban spunând că știu de existența a cel puțin un furnizor privat de servicii medicale în localitatea lor. Mai mult, peste 54% dintre românii din mediul urban au și apelat, cel puțin o dată în ultimii 5 ani la serviciile unei instituții medicale private. Marile rețele medicale private sunt bine cunoscute de români, în top 5 fiind Regina Maria, Medlife, Medicover, Sanador, Clinica Sante și Affidea.
În privința serviciilor prestate de mediul privat, cele mai solicitate au fost analizele medicale, acestea fiind indicate de 72% dintre români. Pe locul doi s-au clasat controalele medicale de rutină, menționate de 53% dintre respondenți, urmate de analize medicale necesare pentru medicina muncii sau permisul de conducere, sau tratamente pentru afecțiuni cronice. De remarcat este faptul că 20.5% dintre respondenți au declarat că au apelat la sistemul privat pentru a-și realiza un test COVID sau test de anticorpi în ultimul an.
SISTEMUL MEDICAL PRIVAT ESTE TOT MAI BINE VĂZUT DE ROMÂNI ÎN COMPARAȚIE CU CEL DE STAT
Românii consideră astfel serviciile medicale private o alternativă viabilă la sistemul de stat, inclusiv după ce se va termina pandemia. Aproape 71% dintre români sunt de părere că spitalele, clinicile, cabinetele sau laboratoarele private sunt o bună alternativă în prezent și vor deveni un pilon tot mai important al sistemului medical. 17% dintre români recunosc importanța mediului privat, dar nu cred că vor fi o alternativă după pandemie, în timp ce puțin peste 6% dintre cei chestionați de 4Service Group România nu văd în instituțiile private o alternativă nici în prezent, nici în viitor.
Motivele pentru care sistemul medical privat este tot mai bine văzut de români sunt legate în principal de dotările mai performante și percepția calității actului medical. 35% dintre respondenți au fost de părere că aparatura și dotările sunt principalul avantaj al serviciilor clinicilor medicale private, în timp ce o treime menționează calitatea ridicată a actului medical. Condițiile de igienă ocupă locul trei în topul avantajelor, fiind menționate de 19% dintre cei vizați de studiu. Personalul medical este abia pe locul 4, în timp ce un procent de 5.3% dintre români nu văd niciun fel de avantaj, comparativ cu sistemul de stat.
În comparație cu mediul privat, românii acuză instituțiile medicale de o serie de probleme majore. Lipsa de interes pentru nevoile pacienților, condițiile precare din spitale și corupția din sistem sunt cele mai grave probleme, fiecare fiind menționată în medie de 25% dintre respondenți. Cauza poate fi și finanțarea deficitară de la buget a serviciilor medicale de stat, așa cum indică aproape 13% dintre respondenți. Un procent de 6% acuză și costurile suplimentare pe care le suportă pacienții.
COSTURILE REDUSE ȘI ÎNCREDEREA ÎN CALITATEA ACTULUI MEDICAL SUNT PRINCIPALELE AVANTAJE ALE SPITALELOR DE STAT
Spitalele de stat sunt însă bine văzute la capitolul calității actului medical. Întrebați care ar fi principalele avantaje ale instituțiilor medicale de stat, 33% dintre români au indicat factorii financiari și costurile reduse pentru pacienți. Dotările și aparatura sunt aproape la egalitate cu calitatea actului medical și accesibilitatea serviciilor în general, fiind menționate de aproximativ 15% dintre respondenți. Însă doar 5.3% dintre români au apreciat și personalul medical din spitalele de stat.
Deși nu sunt foarte informați cu privire la aspectul financiar al investițiilor statului sau la aspectele de legislație care îi afectează (vezi legea coplății), românii sunt de părere că dacă statul ar investi mai mult în clinici și spitale, lucrurile ar sta mai bine. Întrebați dacă cunosc vreun aspect legat de legea coplății, 45% dintre respondenți au mărturisit că nu au auzit despre așa ceva, iar 35% au spus că au auzit de lege, dar nu cunosc detalii. În schimb, chestionați cu privire la posibilele soluții pentru problemele mediului sanitar, 83% dintre români spun că statul ar trebui să facă mai multe investiții în mediul public.
Soluțiile cele mai des indicate de români au fost creșterea finanțării, îmbunătățirea serviciilor medicale din sistemul public prin alte mijloace decât creșterea finanțării, subvenționarea integrală a serviciilor medicale -indiferent daca acestea sunt realizate in sistemul public sau in cel privat-, acordarea de sprijin financiar investitorilor privați, respectiv plafonarea tarifelor serviciilor medicale private prin impunerea unor prețuri maximale. Chiar dacă ultima măsură ar genera o penurie de servicii asemănătoare cu criza medicamentelor pentru care s-au aplicat astfel de taxe, această soluție a fost indicată de mai mult de o treime dintre români. Doar 12% dintre ei nu au niciun fel de așteptare din partea statului și sunt de părere că dezvoltarea sistemului medical poate veni doar din mediul privat.
Studiul integral poate fi consultat aici.