La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova au început, pe 10 aprilie, lucrările celei de-a patra ediţie a congresului Craiova Connects, eveniment cu tradiţie în calendarul medical naţional care în acest an are ca temă centrală “managementul obezităţii”.
Astfel, specialiştii prezenţi aduc în prim-plan o provocare majoră a medicinei contemporane: obezitatea, nu doar ca boală, ci ca simptom complex al dezechilibrelor metabolice, emoţionale şi sociale, dar şi ca problemă de sănătate publică.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr. Cătălina Poiană, a afirmat, în cadrul unui workshop cu reprezentanţi ai mass-media care a precedat deschiderea oficială, că obezitatea este una din marile probleme de sănătate publică cu care omenirea se confruntă astăzi şi se va confrunta în anii care urmează, inclusiv România.
“Cifrele sunt într-adevăr îngrijorătoare, iar în acest an de ziua privind conştientizarea asupra obezităţii tema a sugerat că schimbând sistemele reuşim să asigurăm mai multă sănătate, să dăm sănătate vieţii. Cu această ocazie s-a lansat noul atlas mondial de obezitate care aduce proiecţia creşterii cifrelor la nivel mondial, la nivel european şi pentru populaţia ţării noastre. În anul 2025, prevalenţa obezităţii la adult în România este foarte mare, de 39% adulţi cu obezitate şi 70% adulţi cu suprapondere, cu un indice de masă corporală peste normal. Se aduc în lumină cazurile de decese premature care sunt datorate bolilor cronice netransmisibile cu indice de masă corporală crescut. România, din păcate, se află pe un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte morţile premature, morţile care pot fi prevenite: boala cardiacă ischemică, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul zaharat de tip 2. Dincolo de aspectul estetic, obezitatea trebuie privită ca o reală problemă de sănătate publică, o boală cronică progresivă recidivantă cu consecinţe importante asupra sănătăţii”, a spus dr. Cătălina Poiană.
Deschiderea oficială a Craiova Connects 2025 a debutat cu un moment simbolic de colaborare instituţională: semnarea actului adiţional de extindere a parteneriatului dintre Alianţa G6-UMF, Ministerul Sănătăţii şi LAWG, în cadrul Health Innovation Hub. După acest moment, a urmat o dezbatere multidisciplinară dedicată managementului obezităţii, care a reunit specialişti din endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, diabetologie, comunicare medicală. Această sesiune a propus o reflecţie profundă asupra inovaţiei şi colaborării între specialităţi ca răspuns la una dintre cele mai complexe probleme de sănătate publică actuale.
În cadrul congresului care se desfăşoară pe parcursul a trei zile, sunt susţinute prezentări de mare actualitate. Astfel, dr. Bogdan Timar va face o trecere în revistă a celor mai promiţătoare molecule aflate în dezvoltare pentru tratamentul obezităţii. Dr. Adrian Săftoiu, dr. Ştefan Busnatu şi dr. Delia Pintilei vor explora modul în care AI transformă diagnosticul şi tratamentul. Dr. Cristina Cijevschi va aduce în atenţie rolul gastroenterologului în abordarea obezităţii, în contextul tot mai clar al relaţiei dintre sistemul digestiv şi bolile metabolice. Prof. univ. em. dr. Tudorel Ciurea va prezenta un concept inovator în regiunea Olteniei: casa medicului şi farmacistului, o platformă colaborativă pentru îngrijirea integrată a pacientului.
“Pe parcursul celor trei zile, specialişti din patru domenii-cheie – gastroenterologie, diabet-nutriţie, endocrinologie şi cardiologie – vor urca pe scenele ştiinţifice ale UMF Craiova, aducând împreună expertiză, soluţii terapeutice şi noi direcţii în cercetare. Aproape 100 de speakeri din centre universitare şi clinice de prestigiu vor susţine prezentări, vor participa la dezbateri şi vor lucra cot la cot în sesiuni hands-on, construind o viziune comună asupra modului în care putem răspunde, împreună, la una dintre cele mai răspândite şi complexe afecţiuni ale prezentului. Programul este dens şi dinamic: de la noutăţi curative în tratamentul obezităţii şi complicaţiilor asociate (MASLD, diabet zaharat, afecţiuni cardiovasculare), până la cazuri clinice cu grad înalt de dificultate, sesiuni aplicate şi workshopuri de ecografie şi tehnici endoscopice. Nu lipsesc dezbaterile interdisciplinare pe teme sensibile – precum stigma asociată obezităţii, echilibrul între tratament farmacologic şi schimbare comportamentală sau rolul medicului de familie în construirea unui traseu terapeutic coerent pentru pacientul cu obezitate”, se menţionează într-un comunicat al UMF Craiova.
Un element distinctiv al ediţiei 2025 este accentul pus pe comunicarea medicală, atât în relaţia medic – pacient, cât şi în spaţiul public, motiv pentru care ziua de deschidere a congresului a inclus un workshop dedicat dialogului între jurnalişti şi profesionişti din sănătate, cu scopul de a contribui la construirea unor mesaje publice corecte, responsabile şi empatice despre obezitate. AGERPRES