Președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, Maria Mesaroș a vorbit în cadrul primei ediții a Webinarului RoDiabet ”Ora Pacientului” despre impactul pandemiei asupra asociaţiilor de pacienţi.

maria-mesaros”Asociaţiile de pacienţi, care au rolul de a ajuta persoanele cu diabet, nu au mai putut să îşi deruleze proiectele. De exemplu Speranţa Diabeticilor Turda avea în pregătire proiecte pentru martie, aprilie şi mai, iar din iunie urma să începem grupurile de suport care se realizează de 4 ori pe lună, cu câte 10 persoane cu diabet. Din păcate starea în care suntem acum nu ne permite şi nu putem să riscăm starea de sănătate a oamenilor” a declarat Maria Mesaroș.

Asociaţiile de pacienți o duc destul de greu, pentru că ele trăiesc din cotizaţiile membrilor sau din cei 3,5% pe venit, pe care anul acesta nu au putut să îi mai colecteze. Din aceste fonduri îşi menţin existenţa pentru a face bine celor din jurul lor. ”Este foarte greu şi nu ştim ce se va întâmpla mai departe. Chiar dacă va fi o relaxare a măsurilor bănuiesc că marea majoritate a asociaţiilor de pacienți cu diabet de tip2, având persoane mai în vârstă la conducere, nu vor putea să îşi realizeze obiectivele în acest an” este de părere Maria Mesaroș, Președinta FADR.

Există însă și asociaţiile tinerilor cu diabet care pot comunica online şi pot realiza astfel de proiecte online a continuat președinta FADR. ”Sperăm că nu vom avea un val doi în acest an, dar deocamdată luăm şi noi o pauză, timp în care răspundem la telefon, la mesaje, astfel încât să continuăm să ajutăm persoanele cu diabet. Ceea ce ne dorim însă în mod constant este ca pacienţii cu diabet să fie îndrumaţi către asociaţii, să vină către noi, pentru că împreună putem ăsi suport atunci când au nevoie de el” a declarat Maria Mesaroș în încheierea intervenției sale din cadrul Webinarului RoDiabet, Ora Pacientului din 28 mai 2020.

Webinarul RoDiabet Ora Pacientului este parte a campaniei de educație și informare dezvoltată de Oameni și Companii prin portalul RoDiabet, cu susținerea partenerului Novo Nordisk și cu implicarea a 13 asociații de pacienți cu diabet din România. Întâlnirea de pe 28 mai a reunit specialiști diabetologi recunoscuți și reprezentanți ai pacienților invitați să prezinte impactul pe care pandemia Covid -19 l-a avut asupra vieții lor.

Webinarul organizat pe 28 mai a fost prima întâlnire de acest tip implementată de portalul RoDiabet, dar va continua cu webinarii lunare. Fiecare ediție va fi dedicată unei anumite teme și va pune în fața pacienților specialiști recunoscuți, pregătiți să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet. Mai multe detalii despre campania Diabet și Covid -19 puteți citi pe pagina dedicată: www.rodiabet.ro/covid-19/.