De peste un deceniu, Maria Mesaros conduce destinele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, structură care reuneşte unele dintre cele mai importante şi active asociaţii de pacienţi din ţară. Maria Mesaros spune că resortul principal care o fac să continue cu același aplomb activitatea în cadrul Federației Asociațiilor Diabeticilor din România cât și în cadrul Fundației Speranța Diabeticilor Turda, cu care a pornit activitatea, este că ea cât și soțul său sunt persoane cu diabet. “Nu am fost multumiți de posibilitățile de educație a persoanelor cu diabet, motiv pentru care am înființat Fundația Speranța Diabeticilor, care a sustinut reactivarea FADR și până nu vedem lucrurile puse la punct în cadrul Programului Național de Diabet nu ne lăsăm. Avându-i alături pe Cristina Maria Petruț, Cristian Andriciuc și Liliana Moldoveanu, activitatea FADR continuă în mod susținut”.
Una dintre cele mai importante realizări ale FADR din ultima perioadă o constituie apariția Cartei Albe a Diabetului, în care este cuprinsă toată problematica diabetului la nivel de țară. “Din anul 2000 am reușit să îi cunosc pe toți miniștrii sănătății să depun memorii peste memorii, să fac întâlniri peste întâlniri, ceea ce a dus la înființarea Cartei Albe a Diabetului“.
În ceea ce privește relația cu actuala conducere a Ministerului Sănătății, președinta FADR spune că a găsit înțelegerea necesară: “Ne-au primit, ne-au ascultat și ne-au promis că problemele noastre se vor rezolva. Acum au fost oferite aceste pompe și senzori pentru copiii cu diabet prin vocea doamnei Andreea Stroe, mama unui copil cu diabet, care a făcut presiuni mari asupra autorităților pentru a oferi ajutor copiilor cu diabet”.
Maria Mesaros susține că în momentul de față, cea mai importantă acțiune în sprijinul diabeticilor din România ar fi recunoașterea profesiei de asistent medical educator, pentru ca pacienții cu diabet să aibă acces la educație continuă în cee ce privește riscurile și modalitățile de prevenție. “Nu este suficient ca aceste acțiuni de educație să se facă doar o dată pe an, iar în cadrul consultațiilor de la cabinetele medicale timpul este prea scurt pentru așa ceva”, conchide președinta Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.