Pentru a trata diverse afectiuni de la alergii la artrita, medicii prescriu medicamente antiinflamatorii pe termen lung sau scurt. O parte din aceste medicamente pot creste riscul de a dezvolta o alta afectiune cronica, precum diabetul zaharat.

Glucocorticoiz este un tip de medicament antiinflamator pe care medicii il prescriu deseori pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, inclusiv alergii, astm și afecțiuni reumatice.

Ca si in cazul majoritatii medicamentelor, glucocorticoizii pot avea si unele efecte adverse. In cazul acestor medicamente, posibilele efecte nedorite pe care oamenii le raporteaza includ uscarea si decolorarea pielii, respiratie dificila si probleme cu somnul.Unele persoane au mai raportat stari depressive si hieprtensiune arteriale, in cazul unor doze mare.

Noile cercetari ale Universitatii Sapienza din Roma si din Universitatea Oxford din UK arata ca aceste medicamente antiinflamatorii ar putea avea consecinte pe termen lung asupra sanatatii.

In cadrul Conferintei anuale a Societatii de Endocrinologie, care a avut loc anul acesta in Brighton, UK, Dr. Riccardo Pofi si prof. Jeremy Tomlinson au explicat ca glucocorticoizii pot creste riscul de diabet al unei persoane.

 

Medicamentele afecteaza reglarea zaharului din sange

Pentru studiul lor, dr. Pofi, prof. Tomlinson si echipa au recrutat 16 participanti, barbati sanatosi. Au administrat fiecarui participant la testare 10mg sau 15mg doze de glucocorticoid (prednisolon) timp de 1 saptamana. Aceste doze, explica cercetatorii, sunt dozele pe care medicii le prescriu de obicei pacientilor lor.

La sfarsitul unei saptamani de tratament, anchetatorii au masurat atat biomarkerii obisnuiti, cum ar fi nivelul de zahăr din sange si greutatea, cat si markeri metabolici la participanti.

Ei au descoperit ca, desi majoritatea biomarkerilor, inclusiv nivelul de zahar din sange au ramas neafectati de medicamente, tratamentul a afectat negativ mecanismele de reglare a zaharului din sange. Pe termen lung acest lucru poate duce la un risc crescut de diabet.

“Acesta este primul studiu care examineaza efectele metabolice pe termen scurt ale dozelor frecvent prescrise de glucocorticoizi la barbatii sanatosi si indica faptul ca, chiar si la administrarea de doze mici,  metabolismul glicemiei este afectat si apare un risc crescut de diabet”, afirma dr. Pofi.

„Studiul ne indica faptul ca trebuie sa reevaluam utilizarea glucocorticoidului la pacienti pentru a preveni si reduce efectele negative nedorite, in special la pacientii pentru care tratamentul cu steroizi este esential pentru viata”, declara Dr. Riccardo Pofi

Pe viitor, cercetatorii sustin nevoie si importanta de a efectua studii  mai profunde si mai concludente pentru a valida constatarile actuale. Dr. Pofi intentioneaza sa investigheze daca exista modalitati de reducere sau de prevenire a impactului metabolic al tratamentului cu glucocorticoizi.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com